Αγωνία για τον τουρισμό

Αν και η κυβέρνηση έσπευσε λίγες μόνο ώρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, διά των αρμόδιων υπουργών, να διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται σταδιακά, συμπεριλαμβανομένης και της τουριστικής κίνησης, οι ανησυχίες για την επόμενη ημέρα είναι διάχυτες. Εντείνονται δε περαιτέρω εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων:

Πρώτον, τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μέγεθος των 6 ρίχτερ, ενώ τις πρώτες μόνο 12 ώρες σημειώθηκαν 200 μετασεισμοί.

Δεύτερον, από το γεγονός ότι τα δύο θύματα καθώς και οι περισσότεροι από τους δεκάδες τραυματίες ήταν ξένοι υπήκοοι.

Τρίτον, τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές του νησιού και ειδικά στο λιμάνι, ενώ μένει να διευκρινιστεί ποιες από τις ξενοδοχειακές μονάδες (μικρές ή μεγαλύτερες) έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή ακόμη χειρότερα μπορεί να κριθούν ακατάλληλες να φιλοξενήσουν τουρίστες.

Αν και κυβέρνηση και τοπικές αρχές έχουν επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός, δίνοντας έμφαση στους τουρίστες, η ταλαιπωρία των τελευταίων κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου αλλά και των εφημερίδων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι οι εικόνες από τα κατεστραμμένα κτίρια και τις ζημιές στο λιμάνι ίσως οδηγήσουν σε ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και πρόωρη αποχώρηση των ξένων τουριστών που βρίσκονται ήδη στο νησί. Θα πρέπει δε να θεωρείται δεδομένο ότι γειτονικές χώρες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία και επικαλούμενες θέματα ασφάλειας θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν τους τουρίστες εκείνους που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά λόγω του σεισμού ίσως θελήσουν να αλλάξουν προορισμό.

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο εγκέλαδος χτυπά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τη φετινή τουριστική περίοδο. Προηγήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες αυτός στη Λέσβο, που, ως γνωστόν, ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα.


Σχολιάστε εδώ