Ανασχηματισμός…

Και βεβαίως… το τερμάτισε χυδαιολογώντας κατά της Ελλάδας… Η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα, αφού ο Μουεζίνογλου απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Γιλντιρίμ στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Δύσκολοι καιροί για… χειμερινούς κολυμβητές, κυρίως, δε, όταν ένας άλλος «συντοπίτης» αναβαθμίζεται στην ίδια κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Βέβαια, αυτό το κυβερνητικό συμβούλιο έχει πέντε αντιπροέδρους, αλλά η θέση είναι θέση, κυρίως γιʼ αυτούς που δεν την έχουν πια κι έχουν ελεεινολογήσει τόσο πολύ, ακριβώς, για να την κρατήσουν…

***

Επέτειος…

Η επέτειος του πραξικοπήματος στην Τουρκία τιμήθηκε, όπως ήταν φυσικό, και στη Θράκη από τους συγκεκριμένους… εκπροσώπους της μειονότητας, που, ως γνωστόν, εκείνο το βράδυ τήρησαν σιγή ιχθύος -προφανώς έκανε… διακοπές και το Ιnternet-, αλλά (όλοι αυτοί) ξαναβρήκαν τη μιλιά τους την επόμενη μέρα.

Έναν χρόνο μετά -λαλίστατοι- είπαν το μακρύ τους και το κοντό τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το τουρκικό προξενείο, απούσης της μειονότητας (είχε δουλειά) – όχι ότι τους ενδιαφέρει, αφού η ανακύκλωση είναι μεγάλη εφεύρεση…

«Τελετή τιμής των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης κι όπως μπορεί καθένας να αντιληφθεί, έπεσε πολύ (κροκοδείλιο) κλάμα…

***

Κόσμος… γιοκ

Κι αν στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή είχε έναν κάποιον κόσμο, που παρακολούθησε τα… τρέχοντα, η διοργάνωση του Μέτε πήγε άπατη.

Ουδείς εμφανίστηκε στην πρόσκληση σε μεβλίτ στα τζαμιά της Ξάνθης…

***

Τους έσωσε…

Ο Μουσταφά Τζαμπάζ, γεννημένος στο Σκάλωμα Ροδόπης και ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ», σκοτώθηκε όταν, ως φωτορεπόρτερ, κατέγραφε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν έναν χρόνο μετά, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον άτυχο Μουσταφά.

Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η τοποθέτηση του ψευδομουφτή Ροδόπης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι ο θάνατος του Τζαμπάζ… τους έσωσε.

Κατά την ομιλία του, ο ψευδομουφτής μοιράστηκε την εμπειρία του σχετικά με ένα μνημείο στο Τσανάκαλε και την… έλλειψη μαρτύρων από την Κομοτηνή σε αυτό!

«Με έναν φίλο μας δημοσιογράφο συζητήσαμε πολύ το θέμα και φτάσαμε με παράπονα ως τον νομάρχη του Τσανάκαλε. Πήγαμε εκεί για έναν συγκεκριμένο λόγο, για να μπορούν σήμερα οι Κομοτηναίοι, οι συμπατριώτες μου, να πηγαίνουν στο Τσανάκαλε και να αισθάνονται υπερήφανοι», είπε ο ψευδομουφτής.

«Σήμερα μπορεί να είναι ένα απλό γεγονός, αυτό του μάρτυρα, αλλά οι επόμενες γενιές των Κομοτηναίων, που θα πηγαίνουν στον τάφο του Μουσταφά Τζαμπάζ, ύστερα από 100 ή 150 χρόνια, θα αισθάνονται περηφάνια. Γιʼ αυτόν τον λόγο ο Μουσταφά Τζαμπάζ είναι ο μάρτυράς μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον στηρίζουμε. Ο Αλλάχ ας τον κατατάξει στον παράδεισο».

Ευτυχώς, δηλαδή, που τον… σκότωσαν…

***

Σκάλωμα…

Ωστόσο και στο χωριό που γεννήθηκε έγινε μεβλίτ από την οικογένειά του και φυσικά ήταν εκεί «όλος ο καλός κόσμος»: Ο τούρκος πρόξενος, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ιμπραήμ Σερίφ, τον οποίο βάλανε στη θέση του έτερου ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του ακραίου DEB Μουσταφά Αλί Τσαβούς, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (τώρα) Ιλχάν Αχμέτ και εκπρόσωποι φορέων.

Στο μνημόσυνο που έγινε ο Ακιντζί είπε πως ο Μουσταφά «έγινε το δώρο της ʽʽΔυτικής Θράκηςʼʼ για την Τουρκία, έγινε δώρο στην υπόθεση, στον αγώνα ύπαρξης της Τουρκίας»…

Ευτυχώς που οι νεκροί δεν σηκώνονται και μάλλον γιʼ αυτό ακούς ό,τι μπορείς να φανταστείς σε κηδείες και μνημόσυνα…

***

Λουκέτο

Το μεστζίτ (χώρος μουσουλμανικής προσευχής) στην Αλεξανδρούπολη έκλεισε, όπως συνέβη δηλαδή και στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του ακατάλληλου κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν. Πρόκειται για ένα αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο οι «εκπρόσωποι» χρησιμοποίησαν, ακολουθώντας την πεπατημένη τόσων χρόνων…

Λέτε να βγουν κι αυτοί στα πάρκα και να κάνουν την προσευχή τους μέχρι να ανοίξει το μεστζίτ, όπως, δηλαδή, κάνουν τα «παιδιά» στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάζοντας την αισθητική Μπουτάρη;


Σχολιάστε εδώ