Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις ως το 85% των οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία!

Οι οφειλές θα πρέπει να έχουν «γεννηθεί» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και η εξόφλησή τους θα γίνει μέχρι σε 120 ισόποσες δόσεις. Ο χειρισμός όλης αυτής της διαδικασίας θα γίνει από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο προσφέρει στις επιχειρήσεις την επιβίωσή τους είναι ότι προβλέπεται η διαγραφή μέχρι το 85% των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών (προστίμων) καθυστερήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Αντίθετα, δεν προβλέπεται διαγραφή της βασικής οφειλής, η οποία για να υπαχθεί στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση τον νόμο 4469/2017, και ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ισχύουν οι εξής όροι:

1. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ:

i) H αποπληρωμή τους, όπως και οι προσαυξήσεις ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, θα γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατʼ ανώτατο όριο.

ii) Η μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

iii) Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής.

2. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και είναι μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ, αλλά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ:

i) H αποπληρωμή τους, όπως και οι προσαυξήσεις ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, θα γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατʼ ανώτατο όριο.

ii) Η μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

iii) Δεν προβλέπεται διαγραφή ποσοστού μεγαλύτερου του 85% προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, θα εφαρμόζεται η αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες.

Η διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο.

Τα κριτήρια για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στη ρύθμιση είναι:

1. Να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμες και ότι τα συνολικά τους χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

2. Να έχουν μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά τους έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, έχουν θετικό πρόσημο. Στη ρύθμιση αυτή το «κούρεμα» των χρεών αφορά κεφάλαιο, τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Σχολιάστε εδώ