Ποιοι φοβούνται τον Καραμανλή στη ΝΔ

Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την πάγια τακτική του, αποφεύγει κάθε είδους ανάμειξη ή εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα της χώρας καθώς, επίσης, και στις αποφάσεις και τις επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτές έχουν να κάνουν με σημαίνοντα πολιτικά ζητήματα είτε με εσωκομματικές υποθέσεις.

Η αλληλουχία των δημοσιευμάτων στα συγκεκριμένα ΜΜΕ εγείρει υπόνοιες κι ερωτηματικά, ενώ δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που πιστεύουν (εκτιμούν) ότι οι επιθέσεις, αν δεν είναι υπό την αιγίδα της Πειραιώς, τελούν εν γνώσει της ηγετικής ομάδας. Θεωρούν δε ότι στόχο έχουν να πλήξουν το προφίλ του Κ. Καραμανλή, να περιορίσουν την καταγεγραμμένη δημοφιλία του στην ελληνική κοινωνία και να αμβλύνουν την επιρροή του στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Αν και ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, η αποδοχή που έχει μεταξύ των πολιτών κάνει πολλούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανόδου του σε κεντρικούς ρόλους. Κι αυτό είναι κάτι που δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς ορισμένων κέντρων, οικονομικών, εκδοτικών κ.ά. «Τον φοβούνται και θέλουν με κάθε τρόπο να τον βγάλουν από τα πόδια τους», σημειώνει βουλευτής και πρώην υπουργός, ο οποίος μιλάει για τη μόνιμη ανασφάλεια του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς γνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «μπορεί ανά πάσα στιγμή, αν το θελήσει, να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στη Νέα Δημοκρατία».

Τα δημοσιεύματα περιστρέφονται γύρω από δύο ζητήματα: Τους χειρισμούς στην οικονομία από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009 και τη στάση του Κ. Καραμανλή έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην πρώτη περίπτωση, τα φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ αθωώνουν τις κυβερνήσεις Σημίτη για το έλλειμμα κι επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας ευθέως στο πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται και δένουν με τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο οποίος αποφεύγει σταθερά να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις Σημίτη, γεγονός που κατά καιρούς προκαλεί τη δυσφορία κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία αποδίδουν τη στάση του αρχηγού στις «προνομιακές σχέσεις» που διατηρεί ή προσπαθεί να αναπτύξει με την πλευρά των λεγόμενων Σημιτικών. Οι οποίοι, ως γνωστόν, αποτελούν κόκκινο πανί για ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε δεύτερο επίπεδο, τα ίδια ΜΜΕ, σε κοινή γραμμή με sites και blogs που απηχούν τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά, ανακυκλώνουν θεωρίες συνωμοσίας περί «μυστικών επαφών» και «ανάρμοστων πολιτικά σχέσεων» του πρώην πρωθυπουργού με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Με απώτερο στόχο να τον απαξιώσουν στη συνείδηση των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων και να τον υποχρεώσουν να κάνει… δήλωση πίστης και αφοσίωσης στον Κυρ. Μητσοτάκη και να αποκηρύξει ευθέως και με επίσημο τρόπο τη σημερινή κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί με προσοχή όλα τα παραπάνω, αλλά δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ή δήλωση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ