Αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική επιλογή η κρατικοποίηση του Κτηματολογίου

Πρώτον, ενώ οι αρμόδιοι του Κτηματολογίου είχαν ενημερώσει επίσημα πως ο νέος φορέας θα λειτουργήσει στις αρχές του 2018, ο υπουργός, επισπεύδοντας ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως ο ενιαίος φορέας θα λειτουργήσει «την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νόμου», δηλαδή (το πολύ) σε δύο μήνες.

Δεύτερον, ενώ το Κτηματολόγιο, επί σειρά ετών, διαμηνύει πως η άμεση πρόσληψη επιβλεπόντων μηχανικών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην υπόλοιπη χώρα, ο Γιώργος Σταθάκης περιμένει την… εισήγηση για το πόσοι είναι αναγκαίοι για κάθε μελέτη.

Τρίτον, παρότι εδώ και χρόνια η διοίκηση αναφέρεται, δημοσίως και επίμονα, στην ανάγκη χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε -ορθά κοφτά- πως «η ΕΚΧΑ δεν χρειάζεται χρηματοδότηση», αδειάζοντας τη διοίκηση.

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την επιλογή της κυβέρνησης για ενιαίο φορέα ως αδιαπραγμάτευτη, τόνισε δε πως επιλέγεται με το κριτήριο της ασφάλειας δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρκετοί πολέμιοι (εντός και εκτός ) του νέου φορέα ένιωσαν… μεγαλύτερη ανασφάλεια.

***

Συνήγορος του Πολίτη: «Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις των δασικών χαρτών»

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, έως την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουλίου, το σχέδιο διαγωνισμού για την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών. Η διαβούλευση γίνεται από το Κτηματολόγιο μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), στο οποίο έχει αναρτηθεί το σχέδιο της προκήρυξης στο υπόλοιπο 46% της χώρας. Οι 16 μελέτες αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση των δασικών χαρτών σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Ροδόπη, η Ξάνθη, τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία καθώς και σε πολλά νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

***

Επέκταση δόσεων και μείωση προστίμων στο νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

«Σύντομα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υπουργός ενημέρωσε, σχετικά με τα πρόστιμα των αυθαίρετων και την αποπληρωμή τους, ότι θα επεκταθούν οι δόσεις από 60 σε 80, θα μειωθούν τα πρόστιμα και θα ανασταλούν οι πληρωμές για ένα έτος για όσους λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ή είναι μακροχρόνια άνεργοι. Τέλος, τόνισε ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται με κριτήριο την παλαιότητα της αυθαίρετης κατασκευής, το εμβαδό της, αν βρίσκεται εκτός σχεδίου ή είναι υπό ένταξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

***

Ακούει κάποιος εισαγγελέας;

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι μήνες από τότε που το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε ένα πόρισμα για τη μισθοδοσία του Κτηματολογίου, το οποίο αναφερόταν ξεκάθαρα στη μη ορθή εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών σε περίπου 250 εργαζόμενους την τελευταία τετραετία. Έκτοτε… σιγή ιχθύος. Όχι μόνο δεν αποκαταστήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, όχι μόνο δεν αναζητήθηκαν οι ενδεχόμενες ποινικές και αστικές ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη αποκατάστασης αυτού του… λάθους, το οποίο σήμερα αγγίζει το ποσό των… 5 εκατ. ευρώ. Μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή έγιναν, αλλά… κάποια αφτιά δεν ιδρώνουν. Μήπως είναι απαραίτητη η παρέμβαση εισαγγελέα όταν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι;


Σχολιάστε εδώ