Το 92,5% των επιχειρήσεων δεν βλέπει φως…

Και αυτά δεν είναι εικασίες αλλά ευρήματα της ετήσιας έρευνας με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν» που έκανε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ σε δείγμα 706 επιχειρήσεων, με τη συνδρομή της MRB. Στην ερώτηση «Πώς βλέπετε την πορεία της χώρας;» το 67,8% απαντά «πολύ άσχημη», το 24,7% «αρκετά άσχημη» και το 6,5% «ούτε καλή ούτε άσχημη». Όσο για την πορεία των επιχειρήσεων το 38,9% τη βλέπει «αρκετά έως πολύ άσχημη», το 39,2% «ούτε καλή ούτε άσχημη» και μόνο το 20,1% «πολύ / αρκετά καλή». Για το αύριο της επιχείρησής του το 39,2% πιστεύει ότι «θα επιδεινωθεί αρκετά / πολύ», το 39,9% ότι «θα παραμείνει σταθερή» και ένα 14,9% ότι «θα βελτιωθεί πολύ / αρκετά».

Ως προς τα προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των επιχειρήσεων, το 84,8% καταδεικνύει το «ασταθές φορολογικό πλαίσιο» και το 54,6% τη «δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό / ρευστότητα».

Επιχειρήσεις 5 ταχυτήτων…

Ένα από τα πολύ σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν χωριστεί σε πέντε κατηγορίες με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Συγκεκριμένα, προηγούνται οι «αδύναμες επιχειρήσεις που όμως αντέχουν» με ποσοστό 40%, ακολουθούν οι «ευάλωτες που βρίσκονται σε κίνδυνο» με 24,1%, οι «υγιείς με προοπτική» με 15,7% και οι «σταθερές αλλά επιφυλακτικές» με 13,8%, ενώ η πέμπτη κατηγορία, που είναι οι «δυνατοί και αισιόδοξοι», έχει ποσοστό μόλις 6,4%!


Σχολιάστε εδώ