Δήλωση…

Στον μόνο που δεν απευθύνεται είναι στην κυβέρνηση, καθώς διάχυτη είναι η αναφορά σε προβλήματα και λύσεις που δεν θα λυθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Ζητήθηκε δηλαδή προκαταβολικά η δέσμευση του κ. πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Λες και δεν το ξέραμε 1

Το ΔΝΤ μας λέει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι άδικη αντιαναπτυξιακή και μη βιώσιμη. Με απλά λόγια, μας λέει ότι με αυτήν την πολιτική δεν μπορούμε να ζήσουμε στη ζώνη του ευρώ. Γιατί όμως;

Διότι τα φορολογικά έσοδα τα πληρώνει υπέρμετρα μια μικρή κοινωνική ομάδα. Οι συντάξεις, καταβαλλόμενες και προς καταβολή, δεν έχουν καμιά σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με έναν στοιχειώδη κεφαλαιοποιητικό υπολογισμό. Και, τέλος, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αφελής πολιτική της κυβέρνησης να αποδεσμευτεί από το αποθεματικό του ESM (περίπου 54 δισ. υπόλοιπο) αποτελεί ταφόπλακα για την ανάπτυξη.

Λες και δεν το ξέραμε 2

Τι χρειάζεται η αλλαγή στη μέτρηση του πλεονάσματος που μας επιβάλλουν; Κάποια στιγμή υπήρχαν δύο δυνατότητες μέτρησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η μία από το Γραφείο Προϋπολογισμού και η άλλη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη μετρούσε -όπως η ΕΕ- πιστοποιήσεις εσόδων και πιστοποιήσεις δαπανών, ενώ η δεύτερη ταμείο εσόδων και ταμείο δαπανών. Όσο τρέχαμε τον κ. Γεωργίου στα δικαστήρια εμείς οι φορολογούμενοι, το ΥΠΟΙΚ άρχισε να ξεγλιστρά. Δεν αποδεχόταν δαπάνες, δεν αναγνώριζε υποχρεώσεις στις συντάξεις και στα εφάπαξ, δεν αναγνώριζε δικαστικές αποφάσεις, θεωρούσε ότι αυτά που χρέωσε ως φόρους τα είχε βεβαιωμένα εισπράξει κ.ά. Έτσι βγάλαμε και το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Ακόμη και τα έσοδα από τα κοινοτικά προγράμματα και την ενίσχυση για το Προσφυγικό κρύψαμε.

Το ΔΝΤ δεν είπε τίποτα για το 2016. Υποχρέωσε όμως τον κ. πρωθυπουργό και τους κ. Τσακαλώτο και Στουρνάρα να διασφαλίσουν τον ορθό τρόπο μέτρησης στο μέλλον. Έτσι ενέκρινε, με την επιστολή του, τη μεθοδολογία μέτρησης στο μέλλον. Σου λένε, μην έχουμε και δεύτερο Γεωργίου. Αντί να μας τρέχουν στα δικαστήρια και μετά να πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι δικαστικά για την ευελιξία στη μέτρηση του πλεονάσματος, λέει το ΔΝΤ: «Πες μου ότι δεν θα το ξανακάνεις».

Δεσμεύτηκε λοιπόν η κυβέρνηση το 2017 για τα πλεονάσματα μέχρι το 2043, νομίζοντας ότι θα έχει την ευχέρεια, αλλά την έπαθε, διότι μετά της προσδιόρισαν πώς ακριβώς θα τα μετράει. Δεσμεύτηκε νομίζοντας ότι θα ελέγχει τον τρόπο μέτρησης. Τον Οκτώβριο λοιπόν θα έχουμε εντυπωσιακές συζητήσεις για το ύψος του πλεονάσματος και τι θα κάνουμε για να το πετύχουμε. Είδατε το ΔΝΤ;

Λες και δεν το ξέραμε 3

Το ΔΝΤ μας λέει ότι από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 χρειαζόμαστε 10,6 δισ. επιπλέον όσων μπορούμε να βρούμε από τα πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τα βρει στα αδιάθετα του ESM. Ναι, αλλά ακόμη κι αν είναι τόσο και δεν είναι περισσότερα, αυτό σημαίνει παράταση του Μνημονίου και για μετά τον Αύγουστο του 2018. Το θέλει η κυβέρνηση; Θα το εγκρίνουν μετά τις εκλογές οι φιλελεύθεροι Γερμανοί; Αδιάφορο, λέει η κυβέρνηση, αφού η δέσμευση είναι προς το ΔΝΤ. Λάθος, λέμε εμείς, και προς επιβεβαίωση έρχεται η εκφορά του λόγου συγκεκριμένου… μέλους στη σύσκεψη του ΔΝΤ: «Ποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε Μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018;». Τόσο κυνικά.

Λες και δεν το ξέραμε 4

Ο κ. πρωθυπουργός δεσμεύεται με την υπογραφή του προς το ΔΝΤ ότι «τα μέτρα που του επιβάλλουν θα ανασκευάσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας (σ.σ.: Καλά, ακόμη τη σταθερότητα ψάχνουμε;) και θα χορηγήσει βαθμούς ελευθερίας για να κινητοποιηθεί διευρυμένη πολιτική στήριξη στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας…». Και δεν αντιλαμβανόμαστε τι τάζει ο κ. πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019; Αν προσβλέπει στην πολιτική στήριξη του «Ρουβίκωνα», πράγματι είναι μια γενναία επιλογή. Αν αισιοδοξεί για τη στήριξη των κομμάτων που είναι στην αντιπολίτευση, πολύ αισιόδοξο τον βλέπουμε. Εκτός κι αν πιστεύει ότι άμεσα θα αναλάβει να πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις κάποιος άλλος και τότε η φράση του έχει νόημα. Με την υπογραφή του λέει ότι θα στηρίξει την πολιτική Μητσοτάκη μετεκλογικά, πριν από τον Αύγουστο του 2018, που λήγει η δέσμευση. Υπέγραψε ότι θα κάνει εκλογές και θα στηρίξει την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Θετικό το βρίσκουμε.

Λες και δεν το ξέραμε 5

Η έκθεση είναι μια ειλικρινής ακτινογραφία της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Με ρεαλισμό, συγκεντρώνει όλα τα βασικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας, αμφιβάλλουμε αν το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συντάξει κάτι αντίστοιχο. Η απόκλιση όμως μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος από τη μια πλευρά και ΔΝΤ από την άλλη είναι τεράστια.

Οι κερδοσκόποι μας δανείζουν με το εξωπραγματικό 4,75% έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και μένουμε σαν την καλαμιά στον κάμπο. Ας σταματήσουν λοιπόν τα ψέματα και ας παραδεχτούμε ανοικτά ότι η έξοδος στόχευε στο να δώσουν προμήθειες κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί στους φίλους τους. Όταν, αντίθετα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε με τον μεγαλύτερο δανειστή μας, τον ESM, και όταν ακόμη στοχεύουμε στη μακροοικονομική σταθερότητα, είναι σαν να πέφτουμε σε κενό και πιστεύουμε ότι πέφτοντας θα πιάσουμε το κλαδί που εξέχει στον γκρεμό.

Δεν θέλουμε μέτρα, δεν θέλουμε Μνημόνια, δεν θέλουμε δάνεια, δεν θέλουμε φόρους, θέλουμε αυξήσεις, έχουμε δική μας λύση, θέλουμε να συμπεριφερθούμε όπως τα «παιδιά τα ατίθασα» του Τσιφόρου. Δικαίωμά μας! Αν δεν θέλει η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του κ. πρωθυπουργού, ας μας εξηγήσει επιστημονικά, όπως το ΔΝΤ, τι σκοπεύει να κάνει, σε όσο καιρό της απομένει, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Διαφορετικά, η μόνη μας σωτηρία είναι οι κασέτες του κ. Βαρουφάκη, αφού, τελικά, από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια…


Σχολιάστε εδώ