Η ανάγκη για νέα στρατηγική στο Κυπριακό

Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η στρατηγική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταρρεύσει. Η αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων σε ζητήματα διαδικασίας και οι συνεχείς παρα- χωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ζητήματα διακυβέρνησης, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τις αδιάλλακτες θέσεις της στο ζήτημα της ασφάλειας, στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό, απέτυχε παταγωδώς.

Όχι μόνο δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα, αλλά, αντιθέτως, έχει φέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε χειρότερη και την τουρκική σε καλύτερη θέση από εκείνη που είχαν όταν ξεκίνησε η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

Είναι προφανές, και θέλω να το τονίσω, ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.Είναι όμως επίσης προφανές ότι η λανθασμένη στρατηγική του κ. Αναστασιάδη και οι λανθασμένοι χειρισμοί του επέτρεψαν στην Τουρκία να κερδίσει πολλά, χωρίς να δώσει τίποτα:

• Καθιερώθηκε η πενταμερής διάσκεψη (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία), χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που επεδίωκε για δεκαετίες η Τουρκία.

• Η διαδικασία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, χωρίς όμως να καταλογιστούν στην Τουρκία ευθύνες για την αδιάλλακτη στάση της.

• Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά μας, με την πρόταση Αναστασιάδη, προχώρησε σε νέες, μεγάλες υποχωρήσεις.

Οι νέες υποχωρήσεις Αναστασιάδη συνιστούν τεράστιο λάθος, αφού θεωρούνται πλέον κεκτημένο της διαδικασίας και από την τουρκική πλευρά ως το εφαλτήριο για νέες απαιτήσεις. Οι νέες υποχωρήσεις, αποκορύφωμα της λανθασμένης στρατηγικής Αναστασιάδη, περιλαμβάνουν:

• Αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας.

• Παραχώρηση του πρώτου λόγου στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων σε μελλοντική, υπό τ/κ διοίκηση περιοχή.

• Αποδοχή βέτο για τους Τουρκοκύπριους, μέσω της διάταξης για απαραίτητη, θετική τουρκοκυπριακή ψήφο για όλες τις αποφάσεις.

• Παραχώρηση ελεύθερης έλευσης και διαμονής σε 80 εκατομμύρια τούρκους πολίτες, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές.

• Ύπαρξη τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη, που θα παραμείνει στο διηνεκές στην Κύπρο.

• Αποδοχή παραμονής απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας και ενώ θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα βέτο οι Τουρκοκύπριοι.

Πρόκειται για υποχωρήσεις αδιανόητες. Ακόμα χειρότερα, πρόκειται για υποχωρήσεις που οδηγούν σε κακή λύση. Λύση που δεν θα είναι λειτουργική, λύση που δεν θα είναι βιώσιμη, λύση που απειλεί τον κυπριακό Ελληνισμό.

Οι υποχωρήσεις αυτές αποθράσυναν την Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις γενναιόδωρες προσφορές, αλλά, αντίθετα, σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της. Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει τον σχεδιασμό της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, η παραδοχή της αποτυχίας της στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία εννιά χρόνια.

Δεύτερο βήμα, η εγκατάλειψη του απαράδεκτου αφηγήματος ότι «η Τουρκία θέλει λύση και το πρόβλημα είναι οι μαξιμαλιστές Ελληνοκύπριοι», που λειτούργησε καταλυτικά σε βάρος μας.

Τρίτο βήμα, η απόφαση για ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέταρτο βήμα, η υιοθέτηση της νέας στρατηγικής, βάσει της οποίας η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία. Μόνο έτσι θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Ελπίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης αλλά και όσοι στήριξαν τη λανθασμένη στρατηγική του να έχουν αντιληφθεί το τεράστιο λάθος τους.

Ελπίζω, επίσης, ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πρότασή μας για τη νέα στρατηγική για την Κύπρο.

Θέλω, για μια ακόμα φορά, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στην ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στάση αρχών που επέδειξαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η στάση της Ελλάδας βοήθησε τον κυπριακό Ελληνισμό να αντισταθεί σε αθέμιτες πιέσεις.

Θέλω να στείλω στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ένα σαφές μήνυμα: Ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας. Το μέλλον και η προοπτική τους βρίσκεται μαζί μας, στο ίδιο κράτος. Θέλω, τέλος, να καταστήσω σαφές σε όλες και όλους ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες. Πρέπει να πιστέψουμε στο δίκαιο του λαού μας.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε.

Μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ο αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται.


Σχολιάστε εδώ