Αναβίωση του κλίματος 1996-2004;

Αυτές τις ημέρες αναβίωσε αιφνίδια το κλίμα των υποψιών μιζοκρατίας της αλήστου μνήμης εποχής των Σημιτογιάννων (1996-2004), η οποία ερμηνεύεται ως αντίδραση στην προοπτική υπογραφής σύμβασης για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (εκσυγχρονισμοί) των ΕΔ. Δεν μιλάμε για νέο υλικό. Αυτό ας το ξεχάσουμε.

Άρχισε με μια υποτονική και εν πολλοίς φαιδρή συνέντευξη του Άκη στον ALPHA όπου ο άλλοτε πρίγκηψ των εξοπλισμών και παρʼ ολίγον πρωθυπουργός παρουσίασε την εποχή του ως παραδείσια, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε και ούτε καν βούτηξε το δάκτυλό του στο μέλι. Κάγχασε το πανελλήνιο και οργίσθηκε ταυτοχρόνως για την ανευθυνότητα. Χιουμορίστας συνεργάτης του «Π» σχολίασε: «Έχει δίκιο ο Άκης. Δεν ακούμπησε καν το δάκτυλό του. Απλώς πήρε μαζί του όλο το βάζο!».

Ακολούθησε, ως κεραυνός εν αιθρία, δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου: «Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή. Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι ότι μέγα μέρος του πολιτικού κόσμου αλλά, δυστυχώς, και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλάβαιναν…». Δήλωση, βεβαίως, η οποία χαρακτηρίσθηκε εντελώς όψιμη…

Τι φταίει η Δικαιοσύνη, όταν, π.χ., το υπουργείο επιτρέπει, επικαλούμενο αστεία επιχειρήματα, η κατʼ έφεση δίκη του Άκη, που έχει αρχίσει στις 15.3.2014, να συνεχίζεται σήμερα; Οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι, το ακροατήριο να έχουν μπαφιάσει, κουραστεί, παραλύσει; Πάνω από τρία χρόνια. Τι επιδιώκεται; Γιατί η δίκη για την τερατώδη απάτη των ΑΩ των TOR-M1 (ληστεία 25 εκατ. δολαρίων) να βρίσκεται εν αναμονή δικασίμου από επταετίας;

Κι από κοντά, η υπόθεση Παπαντωνίου να σέρνεται φορτωμένη με ανεπιτυχείς και περίεργες ενέργειες, όπως αυτήν της παραπομπής των φακέλων στη Βουλή;

Εξοπλισμοί εν όψει;

Εθνικό είναι το αληθινό
Δ. Σολωμός

Ούτε κατά διάνοια. Δεν υφίστανται πιστώσεις ούτε για τη στοιχειώδη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Γιατί ο κ. Π. Καμμένος δεν ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για τη διαθεσιμότητα των μέσων, τις ελλείψεις ανταλλακτικών, τους κανιβαλισμούς; Την ανάγκη γενικού συναγερμού; Το ΥΕΘΑ προχωρεί, αργά, στον εκσυγχρονισμό δύο βασικών μαχητικών μέσων, των φρεγατών και των F-16, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης ισορροπία στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας-«αστακού». Αυτή η κίνηση προκαλεί αντιδράσεις.

Φρεγάτες ΜΕΚΟ

Μόλις προ δεκαπενθημέρου ο κ. Ερντογάν παρέστη στην καθέλκυση 4ης νέας κορβέτας του Τουρκικού ΠΝ. Εν τω μεταξύ, μέγας αριθμός νέων φρεγατών πλέει στο Αιγαίο και πολιορκεί το οικόπεδο που αρχίζει γεωτρήσεις η Κύπρος.

Ο πλήρης εκσυγχρονισμός των φρεγατών είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα πρέπει να ξεχασθούν μπαλώματα εκ των ενόντων. Ας αφήσουμε τα ενόντα.

Το κόστος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχουν. Ας φροντίσουν οι κρατούντες να τα βρουν. Ας εξαφανίσουν τη λαθρεμπορία σιγαρέτων (600 εκατ. ευρώ) και των καυσίμων (1,5 δισ. ευρώ) ετησίως: Ας παύσουν, διά της ανικανότητάς τους, να ενισχύουν το δυναμικό των λαθρεμπόρων και ας φροντίσουν το δυναμικό της Άμυνας. Κινδυνεύουμε…

Εκσυγχρονισμός F-16

Ύστερα από, εντελώς εγκληματική, καθυστέρηση δεκαετίας, πλησιάζει η υπογραφή διακρατικής (state to state) σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό, με παράλληλη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας κατά 30% (ο Γιάννος για τα ε/π ΝΗ-90 κέρδισε ελληνική συμμετοχή… 1,79%).

Εδώ οι ψιθυριστές επικαλούνται δολοπλοκίες, παρασκήνιο, υποπτοποιούν υποχρεωτικά εμπλεκόμενους και τους παρουσιάζουν ως φίλους τους Καμμένου! Το ίδιο θα κάνουν αν αύριο προκύψουν άλλοι.

Ο υπουργός δεν κατατάσσεται, ασφαλώς, στη χωρία των αγγέλων, αλλά δεν είναι έντιμο να του κολλάμε ως φιλαράκια πρόσωπα που, εκ των πραγμάτων, εμπλέκονται στην υπόθεση και υπήρχαν πριν απʼ αυτόν. Και για να λέμε τα πράγματα ευθέως, αναφέρονται στον κ. Ντένη Πλέσσα, αντιπρόεδρο της LOCKHEED-MARTIN και ευρισκόμενο στον χώρο επίσημα από 30ετίας!

Ένα άλλο πρόσωπο, που αναφέρεται ως σκοτεινό, είναι ο επιχειρηματίας κ. Χρ. Χατζημηνάς, ιδιοκτήτης δύο αξιόλογων κατασκευαστικών εταιρειών πολεμικών υλικών με εξαγωγές (ΤΗΕΟΝ, ISI) και εντεταλμένο από την κατασκευάστρια εταιρεία L-M για τη συμπαραγωγή και τα αντισταθμιστικά. Αυτόν, για να χτυπήσουν τον Καμμένο, τον παρουσιάζουν ως καθημερινό συνδαιτυμόνα του υπουργού. Δεν κάνω τον συνήγορο ουδενός, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα, έλεγχος και κριτική.

Και μην ξεχνάμε. Στο υπουργείο δεν είναι μόνο ο Καμμένος, αλλά και ο Βίτσας. Στο ΓΕΑ δεν υπάρχει κάποιος αμφιλεγόμενος Αρχηγός αλλά ο κέρβερος πτέραρχος Χριστοδούλου. Και, τέλος, στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών δεν θα βρείτε ούτε Σμπώκους ούτε Κάντες. Είναι δύο τέρατα εντιμότητας, ικανότητας και πατριωτικής ευσυνειδησίας: Ο ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης και ο στρατηγός Δημήτριος Μπαλαφούτης.

ΥΓ. 1: Μεσάζοντες ή μιζολήπτες δεν έχουν εντοπισθεί. Ας κριτικάρουν τον κ. Καμμένο για τα έργα του, αλλά ας αφήσουν έξω τον εκσυγχρονισμό.

ΥΓ. 2: Γνωρίζω καλά το σλόγκαν του αμερικανικού υποκόσμου «έκαστος έχει την τιμή του». Δεν είμαι αιθεροβάμων αλλά ούτε συνωμοσιολόγος.

ΥΓ. 3: Εάν οι πολιτικοί δεν εξοπλίσουν τη χώρα στοιχειωδώς, ας μη συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις με Τούρκους, όπως προχθές στην Ελβετία για το Κυπριακό. Οι Τούρκοι μας βλέπουν σαν ξεβράκωτους νάνους και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε τίποτα.


Σχολιάστε εδώ