Μην μας τον κρατήσουν οι Κινέζοι…

Την Τρίτη, λοιπόν, ο τέως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πάει Πεκίνο ως επίσημος προσκεκλημένος του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο θα συναντηθεί, όπως επίσης θα τα πει με τον πρόεδρο του ΔΣ της COSCO, Ξου Λιρόνγκ, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας, Γου Χαϊλόνγκ, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχους του ΚΚ Κίνας. Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διεθνές Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην πόλη Kubuqi στην περιοχή της Κινεζικής Μογγολίας.

Ελπίζω να μην μας τον κρατήσουν ή, το… χειρότερο, μην γυρίσει οπαδός ΚΚ Κίνας και γίνει χαμός στον Περισσό. Και τότε ποιος ακούει το… Μητσοτακέικο.

***

Ύποπτες σχέσεις…

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Εξεταστική για την Υγεία μετά την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμένακης, είχε μυστικές επαφές με μάρτυρες. Γεγονός που εγείρει υποψίες και ερωτηματικά, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν ευθέως για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και «προκατασκευασμένες καταθέσεις».

Με προκλητικό τρόπο ο κ. Μπαλωμενάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και ισχυρίσθηκε ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής οφείλει να παίρνει πληροφορίες από παντού. Ακόμα και πίσω από τις πλάτες των μελών της Εξεταστικής;

Η σύγκρουση προκλήθηκε μετά την παραδοχή του μάρτυρα πρώην προέδρου των εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν, Κ. Κρέτση, ότι είχε κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπαλωμενάκη. Στις διαδοχικές ερωτήσεις του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Γεωργαντά, τόσο ο κ. Μπαλωμενάκης όσο και ο κ. Κρέτσης υποστήριξαν ότι η συνάντησή τους αφορούσε διαδικαστικά θέματα, αρνήθηκαν ωστόσο να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο παρακάτω διάλογος είναι χαρακτηριστικός της αλαζονείας των δύο: – Γ. Γεωργαντάς: «Τι συζητήσατε;» – Κ. Κρέτσης: «Τα διαδικαστικά». – Γ. Γεωργαντάς: «Τι δηλαδή; Πώς θα είστε ντυμένος;» – Κ. Κρέτσης: «Αυτό μου το λέει η γυναίκα μου». – «Αντ. Μπαλωμενάκης: «Του είπα και αυτό. Του είπα να φορά σακάκι».

Βουλευτές της Ν.Δ. στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους ανέφεραν ότι ο Κ. Κρέτσης είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Για τη δήλωση του… συγκυβερνήτη στο κυβερνητικό σκάφος, κ. Πάνου Καμμένου προς τον καπετάνιο Αλέξη («θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους»), ο λόγος. Ποιους έχει παραλήπτες το μήνυμα; Φυσικά, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πρωτίστως τους «53», οι οποίοι έχουν δείξει ότι είναι… αντάρτες και δεν δέχονται να είναι… νερωμένο το κρασί τους. Διαφωνούν, ψηφίζουν κλαίγοντας και πάμε για τα επόμενα – να ʼναι καλά μόνο η καρέκλα…

Γιʼ αυτό, άδικα φοβάσαι, Πάνο. Ξέρουν ότι κρατάς τα κλειδιά του… Μαξίμου. Και δεν θέλουν να χάσουν τα καλά και… συμφέροντα. Με πρώτο από όλα ότι από το πουθενά έχουν γίνει φίρμες… Όσο είναι γκουβέρνο…


Σχολιάστε εδώ