«Λευκή απεργία» βουλευτών κόντρα στον Μητσοτάκη

Ως… συνέπεια των διαφωνιών που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για επιλογές της ηγεσίας σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής, αλλά και της συμπεριφοράς (εν πολλοίς, απαξιωτική), που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές της Πειραιώς, από τους 76 βουλευτές μόνον οι 20 με 25 μετέχουν ενεργά στη «μάχη» κατά της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι παρακολουθούν… εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα και οι δημόσιες παρεμβάσεις τους εξυπηρετούν τους προσωπικούς, κατά βάση, στόχους τους (επανεκλογή) και δευτερευόντως αυτούς της παράταξης. Μέχρι πρότινος, στα κεντρικά γραφεία αντιμετώπιζαν με απάθεια, αδιαφορία ή ακόμα και με περιφρόνηση τη στάση αυτή των βουλευτών. «Θα προχωρήσω μπροστά κι όποιος θέλει ακολουθεί», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ οι στενοί συνεργάτες του συνιστούσαν υπομονή μέχρι τις εκλογές όπου «το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μια και καλή». Υπαινισσόμενοι προγραφές και… εξοστρακισμούς.

Η σκληρή αναμέτρηση, όπως αυτή προδιαγράφεται, με την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, όπου θα απαιτηθεί η συμμετοχή του συνόλου των δυνάμεων που διαθέτει η παράταξη, από τη μία, και, από την άλλη, η καθήλωση της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστά εκτός ορίων αυτοδυναμίας, υποχρεώνουν την ηγεσία να επανεξετάσει τη στάση της. Με απώτερο στόχο να κινητοποιήσει τους βουλευτές και να τους πείσει να στρατευτούν για να κάνει πράξη το όραμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης – όχι πάντα με δόκιμο και κοινά αποδεκτό τρόπο. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, γαλάζιοι βουλευτές γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων από τα κεντρικά γραφεία, που τους ζητούν να ανεβάσουν τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να φύγει μια ώρα αρχύτερα! Η προτροπή αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται με συγκαλυμμένες υποσχέσεις για την επομένη των εκλογών.

Η προσπάθεια προσέγγισης των βουλευτών ακυρώνεται από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία προαναγγέλλει «εκκαθαρίσεις» στο πλαίσιο της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ενώ, επιπλέον, στέλνει μηνύματα αλαζονείας, ότι την πολιτική της παράταξης την αποφασίζει ο ίδιος και όποιος διαφωνεί μπορεί να αποχωρήσει. Οι βουλευτές δυσπιστούν, ούτως ή άλλως, όσον αφορά τις προθέσεις της ηγεσίας, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί σχέδιο με στόχο να θέσουν εκτός ΚΟ τους… ανεπιθύμητους. Όσους δηλαδή δεν στήριξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές και δεν στήριξαν με θέρμη τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του. Γνωρίζουν, επίσης, ότι στην προσπάθειά του να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο ίδιος με το σύστημά του θα επιδιώξει να εκλέξει όσους περισσότερους δικούς του μπορεί.

Ανεξάρτητα από αυτά, οι περισσότεροι εκ των βουλευτών, εκτός του ότι διαφωνούν με βασικές επιλογές που έκανε στη διάρκεια της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης, έχουν σοβαρά παράπονα με την εν γένει συμπεριφορά του απέναντί τους. Οι πόρτες του γραφείου του είναι μονίμως κλειστές, με εξαίρεση τους 10-15 δικούς του, οι συναντήσεις τους μαζί του σπάνιες και χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Είναι, ως εκ τούτου, λογικό οι βουλευτές να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφύλαξη τις κινήσεις προσέγγισης που εκδηλώνονται από πλευράς ηγεσίας.


Σχολιάστε εδώ