Τύφλα να ʼχει το Άσκοτ…

Στόχος η προβολή ενός ακόμη παιγνίου -ίσως του πιο επικίνδυνου για τους παίκτες-, το οποίο εδώ και δεκαετίες οι υπεύθυνοι που το διοικούν προσπαθούν ανεπιτυχώς να το βαφτίσουν άθλημα! Αυτήν τη φορά χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μεγάλο κομμάτι των σόσιαλ μίντια (δηλαδή το διαδίκτυο) για να προβληθεί το ετήσιο ελληνικό ντέρμπι, δηλαδή η σημαντικότερη κούρσα της χρονιάς, που διεξάγεται με ίππους ελληνικής παραγωγής και προσφέρει στον ιδιοκτήτη του νικητή ένα αρκετά σεβαστό ποσό.

Παρουσία 6.000 και πλέον (όπως ανακοινώθηκε) επισκεπτών, διεξήχθη, λοιπόν, το ντέρμπι στο Μαρκόπουλο, όμως ουδείς μπορεί να ορκιστεί ότι οι θαμώνες των χώρων του σύγχρονου ιπποδρόμου ήταν γνήσιοι φίλιπποι. Θα έλεγα πως οι γνωστοί και… επώνυμοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον της κάμερας και είπαν δύο λόγια για το γεγονός, ήταν καλεσμένοι εκ του πονηρού, προκειμένου να προσθέσουν κάποια αίγλη με το ωραίο τους χαμόγελο (καλλιτέχνες, πρώην αθλητές κ.λπ.) ή με τα πολύχρωμα, αγγλικού στιλ, τεράστια καπέλα κάποιων νεανίδων, έτσι για να θυμίζει η γιορτή κάτι από Άσκοτ!

Μου έκανε εντύπωση η παρουσία όχι τόσο του Δημητράκη Μελισσανίδη (με την ευκαιρία, καλή επιτυχία με το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ!), ο οποίος -ως μέτοχος του οργανισμού- έχει μερικά άλογα και πολλά συμφέροντα από τις ελληνικές ιπποδρομίες, όσο των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν φημίζονται για την αγάπη τους στα άλογα κούρσας, αλλά για τη συμπαράστασή τους στο πρώην αφεντικό τους (στον Παναθηναϊκό) Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον γηραιό καπετάνιο, πρόεδρο εδώ και μερικά χρόνια της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδας. Ειλικρινά, ήταν κάπως αστείο να βλέπεις τον Μίμη Δομάζο να φωτογραφίζεται πλαισιωμένος από δύο υψηλόσωμες κουκλάρες, προφανώς μανεκέν, ή τον μόνιμα μποέμ Βασιλάκη Κωνσταντίνου να περιφέρεται τους χώρους με άνεση που θα ζήλευαν πρωταγωνιστές του σινεμά.

Δυστυχώς, οι εικόνες -και οι λεζάντες- περιορίστηκαν στην εορταστική ατμόσφαιρα, στους εκλεκτούς καλεσμένους και όχι τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι και αυτό μάλλον έγινε εκ του πονηρού. Διότι οι ελληνικές ιπποδρομίες είναι ίσως οι φτωχότερες της Ευρώπης και δεν προσφέρουν ούτε θέαμα ούτε σοβαρά κέρδη στους αληθινούς (και παθιασμένους) θιασώτες του… αθλήματος, πέραν της σοβαρής ταλαιπωρίας μέχρι να φτάσουν στον χώρο. Εννοώ αυτούς οι οποίοι παρακολουθούν και τζογάρουν από τα πρακτορεία, βλέποντας από την τηλεόραση όσα συμβαίνουν στις πίστες.

Ειδικοί γύρω από το ιπποδρομιακό ζήτημα στο λεκανοπέδιο υποστηρίζουν ότι το «άθλημα» θα είχε μαραζώσει εντελώς αν δεν είχε προκύψει εδώ και μερικά χρόνια η συμφωνία του ΟΔΙΕ με φορείς του εξωτερικού. Η επιχείρηση νομίζω ότι καταφέρνει να επιβιώνει (ή να κερδίζει ελάχιστα χρήματα) χάρη στις ζωντανές μεταδόσεις ιπποδρομιών από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Νότιο Αφρική, δηλαδή ιπποδρομιών οι οποίες είναι δεκαετίες μπροστά από τις εγχώριες σε ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και πιθανότητες υψηλού κέρδους για τους παίκτες.

Άντε, και του χρόνου πάλι ελληνικό ντέρμπι, με αληθινούς φιλίππους στο Μαρκόπουλο!

[email protected]


Σχολιάστε εδώ