Πότε διακόπτεται το επίδομα ανεργίας

Οι βασικές περιπτώσεις διακοπής επιδότησης των ανέργων, είναι:

1. Συνταξιοδότηση.

2. Παράλληλη απασχόληση και επιδότηση.

3. Οριστική ανικανότητα για εργασία.

4. Θάνατος.

5. Μη εμφάνιση στον ΟΑΕΔ σε δύο συνεχόμενα χρονικά διαστήματα που έχουν καθοριστεί με την απόφαση επιδότησης. Εξάλλου η αναστολή του επιδόματος επέρχεται από τη στιγμή που ο άνεργος βρίσκει εργασία.

Ειδικές περιπτώσεις διακοπής της επιδότησης ανεργίας αναφέρονται σε ασθένεια, στράτευση, αναχώρηση στο εξωτερικό, λήξη άδειας διαμονής και εργασίας σε περίπτωση που ο άνεργος είναι αλλοδαπός ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο για τον οποίο παύει να είναι διαθέσιμος προς απασχόληση. Για αναλυτικότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Για τους μακροχρόνια άνεργους

Προϋποθέσεις: Όσοι έχουν:

• Ηλικία 20 έως 66 ετών.

• Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

• Εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

• Υποβάλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

• Συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πόσες μέρες επιδότησης ανεργίας θεωρούνται συντάξιμες

Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, για κάθε μήνα επιδότησης ανεργίας ο ασφαλισμένος δικαιούται έως και 25 ημέρες ασφάλισης. Οι ανωτέρω ημέρες ασφάλισης μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό σύνταξης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία, ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη είναι 300 ημέρες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3996/2011: «Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης:

α) Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.

β) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

γ) Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας μέχρι 300 ημέρες…». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Δεν κόβεται το επίδομα ανεργίας στην περιστασιακή εργασία

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει διαβεβαιώσει, στο πρόσφατο παρελθόν -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση-, ότι µε το νέο νομικό καθεστώς (άρθρο 92 ν. 4461/2017) για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων» διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας, μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης, για όσο διάστημα απομένει έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας.

Άρα, κανένα δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας δεν χάνεται για τον άνεργο που απασχολείται περιστασιακά.

Η επιδότηση αναστέλλεται και επανέρχεται µε νέα αίτηση του δικαιούχου, µε την ολοκλήρωση της περιστασιακής του απασχόλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το νέο καθεστώς -όπως ισχυρίζεται ο ΟΑΕΔ- είναι σαφώς ευνοϊκότερο για τον άνεργο, καθώς ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας παρατείνεται για διάστημα αντίστοιχο µε την περιστασιακή απασχόληση, ενώ η αμοιβή της εργασίας του δεν συμψηφίζεται µε το ποσό της επιδότησης.


Σχολιάστε εδώ