Ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου

Η Τουρκία βρέθηκε σε δύσκολη θέση γιατί οι σχεδιασμοί της στην Ελβετία δεν απέδωσαν και δεν κατόρθωσε να πετύχει, παρότι το επιχείρησε, τη διασύνδεση του αποτελέσματος των συνομιλιών με την έναρξη της γεώτρησης. Πλέον, όπως απέτυχε το 2004 ο εκβιασμός με το Σχέδιο Ανάν, που απειλούσε τότε να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έτσι και τώρα η Κύπρος κατόρθωσε με μακροχρόνιο σχεδιασμό και αθόρυβη δουλειά να δημιουργήσει εκείνες τις συμμαχίες και την κοινότητα συμφερόντων που της επιτρέπουν να προχωρά κανονικά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ανεξάρτητα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ασχέτως της οικονομικής πτυχής του εγχειρήματος, το κέρδος για την Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς όχι μόνο ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της, αλλά κυρίως καταρρίπτονται με έμπρακτο και πανηγυρικό τρόπο οι προσπάθειες της Τουρκίας -και όχι μόνο- να επιβληθεί στην Κύπρο καθεστώς κράτους με περιορισμένη κυριαρχία για όσο διάστημα δεν επιτυγχάνεται η λύση του Κυπριακού.

Από τις σπασμωδικές αντιδράσεις της Άγκυρας είναι προφανές ότι προς το παρόν δεν διαθέτει αξιόπιστο τρόπο αντίδρασης ή υλοποίησης των απειλών που εκτοξεύει. Η στρατιωτική επιλογή, με στοχοποίηση του «West Capella», θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, καθώς θα έπληττε συμφέροντα των χωρών που εταιρείες τους άμεσα εμπλέκονται στη γεώτρηση, όπως η Γαλλία και η Νορβηγία (η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλωτό γεωτρύπανο είναι νορβηγική), αλλά συγχρόνως θα ερμηνευόταν ως πράξη διεθνούς πειρατείας σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή, οπού Ισραήλ και Αίγυπτος, με αντίστοιχες υπεράκτιες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, δεν θα επιθυμούσαν να δημιουργηθεί τέτοιου είδους αρνητικό τετελεσμένο.

Η πραγματοποίηση ασκήσεων που παράνομα εξαγγέλλει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως στα σημεία εκείνα των οικοπέδων 5, 6 και 7, τα οποία αμφισβητεί και θεωρεί ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι κάτι που θα συνεχισθεί αλλά είναι διαχειρίσιμο, καθώς δεν μπορεί μεν να εμποδιστεί αυτή η προβληματική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, όμως με συνεχή διαβήματα και στον ΟΗΕ και με ενημέρωση στην ΕΕ αντιμετωπίζεται με διπλωματικά μέσα η προσπάθεια της Τουρκίας να συντηρεί τις αμφισβητήσεις της και να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Οι συνεχείς δηλώσεις των τελευταίων μηνών και από τον Ερντογάν και από τον γαμπρό του και υπουργό Ενέργειας κ. Αλμπαϊράκ ότι η Τουρκία σύντομα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποκαλυπτικές για το πώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να αντιδράσει.

Έχοντας στη διάθεσή της δύο, τουρκικής ιδιοκτησίας πλέον, υπερσύγχρονα ερευνητικά σκάφη («Barbaros» και «Turkuaz»), η Τουρκία αναζητά διαθέσιμο προς πώληση πλωτό γεωτρύπανο, καθώς η κατασκευή του (που έχει ήδη ξεκινήσει) σε τουρκικά ναυπηγεία θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Μόλις αποκτήσει ένα τέτοιο γεωτρύπανο η Τουρκία θα είναι σε θέση να προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα επιχειρήσει παράνομα να πραγματοποιήσει όχι απλώς έρευνες (όπως έχει κάνει στο παρελθόν και με το «Barbaros» και με το «Piri Reis») αλλά και δοκιμαστική γεώτρηση σε κάποιο από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία αμφισβητεί.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της Άγκυρας προς το Ισραήλ, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να επιδιωχθεί αρχική συμφωνία για την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, προσφέρεται περισσότερο προς εσωτερική κατανάλωση παρά ως πραγματικό μέτρο εναντίον της Κύπρου, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν στην Άγκυρα.

Για το Ισραήλ το θέμα του αγωγού θα παραμένει ανοικτό -εξάλλου είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας του ίδιου του Ισραήλ να εγκαταλείψει στα χέρια της Τουρκίας και του Ερντογάν το στρατηγικής σημασίας όπλο του φυσικού αερίου- αλλά επίσης ανοικτές μένουν και οι εναλλακτικές επιλογές της εξαγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας του φυσικού αερίου της περιοχής μέσω των σταθμών LNG της Αίγυπτου ή μέσω του αγωγού East Med.

Οι απειλές της Τουρκίας ακούγονται κούφιες προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ατυχήματος ποτέ δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει στρατιωτικοποίηση μιας κρίσης. Εξάλλου όλη η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα της Κύπρου -όπως κάθε κυρίαρχου κράτους- για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η υπόθεση των γεωτρήσεων όμως στην κυπριακή ΑΟΖ θα ρίξει σκιά στις σχέσεις της με την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να αναμένεται νέα και δυναμική παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ, για «fast track» λύση του Κυπριακού, που θα οδηγούσε έτσι σε… κατευνασμό και των τουρκικών αντιδράσεων και ικανοποίηση του όρου που θέτει και η Ουάσινγκτον για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων «προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

***

«Ελληνόφωνοι» γραφιάδες οι νέοι… Εφιάλτες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
(Από το άρθρο του με τίτλο: «Απαράδεκτοι και ελεεινοί:
Αθωώνουν την Τουρκία
και επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Αναστασιάδη»)

«Πίσω από τις διαρροές ότι φταίει ο κ. Αναστασιάδης για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά είναι ένας ανώνυμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τον γνωρίζουν οι πάντες. Όπως και οι προηγούμενοι από αυτόν, θα επιβραβευθεί από αυτούς που εξυπηρέτησε. Η κατάσταση που δημιουργεί εναντίον της Κύπρου και του Προέδρου της είναι μέρος ενός βρώμικου σκηνικού που καθοδηγείται από το εξωτερικό και σʼ αυτό συμμετέχουν ʽʽελληνόφωνοιʼʼ γραφιάδες, οι οποίοι ξεπέρασαν σε ʽʽτουρκολαγνίαʼʼ και τον ίδιο τον Ερντογάν. Ντροπή τους. Τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό δεν πρόκειται να τις υποστηρίξω ποτέ. Διαφωνώ και είναι εντελώς λάθος. Όμως θα τον υποστηρίξω όταν βάλλεται αδίκως. Οι Τούρκοι και ο κ. Άιντα σκόπευαν και σχεδίαζαν τον εξευτελισμό του και ήταν σʼ αυτό το σημείο που αποδείχθηκε καθοριστική η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά. Η φράση του στον κ. Γκουτιέρες, ότι θα τον στηρίξουμε και θα τον προστατεύσουμε μέχρι το τέλος, ήταν καθοριστική για να κηρυχθεί η λήξη και να αποδειχθεί, στο περίφημο δείπνο, ότι οι Τούρκοι πήγαν στο Κραν Μοντανά για να μη δώσουν και να φορτώσουν τις ευθύνες στον κύπριο ηγέτη. Είναι τραγικό, για τον ίδιο, ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τούτο το σχέδιο είναι άνθρωποι που προστάτευσε και πήρε στη δούλεψή του… Τα λάθη στις επιλογές των ανθρώπων πληρώνονται, κύριε Πρόεδρε. Κλείνω με την ευχή ότι θα αποφασίσει να τους ξεμπροστιάσει, διαφορετικά, αν σιωπήσει, θα τον εξοντώσουν πολιτικά… Έχει υποχρέωση προς τους πολίτες να μιλήσει».


Σχολιάστε εδώ