Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Τουλάχιστον 547 παιδιά-μέλη της περίφημης εκκλησιαστικής χορωδίας του Ρέγκενσμπουργκ έπεσαν θύματα κακοποίησης -ακόμα και βιασμού- από το 1945 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα αποτελέσματα αυτά υπάρχουν σε έκθεση που δημοσιεύτηκε έπειτα από καταγγελίες που έγιναν το 2010. Η Καθολική Εκκλησία ανέθεσε στον δικηγόρο Ούλριχ Βέμπερ να εξετάσει τις καταγγελίες.

Οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2016, όπου σε ενδιάμεση έκθεση γινόταν λόγος για 231 θύματα, με προηγούμενη εκτίμηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να παραδέχεται ότι τα θύματα ήταν μόνο 72. Από το 1964 έως το 1994 επικεφαλής της χορωδίας ήταν ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ, αδελφός του πρώην Πάπα Βενέδικτου IΣΤʼ, ο οποίος, 93 ετών σήμερα, διαβεβαιώνει ότι αγνοούσε ότι τα παιδιά κακοποιούνταν σεξουαλικά, με τον δικηγόρο να υποστηρίζει ότι γνώριζε και «έκανε τα στραβά μάτια», αφού επικρα­τούσε «η κουλτούρα της σιωπής», για να προστατευθεί το όνομα της χορωδίας που είχε ιδρυθεί το 975 μ.Χ.

Εννοείται ότι τα περισσότερα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί και οι 49 φερόμενοι ως δράστες δεν πρόκειται να διωχθούν ποινικά. Το κάθε θύμα θα λάβει αποζημίωση ύψους μέχρι 20.000 ευρώ και «ούτε γάτα ούτε ζημιά», που λέει και ο λαός μας.

Και αυτό είναι ένα από τα πολλά σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Βενέδικτος ο ΙΣTʼ αλλά και ο σημερινός Ποντίφικας Φραγκίσκος έχουν συζητήσει συγγνώμη από τα θύματα των παιδεραστών ιερέων.

• Eίναι Κινέζα, έχει μεγαλώσει στην πόλη Jinan, που απέχει δύο ώρες με το τρένο από το Πεκίνο, μιλάει άπταιστα ελληνικά και σπουδάζει ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Δηλώνει περήφανη που μιλάει τις δύο πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου, τα κινεζικά και τα ελληνικά, είναι 20 χρόνων και ονομάζεται Γουάν Σανγκ-Σανγκ.

Τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια συνεργασίας του Κινεζικού Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο στο Διεθνές Θερινό Σχολείο, συστήθηκε με το ελληνικό της όνομα, Ελένη-Ηλιάνα Παππά, που το διάλεξε γιατί είναι πιο εύκολο από το κινέζικο…

Μίλησε για τον θαυμασμό της στον ελληνικό πολιτισμό, τους Έλληνες και την ελληνική φύση.

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου έκανα μπάνιο σε θάλασσα εδώ, στην Πάργα. Στην αρχή φοβήθηκα, γιατί η μόνη μου εμπειρία ήταν σε πισίνα, αλλά πλέον απολαμβάνω κάθε στιγμή μέσα σε νερό». Δηλώνει μεγάλο της έρωτα το μπουζούκι, που αγάπησε στη Ζάκυνθο… «Στην αρχή μου φαινόταν περίεργη η ελληνική μουσική, αλλά μετά, σε μια ταβέρνα στη Ζάκυνθο, άκουσα τον ήχο που βγάζει το μπουζούκι και ήθελα να μάθω να παίζω αυτό το ωραίο όργανο. Δεν έχω κανένα μουσικό ταλέντο, αλλά ήθελα να μάθω μπουζούκι», λέει και σιγοτραγουδά το «Αν θυμηθείς τʼ όνειρό μου».

• Στην ιστοσελίδα του θεάτρου «La Scala» -στον ναό της όπερας, στο Μιλάνο- υπάρχει λεπτομερής κώδικας ενδυμασίας γιʼ αυτούς που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις περίφημες παραστάσεις που ανεβαίνουν εκεί: «Παρακαλούνται (οι φίλοι της όπερας) να είναι ενδεδυμένοι σύμφωνα με την ευπρέπεια που αρμόζει στο Θέατρο, από σεβασμό προς το Θέατρο και προς τους άλλους θεατές. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα σε όσους είναι ενδεδυμένοι με σορτς ή κοντομάνικα t-shirts. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου». Ειλικρινά, ζηλεύουμε βλέποντας τους γείτονές μας να θέλουν να προστατέψουν το κύρος της περίφημης Σκάλας του Μιλάνου κι εμείς, χρόνια τώρα, εν ονόματι της «προοδευτικής κουλτούρας», να αφήνουμε να ανεβαίνουν παραστάσεις από υπερπροοδευτικές αποδόσεις αρχαίων τραγωδιών στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που δεν θα είχαμε οποιαδήποτε αντίρρηση να δούμε και να χειροκροτήσουμε σε κάποιον άλλο χώρο.

• Μεγάλη σημασία είχε για την ελληνική ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο η τοποθέτηση του Μιχάλη Καρλούτσου ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης είπε: «Είναι μια καταπληκτική ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων των επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Συνεχίζοντας τόνισε: «Σʼ όλη μου τη ζωή ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και χαίρομαι που θα μπορέσω να το κάνω τώρα σʼ αυτήν την κυβέρνηση και κάτω απʼ αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο». Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό απάντησε: «Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος ελληνορθόδοξος χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε, τα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της «Μακεδονίας», είτε η Βόρειος Ήπειρος, από την οποία, όπως γνωρίζετε, κατάγεται η μητέρα μου, είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα. Θα εκφράσω τη γνώμη μου, αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν ότι τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική ʽʽη Αμερική πρώταʼʼ, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω».

• Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο νησί της Κεφαλονιάς με τις δημοπρατήσεις που γίνονται είτε από τον δήμο είτε από το υπουργείο Οικονομικών, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, για τις παραλίες και τις καντίνες που υπάρχουν σʼ αυτές.

Ποσά για ενοικίαση να τρίβεις τα μάτια σου σε εποχές κρίσης, πλειοδότες-«λαγοί» που αγνοούνται ή παραιτούνται και άλλα περίεργα… Μήπως πρέπει κάποιος εισαγγελέας να ψάξει το θέμα;

• Και έρχεται και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου να βγάλει δελτίο Τύπου για να μας παροτρύνει να διαβάσουμε το αφιέρωμα που έκανε σε 17 ελληνικά νησιά -αναφέρεται και η Κεφαλονιά- το News247. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Μήπως ότι «κατόπιν ενεργειών του» συμπεριλήφθηκε και η Κεφαλονιά στο αφιέρωμα; Άραγε, εκεί εξαντλείται ο ρόλος του;

• Σαρώνει τα μετάλλια η Παραολυμπιακή μας Ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Λονδίνο. Ένα μεγάλο μπράβο στους Παραολυμπιονίκες μας.

***

Απορίες «ψάλτου»

– Δεν λέω, να κάνουμε κριτική στη Δικαιοσύνη… αλλά τελικά δεχόμαστε ότι είναι ανεξάρτητη;

Ή μόνο όταν μας βολεύουν οι αποφάσεις της;

– Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής που διαφημίζεται στα κανάλια και λέγεται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, κατά δήλωση της εταιρείας που το πουλάει, έγινε σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο…

Όντως έτσι είναι;

Ας μας πει το πανεπιστήμιο, για να νιώθουν και πιο σίγουροι αυτοί που το καταναλώνουν και να ξέρουν και σε ποιον -εκτός της εταιρείας που το προμηθεύει- θα κάνουν παράπονα…


Σχολιάστε εδώ