Όνειρο η αυτοδυναμία για Κυριάκο

Αν και δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κεντρικός του στόχος για τις επόμενες εκλογές ήταν και παραμένει η εξασφάλιση μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ούτως ώστε, αφενός να μη χρειαστεί να μπει στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, σε παζάρια και πολιτικές δοσοληψίες με τα μικρότερα κόμματα και αφετέρου να είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με ένα ή περισσότερα κόμματα. Τα μηνύματα άλλωστε που φθάνουν το τελευταίο διάστημα από τον χώρο του δυνητικού εταίρου του, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν στην Πειραιώς. Αντιλαμβάνονται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για μετεκλογική συνεργασία θα περάσει διά πυρός και σιδήρου καθώς υπάρχουν δυνάμεις εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα κάνουν, όπως λένε, ό,τι είναι δυνατό για να τορπιλίσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών δεν θα μπορεί να ελπίζει στη συνεργασία με άλλα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αποκλείονται a priori, το Ποτάμι θα είναι πολύ πιθανόν εκτός Κοινοβουλίου, ενώ η Ένωση Κεντρώων, αν πιάσει τελικά το όριο του 3%, δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος.

Αυτοδυναμία ή χάος!

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει αξιόπιστη πρόταση για την έξοδο από την κρίση δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες εμφανίζονται δύσπιστοι ή και αρνητικοί στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής αλλαγής στη χώρα, με το σκεπτικό ότι τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει την ηγετική ομάδα, που υποστηρίζει πως σταδιακά όλο και περισσότερα (και μεγαλύτερα) κοινωνικά στρώματα θα αντιληφθούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και καταστροφική και θα συμπορευτούν με τη Νέα Δημοκρατία. Και η τελευταία μεγάλη (εξαμηνιαία) έρευνα της MRB έδειξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει μακριά από την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διαβάζουν τα στοιχεία με διαφορετικό τρόπο, επιμένουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός και θα γίνει ακόμη περισσότερο όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, το όριο της αυτοδυναμίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά και το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. Αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, όπως ελπίζουν στην Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό της τάξης του 36%-37% θα έχει οριακή έστω αυτοδυναμία. Αν τα κόμματα είναι έξι ή περισσότερα, το ποσοστό αυτόματα ανεβαίνει προς μη εφικτά επίπεδα.

Κανείς δεν αμφισβητεί στην παρούσα φάση -και με βάση τις δημοσκοπήσεις- την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα τους επόμενους μήνες, ειδικά δε αν οι εκλογές μετατεθούν πέραν του 2018.

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει χτυπήσει ταβάνι, ως εκ τούτου αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προσεγγίσει και να υπερβεί το όριο της αυτοδυναμίας πρέπει να πείσει τμήμα των αναποφάσιστων και των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσπάθειά του αυτή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει παραμονές των εκλογών να θέσει στους πολίτες το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Δηλαδή νέες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα. Δηλαδή… χάος. Με την ελπίδα ότι θα κινητοποιήσει τους πολίτες εκείνους που επιθυμούν να υπάρχει στη χώρα σταθερότητα, ασφάλεια και συνέχεια. Η κίνηση αυτή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, καθώς από μερίδα ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί το δίλημμα ως αλαζονικό και εκβιαστικό και να τους κατευθύνει σε εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές την ώρα της κάλπης.


Σχολιάστε εδώ