Φως στο τούνελ για τον Πύργο!

Όπως είπε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, όλα τα μηνύματα που έχει από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού συγκλίνουν στο ότι αν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου, αυτήν τη φορά δεν θα είναι άγονος, όπως ήταν τις προηγούμενες φορές.

Το κτίριο που εδώ και 50 χρόνια περίπου έχει αφεθεί στη μοίρα του και ρημάζει μέρα με τη μέρα, τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και αυτήν που ονειρεύτηκαν εκείνοι που το έφτιαξαν. Σίγουρα όλα τα σενάρια για την αξιοποίηση του Πύργου απαιτούν μεγάλη δαπάνη, όμως αντίστοιχα μεγάλα θα είναι και τα οφέλη για τον δήμο, αφού μόνο από τον δημοτικό φόρο θα εισπράττει γύρω στα 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Η παράμετρος που λειτούργησε αποφασιστικά και έβαλε τον Πύργο στο… κάδρο των επενδύσεων είναι -σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες του real estate- η Cosco! Η αγορά του λιμανιού, όπως και αν έγινε, έκανε αίσθηση παγκοσμίως και από τότε πολλοί επενδυτές αναζήτησαν χώρους στον Πειραιά για να χτίσουν ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, κτίρια γραφείων κ.λπ. Για όλες αυτές τις χρήσεις το κτίριο του Πύργου είναι ιδανικό και μοναδικό λόγω θέσεως. Όπως είπε ο Γ. Μώραλης, ύστερα από αυτό το επίμονο ενδιαφέρον θα επαναπροκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου μέχρι το τέλος του χρόνου.

***

• Μέσα σε έξι μέρες ο Πειραιάς άλλαξε πρόσωπο. Από σκουπιδούπολη έγινε και πάλι μια περιοχή με υψηλά στάνταρ καθαριότητας και προσπαθεί να διατηρήσει τη φήμη της πόλης που… λάμπει μέσα από πολλές αντιξοότητες. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, στο διάστημα των έξι ημερών μαζεύτηκαν 2.804 τόνοι σκουπίδια. Και μάλιστα με έναν στόλο απαρχαιωμένο, με μηχανήματα ελλιπή και με ένα προσωπικό 419 ατόμων, από τα οποία μόνο τα 173 κατέχουν μόνιμες θέσεις και κατά συνέπεια έχουν την εμπειρία και τις δεξιότητες για να κάνουν αυτήν τη δουλειά όπως πρέπει. Εκείνο που τονίστηκε πάντως, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον κ. Καλογερόγιαννη, ήταν πως αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέχρι τον Μάρτιο να διασφαλίσει μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα για όλους τους δήμους θα το… χάσει το παιγνίδι. Γιατί πλέον όλοι οι δήμαρχοι θα εξετάσουν άλλους τρόπους για να λύσουν το πρόβλημά τους. Και εγώ ακόμα, κατέληξε ο κ. Μώραλης, θα προσανατολισθώ σε άλλες προοπτικές και δεν θα έχω καμιά ευθύνη. Την ευθύνη για ό,τι συμβεί (δηλαδή και για ενεχόμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας) θα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

• Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπράξουν οι Δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας το ποσοστό που έχει καθορισθεί να πληρώνει η Cosco κάθε χρόνο ως ανταποδοτικό όφελος για όσα… υποφέρουν εξαιτίας της λειτουργίας του λιμανιού. Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι το 3,5% επί του τζίρου που θα κάνει η Cosco, μείον το ποσοστό που θα λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος. Από το ποσοστό που θα μείνει, το μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το μισό (49%), θα πάρει ο Δήμος Πειραιά και θα ακολουθήσει το Πέραμα, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα και τελευταία η Σαλαμίνα με 4%, η οποία ήδη έχει Λιμενικό Ταμείο και εισπράττει τέλος από τα πορθμεία. Κάτι που δεν ισχύει για το Πέραμα, αφού το τέλος από τα πορθμεία το εισπράττει ο ΟΛΠ!

• Πάνε για δημοπράτηση τα έργα ανάπλασης, ανακαίνισης και συντήρησης του Θεμιστόκλειου σταδίου στίβου, των κλειστών γηπέδων μπάσκετ «Π. Σαλπέας» και Καμινίων καθώς και των ανοικτών γηπέδων Φοίνικα και Πορφύρα στην Πειραϊκή. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν τα έργα και σε λίγους μήνες τα παιδιά του Πειραιά θα έχουν σύγχρονους και ασφαλείς χώρους για να αθληθούν και να παίξουν.

• Θα ξαναλειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο στον Πειραιά, που είχε κλείσει όταν διέκοψε τη δραστηριότητά της η Carrefour-Μαρινόπουλος, η οποία το τροφοδοτούσε. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, ήρθε σε συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, που εξαγόρασε την Carrefour-Μαρινόπουλος, και θα αναλάβει εκείνος πλέον τον εφοδιασμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου. Ο δήμος παραχωρεί τον χώρο απέναντι από το Κεντρικό Ταχυδρομείο στη Φίλωνος και ο Σκλαβενίτης θα το γεμίζει με τα απαραίτητα είδη. Μέχρι που έκλεισε το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούσε 250 άπορους δημότες.

• Άρχισε ο καθορισμός του χώρου των γραμμών από τον παλαιό σταθμό ΣΕΚ στον Άγιο Διονύση μέχρι τη Λεύκα. Η περιφερειακή ενότητα έχει εκπονήσει σχέδιο ανάπλασης των γραμμών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και την παραχώρησή τους, όπως και του περιβάλλοντος χώρου, για 49 χρόνια στην ΤΑ. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί και το κτίριο του παλαιού σταθμού Λαρίσης στον Άγιο Διονύση, το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο Πειραιά εδώ και πέντε χρόνια αλλά έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη οικονομική δυνατότητα.


Σχολιάστε εδώ