Καραγάτσης, Μουρσελάς και άλλα

Οι ηλικίες ομοτέχνων διαδραματίζουν δεσπόζοντα ρόλο. Ο Μιχάλης Καραγάτσης (1908-1960) πέθανε στα 62 μόλις χρόνια του! Έχοντας μάλιστα γράψει σωρεία έργων, και δη πάσης μορφής. Επιπλέον, ο Μιχάλης Καραγάτσης πειραματιζόταν με τα γραφόμενά του, γεγονός που… έθελγε αρνητικά τους επικριτές του.

Για να ξελαμπικάρει το μυαλό μας επανέρχομαι στον πρόσφατα αποβιώσαντα Κώστα Μουρσελά, από τον οποίο έχω επηρεαστεί, ιδίως στην πλοκή των έργων του και στην ψυχοδιανοητική ποικιλότητα των χαρακτήρων του. Βαθυστόχαστες αναλύσεις σε παλαιότερα περιοδικά λογοτεχνικής αιχμής εκ μέρους του δεν γνωρίζω. Όπως την προσωπική μου ανάλυση –για να ευλογήσω τα γένια μου- τον Μάρτιο του 1966 στις «ΕΠΟΧΕΣ» (τεύχος 35) του Άγγελου Τερζάκη με τίτλο: «Το παράλογο και το θέατρό του».

Άλλου τύπου έργα «Εκείνος και εκείνος», πανέξυπνος χλευασμός της δικτατορίας των συνταγματαρχών, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, είχαν συγκλονίσει το κοινό, αποφέροντας μεγάλα κέρδη.

Κράμα οργής και ασυγκράτητης γελοιότητας προκαλεί η υπόθεση Ηριάννας και Περικλή. Δύο παιδιών που τα θεωρούν κακούργους, εγκληματίες… Δικαστές προκατειλημμένοι. Αυτό το ψυλλιάζεται κανείς αμέσως. Καταγράφεται, άλλωστε, στα κατάμαυρα κατάστιχα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Πρωταγωνιστής ο… αψεγάδιαστος Βαρδινογιάννης. Ο υπʼ αυτόν όμιλος, διά του τηλεοπτικού σταθμού του Star, κατέθεσε προ ολίγων ημερών αγωγή κατά του Δημοσίου, απαιτώντας αποζημίωση 32,4 εκατομμυρίων ευρώ για τις… ζημίες «που ισχυρίζεται ότι υπέστη λόγω της συμμετοχής του και της μη αδειοδότησής του στον περσινό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για πατριωτισμό. Το αντιληφθήκατε αυτό; Γκέγκε; Σας ακούσαμε ολοκάθαρα. Είπατε, ούτε λίγο ούτε πολύ: «Σκορδοκαΐλα μας»! (Ο Βαρδινογιάννης άρμεγε κατά βούληση την αγελάδα επί ολόκληρες δεκαετίες. Και μαζί του ενθυλάκωναν την άγραφη ρήτρα ορισμένοι έμπιστοί του.) Πρόκειται για ιστορία με αγρίους και αγροίκους, για ωμά συμφέροντα, για κάλπικο θρίαμβο, διατυπώσεις με βλέμμα ανθρώπων άδειο από κάθε συναίσθημα. Γιʼ αυτό θα πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή ο στερημένος από κάθε προστασία λαός σε περίοδο άφατης κρίσης. Λέγεται, μάλιστα, πως θα κατατεθούν κι άλλες αγωγές απʼ τα ίδια τζιμάνια. Εάν συμβεί, χαλάλι τους! Θεωρούν, βλέπεις, τους εαυτούς τους άτρωτους φάτσα με διαβρωμένους του δικαιικού μας συστήματος.

Γράφω Τετάρτη και οι εξελίξεις τρέχουν σε ρυθμούς που κόβουν την ανάσα. Ο πασίγνωστος Στουρνάρας –η… μαμά του, θυμίζω, παίρνει μόνο 500 ευρώ σύνταξη- ξαναβγήκε απʼ το καβούκι του. Εξακολουθεί να εκτελεί εντολές του Σόιμπλε και θεωρεί τον απατεώνα (και καταστροφέα της πατρίδας μας) Ανδρέα Γεωργίου… ανεπίληπτο πολίτη του τόπου μας! Αισθήματα αδιάσειστης φιλίας τρέφει και για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος, λόγω ηθελημένης αδράνειας κοντόθωρων δικαστών, κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αθήνα! Μας βγάζει μάλιστα και άλαλη γλώσσα για να επιδείξει την ακλόνητη ισχύ του. (Τον θυμάμαι ως γόη και καρδιοκατακτητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μας καρφώνει στον Ανδρέα Παπανδρέου προκειμένου να έχει την εύνοιά του.)

Προσθέτω ως προς τον… πάμπτωχο Στουρνάρα ότι προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να βγει τώρα στις αγορές με σχεδόν απρόσιτους τόκους! Επιδιώκει, δηλαδή, τον οικονομικό αφανισμό της Ελλάδας ελαφρά τη καρδία.

Ενώ ο Κώστας Μουρσελάς έχει ήδη εγκατασταθεί σωματικά στην ανυπαρξία σε νεκροταφείο του λατρευτού του Πειραιά (με γνωστούς και αγνώστους να πηγαίνουν στην κηδεία του), ο μισητός στους πλείστους έλληνες αξιωματούχους νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λειτουργεί ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. Θαρρώ πως είμαι ο ΜΟΝΟΣ (δήθεν τρελός) που το υποστηρίζει. (Την Τετάρτη τον υποστήριξε αιφνιδίως –και δη ΕΜΦΑΝΤΙΚΑ- η «Kontra News».) Εφημερίδα, παρά ορισμένες υπερβολές της, άξια λόγου. Ιδού τι έγραψε: «Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ʽʽΤζορτζ Μπουςʼʼ, παρέλυσε κάθε δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών και πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το οικόπεδο 11 της κυπριακής ʽʽΑΟΖʼʼ, που έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα της κοινοπραξίας ʽʽTOTAL-ENIʼʼ για να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις».

Και η εφημερίδα συνεχίζει ως εξής: «ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ με τα υπερσύγχρονα συστήματα που διαθέτουν μπλόκαραν τις επικοινωνίες των Τούρκων με αποτέλεσμα τα μαχητικά και τα πολεμικά πλοία να μην έχουν καμιά δυνατότητα να αναπτύξουν δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή».

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια σκληρή απάντηση στην προκλητικότητα του Σουλτάνου, ο οποίος προσγειώθηκε απότομα, αφού δεν τολμάει να τα βάλει με μια παγκόσμια υπερδύναμη».

Ερώτημα: Τι προτιμάμε, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τα σκυλάκια τους που γαβγίζουν –βλέπε Ντάισελμπλουμ- ή σε αυτήν τη φάση τους Ρώσους, με τους οποίους δεν τα πάνε καλά οι Αμερικανοί; Προτιμάμε ασφαλώς τους Αμερικανούς. Ο Τραμπ είναι ΛΑΧΕΙΟ για μας. Και διπλωματία σημαίνει εναλλαγή συμμάχων. Σήμερα ΙΣΧΥΡΟΙ είναι οι Αμερικανοί λόγω της φιλίας του Τραμπ. Μʼ αυτούς θα πάμε. Ασυζητητί.


Σχολιάστε εδώ