Παραγγελίες για όπλα ήρθε να πάρει ο Επίτροπος!

Τηρώντας όμως τα προσχήματα, για να μην κατηγορηθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ, σύστησε ότι πρέπει όλοι να αγοράζουμε μόνο ευρωπαϊκά προϊόντα. Μόνο που για τη Γερμανία δεν ισχύει αυτό: απόδειξη ότι αγοράζει, π.χ., όχι ελληνικά φρούτα, όπως ροδάκινα, που είναι της εποχής, αλλά όπου βρει φθηνότερα.

Δεν δίστασε μάλιστα να υποδείξει στους βουλευτές-μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής ότι πρέπει ΟΛΟΙ μαζί να κλείσουμε τις πόρτες στην Κίνα και στην Ινδία, ακόμα και στη Σίλικον Βάλεϊ.

Και για να μην πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, ιδού η απομαγνητοφωνημένη αναφορά του κ. Επιτρόπου, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής:

«Από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Έχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Όλοι μαζί, όλα τα κράτη-μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και τη Σίλικον Βάλεϊ. Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουμε τη γνώση για να μείνουμε στην αιχμή του δόρατος».

Έξαλλοι με τις… υποδείξεις του θρασύτατου κ. Έτινγκερ ήταν πολλοί βουλευτές -μέλη των δύο επιτροπών.

«Πρέπει», είπε, «να στηρίζουμε ο ένας στον άλλο (ωραίο αστείο, που μακάρι να ήταν αληθινό, εμείς οι Έλληνες το ζούμε οκτώ χρόνια τώρα…) και να υπάρχει ενότητα στις αγορές», και ανέφερε…, εντελώς τυχαία, τις αγορές όπλων: Η Αμερική έχει 340 διαφορετικά όπλα και οι Ευρωπαίοι οπλάδες μόνο 40 και πολλές χώρες της ΕΕ παίρνουν αμερικανικά.

Πρώτος όμως στόχος του εκπροσώπου των Γερμανών οπλάδων και των άλλων βιομηχάνων είναι μην αγοράζουμε – από την Κίνα κυρίως. Το είπε ξεκάθαρα: «Είμαστε απέναντι»! Και το έδειξε έμπρακτα, όταν, βλέποντας τις κάμερες στην αίθουσα, είπε ότι είναι από την Ασία. Που δεν είναι έτσι, όπως φάνηκε από την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Μάκη Μπαλαούρα, που είπε ότι είναι ευρωπαϊκές.

Ξεχνά (δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι απληροφόρητος) ο κ. Επίτροπος ότι η Γερμανία φρο­ντίζει μόνο για την πάρτη της, για το πώς θα κερδίσει περισσότερα. Όταν πουλάει, πουλάει ακριβά και όταν είναι να αγοράσει, αγοράζει όπου βρει στον πλανήτη πιο φθηνό αυτό που χρειάζεται. Και οι Έλληνες γεωργοί το ζουν στο πετσί τους, και μάλιστα τούτη την εποχή. Τα ελληνικά ροδάκινα μένουν απούλητα, όχι μόνο λόγω του εμπάργκο που έχει κηρύξει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, για την ουκρανική κρίση, αλλά και γιατί η Γερμανία αγοράζει εκτός ΕΕ, από την Τυνησία, μεταξύ των άλλων, αφού είναι πολύ πιο φθηνά από τα ελληνικά ροδάκινα. Με αυτόν τον τρόπο, στην πράξη, εννοεί η Γερμανία να στηρίζει ο ένας τον άλλο και να υπάρχει ενότητα στην Αγορά, κ. Επίτροπε, όπως… υποδείξετε στην ομιλία σας στην ελληνική Βουλή; Πού είναι η αμοιβαιότητα, κ. Γκίντερ Έτινγκερ;

Τυπικά, ο σκοπός της άφιξής του στην Αθήνα ήταν να ενημερώσει για το πώς θα καλυφθούν τα 12 με 13 δισ. ευρώ, που ήταν η ετήσια συνεισφορά της Βρετανίας, τα οποία τώρα, μετά το Brexit, θα λείψουν και πλέον αναζητούνται τρόποι για την αναπλήρωσή τους. Για το πρόβλημα αυτό ο Επίτροπος είπε στη Βουλή, μεταξύ των άλλων:

«Τα κράτη της Βαλτικής λένε ότι τα χρήματα που θα λείψουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καλυφθούν από περικοπές. Άλλες χώρες λένε ότι το Γεωργικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και τις επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τα κρατήσουμε σταθερά και όλες οι χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινούμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ακραίους πόλους».

Για τους νέους πόρους και από πού θα μπορούσαν να προκύψουν ο κ. Γκίντερ Έτινγκερ είπε ότι η ομάδα του κ. Μάριο Μόντι έχει καταθέσει προτάσεις: «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν πόροι από τον φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή από την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων, όπου ένα ποσοστό θα μπορούσε να πηγαίνει στην ΕΕ».

***

Γερμανικό φρένο στην εισβολή της Κίνας…

Την απόφαση της Γερμανίας να φρενάρει τη διείσδυση της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -σχετικό μήνυμα μετέφερε στην Αθήνα ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ- επιβεβαιώνουν τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτές η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει κανόνες που θα εμποδίζουν τις εξαγορές από τη Κίνα εταιρειών στρατηγικής σημασίας ή αυτών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο θέλει να μπλοκάρει την εισβολή κινεζικών οικονομικών κολοσσών στο γερμανικό έδαφος και να αποτρέψει τον κίνδυνο μεγάλες εταιρείες της χώρας να περάσουν σε ξένα χέρια. Εκτιμάται δε ότι αν η Γερμανία θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατʼ επανάληψη τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχτεί συστάσεις από το Βερολίνο, πρωτίστως, και τις Βρυξέλλες να μη διευκολύνουν την είσοδο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, ως γνωστόν, η πώληση του ΟΛΠ στη κινεζική Cosco είχε περάσει από τα σαράντα κύματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να πάρει την τελική έγκριση.


Σχολιάστε εδώ