Παραγραφή οφειλών και αξιώσεων στον ΕΦΚΑ

Ειδικότερα:

1. Οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες παραγράφονται στην εικοσαετία. Προβλέπεται και πενταετής παραγραφή για μια σειρά άλλων αξιώσεων αλλά και δεκαετής για χρέη προς τον ΕΦΚΑ από παρακρατηθέντες φόρους ή για λογαριασμό τρίτων, εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα.

2. Η παραγραφή των αξιώσεων αχρεωστήτως εισπραχθεισών ασφαλιστικών εισφορών κατά του ΕΦΚΑ γίνεται στην πενταετία και για κάποιες άλλες περιπτώσεις αξιώσεων που καταβλήθηκαν παράνομα ή αχρεώστητα στην τριετία. Σε όλες τις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι των ποσών που επιστρέφονται είναι οφειλέτες του ΕΦΚΑ πρέπει να γίνεται συμψηφισμός με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

3. Η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων και βοηθηματούχων του ΕΦΚΑ, καθώς και των κληρονόμων τους, από καθυστερούμενες συντάξεις, επιδόματα, μερίσματα και εφάπαξ βοηθήματα γίνεται στην πενταετία.

4. Η παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από καθυστερούμενες αποδοχές, αποζημιώσεις ή απολαβές από αδικαιολόγητο πλουτισμό γίνεται στη διετία.

5. Η χρηματική αξίωση κατά του ΕΦΚΑ, που έχει βεβαιωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή για την οποία έχει εκδοθεί τίτλος πληρωμής, υπόκειται σε πενταετή παραγραφή. Το δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο.

6. Στις αποφάσεις απονομής σύνταξης, μερίσματος, επιδόματος ή βοηθήματος, που εντέλλονται και ποσά που αφορούν αναδρομικές συ­ντάξεις, βοηθήματα, κ.ά., η παραγραφή της αξίωσης είναι διετής. Η διετία ξεκινά μετά την πάροδο του τριμήνου από τη χρονολογία έκδοσης της σχετικής πράξης (απόφασης).

7. Οι αχρεωστήτως εισπραχθείσες εισφορές των ασφαλισμένων του κλάδου σύνταξης επιστρέφονται άτοκα έπειτα από αίτηση του ασφαλισμένου αλλά και αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία. Η επιστροφή παραγράφεται μετά το πέρας της πενταετίας από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο καταβλήθηκαν οι εισφορές.

***

Οι συμφωνίες εξυγίανσης του ΕΦΚΑ με τους οφειλέτες του

Με τη γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 139/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής και με ποσοστό άνω του 60% με οφειλέτες με την προϋπόθεση ότι αυτοί:

1) Έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.

2) Δεν οφείλουν προς ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.ά.).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, ο ΕΦΚΑ δεν κωλύεται να συναινεί σε συμφωνίες εξυγιάνσεως με οφειλέτες που έχουν κυρίως δημόσιο χρέος (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ κ.ά.). Σημειωτέον ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών είναι σε ισχύ ο ν. 4152/2013, που προβλέπει τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών (ληξιπροθέσμων) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

***

Πώς θα αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα

Το υπουργείο Εργασίας, μέσω της κ. Αχτσιόγλου, δηλώνει κατηγορηματικά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα αναφέρει: «Θα φέρουμε σύ­ντομα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σύνολο ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται ο αποκλεισμός επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια καθώς και η θέσπιση ενός point system, που θα αυτοματοποιεί την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας παραβατικών επιχειρήσεων».

***

Προγράμματα ΕΣΠΑ

Στην εποχή της ύφεσης και της ανεργίας, κυρίως λόγω των μνημονιακών πολιτικών, υπάρχουν και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για ανέργους αλλά και αυτοαπασχολούμενους.

Ήδη ξεκίνησε η πρώτη περίοδος υποβολών για τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Β’ κύκλος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 9/8/2017. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν συχνή ενημέρωση για τα προγράμματα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας.


Σχολιάστε εδώ