Στις προκλήσεις απαντάμε με το «Μολών λαβέ»

Διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, και δη προς την πλευρά της Τουρκίας, ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και αποδοκίμασε με τον πλέον ευθύ τρόπο το μπαράζ των προκλήσεων ακόμη και εναντίον του, καταλογίζοντας στην ηγεσία της γειτονικής χώρας μικρότητα και ανασφάλεια. «Η Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπιστεί, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος από την Κάσο. Πρόσθεσε ακόμη ότι στα Δωδεκάνησα, όπως και σʼ όλο το Αιγαίο, «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όπως ορισμένοι διατείνονται, είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο».

Απευθυνόμενος προς το στρατιωτικό προσωπικό (αξιωματικούς, στρατιώτες) που υπηρετεί στις μονάδες της Λήμνου τους απέδωσε τον χαρακτηρισμό «θεματοφύλακες των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας» και πρόσθεσε: «Είστε γενναίοι μαχητές γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει, με το ʽʽΜολών λαβέʼʼ. Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε, γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως στις προκλήσεις. Επομένως, προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση και ιδίως η αναίτια πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας».

Από τη νήσο Παναγιά, όπου επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα. «Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντοτε συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις», ανέφερε. «Οι προϋποθέσεις σημαίνουν ότι η Τουρκία σέβεται στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένα δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει καμιά αμφισβήτηση, το οποίο εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας προς το προσωπικό του φυλακίου ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί, και δη αναιτίως. Γιʼ αυτό είστε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Κι εσείς δεν είστε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας το πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι».

Τέλος, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο «Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά» στον Αϊ-Στράτη ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας αλλά και το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ιερή μνήμη του υποσμηναγού εκπέμπει ένα επιπλέον μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. «Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: ʽʽΜολών λαβέʼʼ».


Σχολιάστε εδώ