Πληθαίνουν οι μνηστήρες για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε και εγκρίθηκε στο Συνέδριο και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Το χρονικό περιθώριο ορίζεται από τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά -πρακτικά- μέχρι το τέλος Ιουλίου, το πολύ αρχές Αυγούστου, αφού μετά αρχίζουν τα «μπάνια του λαού». Επιπλέον, με την επιστροφή από τις διακοπές, αμέσως μετά τον Δεκαπε­νταύγουστο, θα πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες και για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και για τον νέο φορέα και για την εκλογή του επικεφαλής από τη βάση.

Πάντως, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, που με πρόταση της Φώφης Γεννηματά ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας που εγγυάται τις διαδικασίες προς το Συνέδριο, έπιασε ήδη δουλειά και ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με επικεφαλής φορέων και κομμάτων αλλά και προσωπικότητες που μετάσχουν στις διεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του νέου φορέα, όπως τη Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον άρτι επαναπατρισθέντα στη Χαριλάου Τρικούπη από την «Ώρα Αποφάσεων» Γιάννη Ραγκούση και τους επικεφαλής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Γιάννη Τούντα, Παναγιώτη Ιωακειμίδη και Νίκο Διακουλάκη.

Η συνάντηση μάλιστα με τον Σταύρο Θεοδωράκη αναζωπύρωσε τα σενάρια για ενδεχόμενη σύμπραξη του ίδιου και της παράταξής του στο εγχείρημα του νέου φορέα. Αν δεν προχωρήσει αυτό το σενάριο είναι πιθανό τότε και ο Σταύρος Θεοδωράκης να μπει στην κούρσα και να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σχήματος. Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει -και μάλιστα έ­γκαιρα- ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία, φαίνεται δε να επηρεάζει στελέχη της νεότερης γενιάς του ΠΑΣΟΚ, ενώ, αιφνιδίως, τάχθηκε υπέρ της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενιαίου φορέα.

Ο ανθυποψήφιος της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα ο Γιάννης Μανιάτης, που φέρεται να εκφράζει τους μετριοπαθείς εκσυγχρονιστές.

Νέος παίκτης στο θέμα της διεκδίκησης της ηγεσίας φαίνεται να είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, που όμως δεν τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ αλλά παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάντως τάσσεται κατά της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και επιμένει πως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς περνάει μέσα από το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Άγνωστο, για την ώρα, είναι τι θα πράξουν τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης, που επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ από την «Ώρα Αποφάσεων».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα ήθελε να διεκδικήσει την ηγεσία σε περίπτωση εκλογής από τη βάση, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Στο μεταξύ, το ζήτημα σχετικά με το αν ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος (με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων, φορέων, κινήσεων κ.ά.) ή πολυκομματικός παραμένει σοβαρό και ακανθώδες, ενώ στην ουσία θα τεθεί επί τάπητος μετά τις διακοπές και θα είναι στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που πλην απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πριν από τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση (Οκτώβριος) και πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα (καταληκτική ημερομηνία ο Δεκέμβριος).

Πολλά παλιά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται προβληματισμένα για το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Σε συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα τόνιζαν πως ναι μεν είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ένας φορέας στον οποίο θα συγκλίνουν διάφορες δυνάμεις, ωστόσο κανένας παράγοντας και καμιά μικροομάδα δεν μπορεί να επιβάλει την αυτοδιάλυση ενός ιστορικού κόμματος, που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Αν κρίνουν δε πως το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε αυτοδιάλυση θα αντιδράσουν έντονα.

ΔΗΜΑΡ: Η διπλή κάλπη είναι η λύση

Ξεκάθαρη άποψη ότι πρώτα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για τον ενιαίο φορέα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η εκλογή επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν όλα τα μέλη της ΕΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε μια διεξοδική συζήτηση αποφάσισαν πως οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη, η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων και οι ημερομηνίες θα καθορισθούν με τη συνεργασία όσων αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Αν όμως τελικά προκριθεί από τα υπόλοιπα κόμματα πρώτα η εκλογή επικεφαλής και μετά το ιδρυτικό συνέδριο και εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για τη μορφή του φορέα, τότε θα πρέπει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για τη μορφή του νέου φορέα. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, η συγκεκριμένη πρόταση οδηγεί στην αναγκαία υπέρβαση για να υπάρχει ενιαία έκφραση της Κεντροαριστεράς. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο, ενότητα και ανανέωση και τη δημιουργία ενός ισχυρού, αυτόνομου πόλου απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, που θα πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και θα δώσει προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου.


Σχολιάστε εδώ