Λήγει η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες

Εμείς θυμίζουμε (συνοπτικά) πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου την έκταση που διαθέτουν και εφόσον έχει χαρακτηριστεί ως «εκχερσωμένη δασική ή χορτολιβαδική έκταση», τότε μπορούν ως την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017:

1) Να υποβάλουν στο δασαρχείο της περιοχής τους δωρεάν αίτηση (μαζί με σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα) είτε για εξαγορά της έκτασης (αν η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975) είτε για χρήση (αν έχει γίνει μέχρι το 2007).

2) Να υποβάλουν στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής τους ή στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου δωρεάν αίτηση για την υπαγωγή σε «προφανές σφάλμα» του δασικού χάρτη (όπως για παράδειγμα τον εσφαλμένο χαρακτηρισμό ως δάσους μιας ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας).

3) Να υποβάλουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης, με δωρεάν ή μειωμένα κατά 80% τα τέλη αντιρρήσεων.

Τέλος, η υποβολή των σύγχρονων τοπογραφικών διαγραμμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, εφόσον όμως οι αιτήσεις ή οι αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

***

28 ασυνεπείς δήμοι

Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της επτάμηνης διαδικασίας, ανακοινώθηκε πως 28 δήμοι από τους 120 που βρίσκονται σε ανάρτηση δεν έχουν οριοθετήσει τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν από τον περσινό Μάιο. Κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, το 48% των ΟΤΑ που είχαν αναρτημένο χάρτη έχει αποστείλει στοιχεία (ποσοστό ενσωμάτωσης 77%), που σημαίνει ότι εκεί οι πολίτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αντίρρηση. Ας τρέξουν οι δημοτικοί άρχοντες να το πράξουν, γιατί την ασυνέπειά τους στις περιοχές κατοικίας εντός σχεδίου θα την πληρώσουν (όπως πάντα) οι πολίτες.

***

Ύστερα από 20 χρόνια «ορφάνιας», τα «υιοθετεί»… το κράτος

Ακόμα μια ιστορική ημερομηνία για τον θεσμό του Κτηματολογίου. Σε μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου 2017, συμπληρώνονται 14 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κτηματολογικού γραφείου στη χώρα μας, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, και ταυτόχρονα οριστικοποιούνται οι πρώτες (αρχικές) εγγραφές στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει -πρακτικά- πως όσοι «αμέλησαν» (σε… πολλά εισαγωγικά) -20 ολόκληρα έτη μετά τις αρχικές ανακοινώσεις για τη συλλογή δηλώσεων, το 1997- να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, θα την δουν να περιέρχεται -αυτόματα και αμετάκλητα- στο Δημόσιο, αφού, εδώ και 14 έτη, φαίνεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί το Άστρος Αρκαδίας…

***

Κι ο… φορέας τον Αύγουστο;

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μια φήμη ότι τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα για τον νέο φορέα του Κτηματολογίου, εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού τον επόμενο μήνα. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε πως ο φορέας θα λειτουργήσει «την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου» και πως «έχει ήδη γίνει διαβούλευση εδώ και μήνες», συνεπώς ίσως να δούμε εξελίξεις… Αυγουστιάτικες (π.χ. fast track ψήφιση, εκκαθάριση και λύση της ΑΕ, ίδρυση του νέου φορέα), αφού εάν πάει για μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου κινδυνεύει να το αναλάβει… άλλος (ανασχηματιζόμενος) υπουργός, με τις γνωστές καθυστερήσεις προσαρμογής. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ