270 δισ. ευρώ χρειαζόμαστε για επενδύσεις μέχρι το 2022!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ είναι στα σύνορα – και θα ρεύσουν στη χώρα μας αφού όμως δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Και, πράγματι, το κλίμα προσφέρεται. Ήδη, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στα «Νέα» ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Ελλάδος, κ. Κ. Μητρόπουλος, οι σχεδιασμένες και προβλέψιμες επενδύσεις εδώ ανέρχονται στα 150 δισ. ευρώ, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC, οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας έως το 2022 είναι 270 δισ. ευρώ. Επισημαίνει όμως ότι οι ροές χρηματοδότησης επενδύσεων που σήμερα είναι ορατές φτάνουν μόνο στα 115 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Μητρόπουλος, για να μην νομίσει κανείς ότι ξαναγυρίζουμε στον… παράδεισο, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τις μελέτες του IMF και της ΕCB, περίπου 20% των ανακάμψεων έπειτα από κρίση αδυνατούν να βρουν εξωτερική χρηματοδότηση και έχουν 40% χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

25 δισ. ευρώ κάθε χρόνο…

Όλα, όμως, τα παραπάνω υπό μία ακόμα προϋπόθεση που βάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC. Ποια είναι; Αξίζει να την παραθέσουμε αυτούσια:

«Η αναιμική ανάκαμψη πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να γίνει πραγματική ανάπτυξη.

Αλλιώς, θα μείνουμε με την ψευδαίσθηση της ανάκαμψης, η οποία θα υπονομεύει τον παραγωγικό ιστό και θα αποδυναμώνει την ορμή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχουν ούτε κρυμμένα μυστικά ούτε βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες. Μόνο με εμπιστοσύνη στη χώρα οι σωστές πολιτικές θα ξαναβάλουν εμπρός την οικονομία».

Οι 4 μύθοι…

Γύρω από την ανάπτυξη έχουν καλλιεργηθεί τέσσερις μύθοι για να χαϊδεύουν τα αυτιά οι πολιτικοί μας, ένθεν και ένθεν. Σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος:

• «Μύθος πρώτος: Οι ξένες άμεσες επενδύσεις που θα εισρεύσουν θα συνεισφέρουν στη διαφορά των 20 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία χρειάζονται για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ιστορικά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

• Μύθος δεύτερος: Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα συνδράμει πολύ σημαντικά την ελληνική επιχειρηματικότητα σε επενδύσεις. Το μέσο ετήσιο ύψος ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επενδύσεις στην περίοδο 2008-2013 ήταν 4 δισ. ευρώ.

• Μύθος 3: Η αγορά κατοικίας, , που κάποτε επένδυε 25 δισ. ευρώ ανά έτος και σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ, θα ανακάμψει.

• Μύθος 4: Υπάρχουν πολλά μεγάλα projects που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αμέσως. Μερικά σημαντικά τουριστικά έργα, 69 έργα υποδομών και επενδύσεις στη βιομηχανία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού. Δεν είναι όμως, δυστυχώς, έτοιμες για χρηματοδότηση πολλές μεγάλες επενδύσεις, ώστε η παράλληλη υλοποίησή τους να δημιουργήσει επενδυτικό κύμα».


Σχολιάστε εδώ