Μην παίζετε με τη μεγάλη ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας
Η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από τον δήμαρχο της Χειμάρρας Γιώργο Γκόρο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της μειονότητας, δεν πρόκειται να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για το ΚΕΑΔ, δεν θα μπορέσει να καλύψει το όργιο το οποίο έχει συμβεί -με τη συμμετοχή και μειονοτικών- όσον αφορά την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιοχές που έχουν πλέον μεγάλη αξία ως τουριστικοί προορισμοί.
Απλώς, όσοι έλαβαν την απόφαση την οποία υπέγραψε ο Π. Σκουρλέτης, υποκύπτοντας στην πίεση του «παρακράτους» που λειτουργεί στη Βόρεια Ήπειρο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αφαίρεση της ιθαγένειας από τον δήμαρχο Χειμάρρας απλώς φέρνει όλο και πιο απέναντι από το Εθνικό Κέντρο τους ήδη αποξενωμένους από το ΚΕΑΔ μειονοτικούς, οι οποίοι έχουν στραφεί εδώ και χρόνια στα αλβανικά κόμματα. Είναι λάθος να ταυτίζουμε την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας με εκείνη του μέλους ενός μειονοτικού κόμματος ή οργάνωσης.
Και για τελευταία φορά οφείλουμε να πούμε το εξής: Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά είναι πια μικρή για να χωρέσει στις γραμμές της τη μεγάλη ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιορίζει την ελληνική εθνική μειονότητα στα στενά καλούπια που τον βολεύουν…
Και επειδή είδαμε να πλασάρονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες του δήμαρχου Χειμάρρας Γιώργου Γκόρου με τον Έντι Ράμα, ως αποδεικτικό στοιχείο της… αντεθνικής δράσης του, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες του κ. Ντούλε με τον Έντι Ράμα, όταν ο ίδιος προσχωρούσε και στήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό του αλβανού πρωθυπουργού προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής…
***
Η διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος το Κυπριακό
Επιστρέφει ύστερα από δύο χρόνια θητείας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών η πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη στα ΗΕ της πολιτικής που χαράσσει ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος της στη διαμεσολάβηση για την προετοιμασία παραμέτρων της διάσκεψης των ΗΕ για την εμπορία ανθρώπων.
Η κ. Αικατερίνη Μπούρα είχε επίσης υπηρετήσει στη Νέα Υόρκη το 2004 ως γενικός πρόξενος, δραστηριοποιήθηκε με τις ομογενειακές ελληνικές και κυπριακές οργανώσεις και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου της εποχής εκείνης.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διπλωματική της πορεία υπήρξε η θητεία της στις Βρυξέλλες, στο επιτελείο του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής της ΕΕ, με αρμοδιότητα τη σύνταξη μελετών με θέματα ΝΑ Ευρώπης, Αλβανίας, Τουρκίας και Κύπρου. Διετέλεσε επίσης πρέσβης στη Βηρυτό.
Η ζωή της δίπλα στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, η θητεία της στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία και οι σπουδές της, με ειδικότητα στην οθωμανική ιστορία, αποτελούν μια ξεχωριστή περγαμηνή στη γνώση της για το Κυπριακό και την καθιστούν έναν από τους έλληνες διπλωμάτες που γνωρίζουν σε βάθος το Κυπριακό.
***
Άλλο που δεν θέλει η Τουρκία…
Ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να δημοσιεύονται, και μάλιστα επισήμως, τα περί αλλαγής των χειμωνιάτικων ελαστικών των αυτοκινήτων της πρεσβείας στο Καζακστάν ή του κλιματιστικού στην Ντόχα. Αν το καζανάκι του πρέσβη στη Χιλή έχει χαλάσει και εάν τα δέντρα στον κήπο του Βανκούβερ θέλουν κλάδεμα. Αυτά φυσικά είναι τα εντελώς γελοία θέματα που απασχολούν και γεμίζουν τις σελίδες του ΥΠΕΞ στη Διαύγεια. Όμως υπάρχουν κι άλλα… Για τις μετακινήσεις προσωπικού, για τις αποστολές, που μερικές εξ αυτών έχουν ή πρέπει να έχουν χαρακτήρα εμπιστευτικό. Φόρα παρτίδα στη Διαύγεια δημοσιεύεται ποιος διπλωμάτης πάει πού και με πόσα χρήματα στην τσέπη… Επίσης, έτσι, ο καθένας που γνωρίζει ελληνικά γνωρίζει ποιοι υπάλληλοί μας υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, στις ΜΕΑ ΕΕ και ΟΗΕ ή σε ευαίσθητες πρεσβείες στο εξωτερικό…
• Δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι, αλλά θα ρίχνουν πολύ γέλιο στην τουρκική πρεσβεία, όταν θα παραδίδουν καθημερινά την έκθεση με τα μεταφρασμένα «λαβράκια» που αλιεύουν από τη Διαύγεια στο τοπικό κλιμάκιο της ΜΙΤ…
***
Τα Σκόπια είναι εδώ…
Στο Σκοπιανό είναι γνωστό ότι έχουν εξαντληθεί στη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί, όλες οι ιδέες και φόρμουλες για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς δεν πρόκειται να βγάλει λαγό από το καπέλο το επόμενο διάστημα, στο οποίο αναμένεται να ασκηθεί εκ νέου πίεση για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Κοτζιάς μέχρι στιγμής δείχνει να ελέγχει τη διαδικασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί για πολύ. Χρειάζεται προληπτική διπλωματία, τώρα, ώστε να εξηγηθεί παντού ότι εάν πράγματι τα Σκόπια και ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι έτοιμοι για συμβιβασμό και ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, θα πρέπει να αποδειχθεί τώρα και όχι να παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον. Γιατί δεν αρκεί να δηλώνουν ο κ. Ζάεφ και ο έμπειρος Δημητρόφ ότι θέλουν την επίλυση του προβλήματος του ονόματος και συγχρόνως να ζητούν να μπει η χώρα τους στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με την προσωρινή ονομασία.
• Αλλά αυτά είναι θέματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς και να αφομοιωθούν από εταίρους και συμμάχους την τελευταία στιγμή…
• Μαθαίνουμε ότι το ΥΠΕΞ έχει αποκτήσει και… «ΙΧ δημοσιογράφους». Πάντως, για ένα-δύο κείμενα-λιβανιστήρια, και μάλιστα σε περιθωριακές ιστοσελίδες, δεν αξίζουν τέτοιο service, που φθάνει μέχρι και τη μετακίνηση με το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο μεγάλες εφημερίδες και ΜΜΕ δεν βρίσκουν ποτέ θέση… Εκτός εάν προσφέρονται και άλλες υπηρεσίες, που υπερβαίνουν το ΥΠΕΞ και, φυσικά, τη δημοσιογραφική δραστηριότητα…
• Θηλυκό άρωμα θα παραμείνει σε πολύ μεγάλη και σημαντική ελληνική αντιπροσωπεία του εξωτερικού. Η Μαρία Θεοφίλη από το Παρίσι αναλαμβάνει τη ΜΕΑ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς η Αικατερίνη Μπούρα θα επιστρέψει στην Κεντρική Υπηρεσία.
• Στις Βρυξέλλες, στη ΜΕΑ ΕΕ, καταλήγει ο μέχρι τώρα διευθυντής της Γʼ Διεύθυνσης Υποθέσεων ΕΕ Ιωάννης Μεταξάς. Όσο για το Παρίσι, μάλλον θα γίνει μάχη, καθώς το πόστο θέλει η κ. Αικατερίνη Κόικα, που μέχρι τώρα βρισκόταν στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλα ισχυρή υποψηφιότητα έχει θέσει και η Αγλαΐα Μπαλτά, που ως διευθύντρια Εθιμοτυπίας έχει κερδίσει πόντους στο περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά…
• Επιστολή στους μειονοτικούς βουλευτές έστειλε το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και ο πρόεδρός του Μουσταφά Αλί Τσαβούς, η οποία περιέχει εκτός των γνωστών θεμάτων και ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Αφού λοιπόν εκφράζεται το παράπονο ότι καμιά κυβέρνηση δεν συζήτησε με τη μειονότητα για το εκπαιδευτικό, την εθνική ταυτότητα, τις μουφτείες και τα βακούφια, κατηγορούν την Πολιτεία ότι επιχειρεί να σπιλώσει τους φορείς της μειονότητας, προέδρους οργανώσεων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ., επειδή συντονίζονται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της μειονότητας.
• Πέραν αυτών, λοιπόν, το ΚΙΕΦ απειλεί ότι αν δεν γίνει διάλογος για την επίλυση των μειονοτικών ζητημάτων μπορεί η ίδια η μειονότητα, με ένα δημοψήφισμα, να επιλέξει να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις…
• Μπορεί η δημοψηφισματική αντίληψη να είναι μοντέρνα, αλλά όταν αφορά τέτοιες ευαίσθητες περιοχές -ειδικά όταν τα δημοψηφίσματα αφορούν άσκηση δικαιωμάτων ή, αντίστοιχα, περιορισμό δικαιωμάτων-, ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια…