Αρπάζουν τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα

Σύμφωνα με τις Αρχές ήταν αυθαίρετα και υπήρχαν αποφάσεις κατεδάφισης. Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει ότι οι κατεδαφίσεις εντάσσονται στο σχέδιο διωγμού της μειονότητας. Έντονη δήλωση με αυστηρές προειδοποιήσεις εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η διαχείριση του Περιουσιακού -θέμα κρίσιμο για το μέλλον της μειονότητας- πρέπει να γίνει ψύχραιμα και με καθαρούς όρους.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να μετατραπεί η ελληνική πολιτική για το Βορειοηπειρωτικό σε αγώνα διάσωσης ενός ή δύο κτιρίων από τα πολλά αυθαίρετα που κτίσθηκαν στην Αλβανία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ποιες εκτάσεις, από πότε και σε ποιους ανήκαν, ώστε με αδιάβλητο και καθαρό τρόπο να διεκδικηθούν και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα αυτά τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο κυρίως με προσφυγές ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Αθήνα μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσει αποτελεσματικά και πλήρως τα περιουσιακά δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και δεν θα βρίσκεται να τρέχει κάθε φορά πίσω από μια απόφαση του δημάρχου ή του έπαρχου της Χειμάρρας, που θα λαμβάνεται νομότυπα, για την κατεδάφιση αυθαίρετων ή την αμφισβήτηση τίτλων ιδιοκτησίας…

Και τώρα ίσως φαίνεται η αδυναμία των αναφορών στις τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ για την Αλβανία, όταν η αναφορά για σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων -ενώ είχε σαφή προσδιορισμό για τις περιουσίες… Αιγυπτίων- δεν είχε ρητή αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα, που είναι εξάλλου και αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες…

Στην Αλβανία έχουν αρχίσει τις θεωρίες συνωμοσίας. Ο αρχηγός του Κόμματος των Τσάμηδων Σπ. Ιντρίζι έχασε την έδρα του στις εκλογές στην περιφέρεια των Τιράνων, οι ενστάσεις και η επανακαταμέτρηση των ψήφων δεν είχαν αποτέλεσμα και έτσι τώρα στρέφονται στην… Ελλάδα.

Άρχισαν, λοιπόν, δημοσιεύματα και εκπομπές που στοχοποιούν την… Ελλάδα για το γεγονός ότι ο κ. Ιντρίζι έμεινε εκτός Βουλής. Έτσι, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ντίτα» δημοσιεύθηκε άρθρο του τσάμη δημοσιογράφου Ενκέλ Ντέμι, συζύγου της γ.γ. του Κόμματος των Τσάμηδων Μεσίλα Ντόντα, στο οποίο ξεχειλίζει το μίσος για την Ελλάδα αλλά και για τον Έντι Ράμα. Ο αρθρογράφος λοιπόν επιτίθεται στον Ράμα λέγοντας ότι έκλεψε την έδρα του Ιντρίζι για να κάνει ένα δώρο στους Έλληνες, καθώς «πάντα οι Αλβανοί σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους Έλληνες και ακόμη και όταν τα βελάσματά τους ακούγονται σαν απειλές, το αρνάκι δεν μπορεί να γίνει λύκος…».

Άλλος, πολύ γνωστός αλβανός αρθρογράφος, ο Αρμπέν Λάλα, με ανάρτηση σε «τσάμικη» ιστοσελίδα, δηλώνει ότι η «Ελλάδα είναι που πλήρωσε για να μην εκλεγεί ο Ιντρίζι». Φυσικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όμως όλα αυτά καλλιεργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολύ επικίνδυνη για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

***

Αλωνίζει η Άγκυρα στη Θράκη…

Στη Θράκη έχει γίνει η οποιαδήποτε αξιολόγηση για το πώς προχώρησε η γνωστή υπόθεση των 240 ιεροδιδασκάλων; Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της τουρκικής προπαγάνδας, ένα θέμα για το οποίο ασκείται κριτική στην Ελληνική Πολιτεία, που στοιχίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μισθοδοσίες και τελικά φαίνεται ότι δεν έγινε κάτι άλλο παρά μια τρύπα στο νερό.

• Όπως εύστοχα παρατηρεί ο «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής, οι περισσότεροι από τους διορισθέντες απλώς παίρνουν τον μισθό τους και δεν ασχολούνται με την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως ανέφερε μάλιστα ο «Αντιφωνητής», στην Εσοχή Ροδόπης, όταν πέθανε ο ιμάμης του ψευδομουφτή, κανένας από τους επτά διορισμένους ιμάμηδες του χωριού δεν έκανε αίτηση για τη θέση.

• Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που μένει ψηλά στην ατζέντα του τουρκικού προξενείου είναι εκείνο της εκπαίδευσης. Σωστά η Πολιτεία αποφάσισε να τηρήσει τον νόμο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των παράνομων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από διάφορους τουρκοσυλλόγους.

• Όμως το μείζον ζήτημα με το Εκπαιδευτικό στη Θράκη είναι η δημιουργία δημόσιων σχολείων σε όλες τις περιοχές της μειονότητας, ώστε έτσι να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες μόρφωσης στα παιδιά και να απεγκλωβισθούν τα ίδια και οι γονείς τους από το αναχρονιστικό, αντιδραστικό και ελεγχόμενο από το τουρκικό κράτος και παρακράτος πλαίσιο της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Τους εγκαταλείψαμε…

Και δίπλα σε αυτά έχουμε την πλήρη εγκατάλειψη των Ρομά και των Πομάκων, η οποία τους οδηγεί τελικά κατευθείαν στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου.

• Και καθώς η Θράκη φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί και πάλι σε μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια, ας υπενθυμίσουμε το εξής: Οι έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι της Θράκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως… εχθροί. Η πλειοψηφία της μειονότητας θέλει να ζήσει ειρηνικά στην πατρίδα της. Ο «εχθρός» είναι αυτός που επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν τη γενική αρχή, εκμεταλλευόμενος πολλές φορές και την αδράνεια, την απουσία του ελληνικού κράτους…

• Χάσαμε, προς το παρόν, τον μέχρι τώρα υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν Μ. Μουεζίνογλου, που καταγόταν από τα Αρριανά, αλλά βρήκαμε νέο «Θρακιώτη» στην κυβέρνηση Ερντογάν, τον βουλευτή Προύσας του AKP Χακάν Τσαβούσογλου, που συμμετέχει ως αναπληρωτής πρωθυπουργός.

• Πίσω από τον Χακάν Τσαβούσογλου είναι ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού (IRCICA) Χαλίτ Ερέν. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του ο κ. Τσαβούσογλου έσπευσε στο IRCICA για να επισκεφθεί τον Χαλίτ Ερέν. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτήν τη συνάντηση εμφανίσθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Αχμέτ Χατζηοσμάν, που διεκδικεί με όλο και μεγαλύτερη επιμονή ρόλο τοποτηρητή στη Θράκη…

• Ενδιαφέρουσα και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον κ. Χακάν Τσαβούσογλου: Η Συμμαχία των Πολιτισμών, οι τελετές για την επέτειο των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων και η ΤΙΚΑ, η πανίσχυρη οργάνωση διεθνούς βοήθειας…

Είναι σαφές το μήνυμα που στέλνει ο Ερντογάν, καθώς όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος ο κ. Τσαβούσογλου, που έχει σημαία το μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα, αλλά βάσει των αρμοδιοτήτων του έχει πλέον και επίσημη εμπλοκή σε θέματα όπως οι περιουσίες των ελληνικών κοινοτήτων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία αλλά και τη Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων, που επιχειρεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην τουρκική εμπλοκή στη Θράκη…

***

• Δύο σημαντικά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια της θητείας του Νίκου Κοτζιά, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Τασία Αθανασίου και ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Πέτρος Μαυροειδής αναχωρούν, ύστερα από πολλές αναβολές, για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους: Η πρώτη στην πρεσβεία της Ρώμης και ο δεύτερος, για μια ακόμη «ειδική αποστολή», στην πρεσβεία της Άγκυρας. Ο μόνος που μένει αμετακίνητος, αν και θα έπρεπε να απολαμβάνει από τριετίας τη σύνταξή του, είναι ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ