Ξανά παιχνίδια με το όνομα των Σκοπίων…

Στη συνάντηση της «Διαδικασίας του Βερολίνου», που συνεδρίασε την Τετάρτη στην Τεργέστη, ήρθαν κοντά οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν.

Η κ. Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για τα Σκόπια και εξέφρασε τη στήριξή της στην ευρωατλαντική πορεία τους… Για το θέμα της ονομασίας δεν ακούστηκε κουβέντα. Εξάλλου, ο γερμανός ΥΦΥΠΕΞ κ. Ροθ στην επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ότι «κανείς δεν καταλαβαίνει την ουσία της διαφοράς για το όνομα», προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την κόντρα στη Βουλή για το εάν ο κ. Καμμένος (που υποστηρίζει ότι παραμένει σε ισχύ η θέση που διαμορφώθηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή για μη αποδοχή ονομασίας που θα έχει τον όρο «Μακεδονία») συμφωνεί με την κυβερνητική θέση, αλλαγές υπάρχουν, τουλάχιστον φραστικές, στην… επίσημη κυβερνητική θέση. Από τον Νίκο Κοτζιά έχει καιρό να ακουστεί η αναφορά σε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, αναφέρθηκε σε ονομασία αμοιβαία αποδεκτή για… όλες τις χρήσεις. Τελεία και παύλα.

Πάντως, καθώς και στα Σκόπια το κλίμα είναι ήδη δύσκολο για την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου στο θέμα της ονομασίας, ενώ και οι Αλβανοί ακόμη φαίνεται να προκρίνουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό ώστε να μην καπελώνονται από τη «μακεδονική ταυτότητα», θέλουν προσοχή οι ακροβασίες αυτού του είδους. Δεν θα αντέξει εύκολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν δεχθεί έναν νέο εγκλωβισμό στο θέμα της ονομασίας με μια νέα, ανελαστική και δογματική θέση, όπως έγινε το 1991, με τον Αντ. Σαμαρά, τότε, στον ρόλο τον οποίο σήμερα διεκδικεί ο κ. Καμμένος.

***

Το Ίδρυμα Νιάρχου στηρίζει…

Είναι μια από τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες, μια από τις πολλές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Μια σειρά ελλήνων διπλωμάτων αλλά και ΟΕΥ έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σπουδαία γνώση και εμπειρία με τα προγράμματα στο σπουδαίο «Fletcher School of Law and Diplomacy», στο πλαίσιο του «The Stavros Niarchos Leadership Pilot Program in Advanced Diplomacy and Defense»:

Θεοχαρίδη Σωτηρία (ΣΠ Αʼ) από Γ1 Δ/νση, Παπανικολάου Γεώργιος (ΣΠ Βʼ) από Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γεωργίου Χριστίνα (ΓΠ Αʼ) από Δ1 Δ/νση, Καμαριώτου Ευαγγελία (ΓΠ Αʼ) από Γʼ Γενική Δ/νση, Στεργιούλας Νικόλαος (ΓΠ Αʼ) από Α11 Δ/νση, Βαγδούτης Νικόλαος (ΓΠ Γʼ) από ΣΤ1 Δ/νση, Δημόπουλος Θεόδωρος (ΓΠ Γʼ) από Γραφείο Γενικού Γραμματέα, Εμμανουηλίδου Παναγιώτα (ΓΠ Γʼ) από διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού, Ζελομοσίδης Ιωάννης (ΓΠ Γʼ) από Α4 Δ/νση, Ζωχιού Σπυριδούλα-Ιωάννα (ΓΠ Γʼ) από Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, Καρκαμπάση Εμιλία (ΓΠ Γʼ) από Α3 Δ/νση, Κοράλλης Δημοσθένης (ΓΠ Γʼ) από διπλωματικό γραφείο ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη, Μιχάλης Δημήτριος (ΓΠ Γʼ) από διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού, Μπουζιάς Αστέριος (ΓΠ Γʼ) από ΥΔΑΣ, Ρουφάνη Μαρία-Μιρέλλα (ΓΠ Γʼ) από διπλωματικό γραφείο κ. υπουργού, Φουρνατζοπούλου Ευδοκία (ΕΜΠ ΠΣ Βʼ) από Α4 Δ/νση, Πολυδωράκης Γεώργιος (ΕΜΠ ΣΑʼ) από υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Ρήγας Ιωάννης (ΕΜΠ ΣΑʼ) από Δ5 Δ/νση, Σακουφάκης Γεώργιος (γραμ. ΟΕΥ Αʼ) από πρεσβεία Τύνιδας, Σταυράκος Σταύρος (γραμ. ΟΕΥ Αʼ) από γραφείο ΟΕΥ Ερμπίλ.

• Τέσσερις εβδομάδες θα διαρκέσει το σεμινάριο και η εμπειρία θα είναι μοναδική. Δεν μπορεί να μην επισημανθεί όμως ότι η πλειοψηφία όσων επιλέχθηκαν για το σεμινάριο προέρχεται είτε από γραφεία πρωθυπουργού και υφυπουργών είτε από καλές θέσεις στην Αθήνα. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση. Όμως η επιλογή θα έπρεπε να γίνεται με πιο ουσιαστικό, αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο…

***

Τι συμβαίνει με την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;

Πολλά διαβάζουμε και μαθαίνουμε για σκοτεινές υποθέσεις αγοραπωλησίας και ενοικίασης -για μακρόχρονα διαστήματα- της πολύτιμης περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην πόλη των Ιεροσολύμων. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δεσμοί του Πατριαρχείου με τους ενδιάμεσους, που φροντίζουν για τη διεκπεραίωση των αγοραπωλησιών. Αλλά έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, που κάνουν λόγο για ύπαρξη συγκεκριμένου δικτύου που ασχολείται με τις αγοραπωλησίες αυτές προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και με εντελώς ασαφή την κατάληξη του τιμήματος που καταβάλλεται.

• Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον η πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ θα ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, ώστε το ξεπούλημα περιουσίας από το Πατριαρχείο, τον δεύτερο πιο σημαντικό ιδιοκτήτη γης στην Ιερουσαλήμ μετά το ισραηλινό κράτος, να μην οδηγήσει όχι μόνο σε αφελληνισμό του πατριαρχείου αλλά και σε πλήρη αποξένωσή του από το χριστιανικό ποίμνιό του, που στην πλειοψηφία είναι Παλαιστίνιοι. Και ας μην ξεχνάμε ότι όταν παύσει το πατριαρχείο να είναι χρήσιμο και στο ισραηλινό κράτος, εντελώς διαφορετική θα είναι η αντιμετώπισή του -σε σχέση με αυτή που έχει σήμερα- από το επίσημο Τελ Αβίβ…

Τοποθετήσεις, αναθέσεις υποτροφίες

Η κ. Μαρία Ρεντετζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλαβε άμισθη ειδική σύμβουλος για θέματα επιστημονικής διπλωματίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολιτικό γραφείο του ΑΝΥΠΕΞ Γεωργίου Κατρούγκαλου.

• Με απόφαση του Νίκου Κοτζιά ορίσθηκε συντονίστρια της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του ΥΠΕΞ η πληρεξούσια υπουργός Βʼ Ελευθερία Γιαννάκου.

• Ο πληρεξούσιος υπουργός Βʼ Δημήτρης Ζαβορίτης αποσπάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη θέση του διπλωματικού συμβούλου.

• Μετά τον Σαδίκ, το προξενείο επιχειρεί να συντηρήσει και νέους «ήρωες» στη Θράκη.

Έτσι, οργανώθηκε μεγάλη τελετή, στις 24 Ιουνίου, για να εορτασθεί η 86η επέτειος από τον θάνατο του Μεχμέτ Χιλμί (δημοσιογράφου και εκ των ιδρυτών της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης).

• Η τελετή άρχισε με ανάγνωση του Κορανίου από τον υπαγόμενο στον ψευδομουφτή Ξάνθης ιεροκήρυκα, ενώ μετά τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της «ΤΕΞ» Οζάν Αχμέτογλου, που έσπευσε να κάνει το κήρυγμά του: «Ο Μεχμέτ Χιλμή, που ήταν ένας από τους ιδρυτές της ʽʽΤΕΞʼʼ (που φέτος γιορτάζουμε τα 90 έτη της), υπήρξε, στη σύντομη ζωή του, μια από τις πολύτιμες προσωπικότητές μας που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κουλτούρα, στα ήθη και στα έθιμα της τουρκικής μειονότητας ʽʽΔυτικής Θράκηςʼʼ. Το πιο μεγάλο καθήκον που μας αναλογεί είναι να στηρίξουμε τις αξίες της ʽʽΤΕΞʼʼ και να τις μεταδώσουμε στις νέες γενιές…» (πηγή tourkikanea.gr).

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ