Το κλίμα αλλάζει και απειλεί
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας και απασχόλησε και την τελευταία G20 στο Αμβούργο.
Από την πρώτη στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή θα ήταν ψηλά στην ατζέντα.
Αντίθετα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι στις προτεραιότητές της και επικεντρώνεται στην τρομοκρατία και στη μετανάστευση, ακολουθώντας τα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, επειδή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πλήττει τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον είναι πως μεγάλο μέρος των Αμερικανών δεν δείχνει να συμφωνεί με τον Πρόεδρό του.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, σχεδόν το 40% των Αμερικανών πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρωπίνου είδους και το 58% υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή προκλήθηκε από τον άνθρωπο.
Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους ηγέτες επειδή εμφανίζονται διπρόσωποι, αφού συνεχίζουν να χρηματοδοτούν περισσότερο τα ορυκτά καύσιμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι 20 ισχυρότερες χώρες δαπάνησαν 71,8 δισ. δολάρια για τα ορυκτά καύσιμα κατά το διάστημα 2013-2015 και 18,7 δισ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι διαθέσιμες και πιο οικονομικές.
Το μεγαλύτερο ποσό, 16,5 δισ. δολάρια ετησίως, δαπανήθηκε από την Ιαπωνία.
Η Κίνα, που έχει περιορίσει τη χρήση του κάρβουνου, έδωσε 13,5 δισ. δολάρια για τα ορυκτά καύσιμα και μόλις 85 εκατ. για την πράσινη ενέργεια. Η Γερμανία, που ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, δαπάνησε 3,5 δισ. δολάρια για τα ορυκτά καύσιμα και 2,4 δισ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, δύο χώρες, η Ρωσία και η Αργεντινή, δαπανούν η καθεμιά 1 δισ. για τα ορυκτά καύσιμα και τίποτα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, δηλαδή ξηρασία, πλημμύρες, καύσωνες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Φέτος η θερμοκρασία κατέγραψε ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές, ενώ το 2014, 2015 και 2016 ήταν οι πιο ζεστές χρονιές.
Εκτιμάται δε ότι θα αυξηθεί από 2,6 ως 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Όσο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν δεν μειωθούν, θα λιώσουν περισσότεροι πάγοι στην Ανταρκτική, όπου βρίσκονται πολλά φυτά και ζώα. Παρʼ όλα αυτά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν μείνει σταθερές και αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με το γράμμα που υπογράφουν ειδικοί και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», είναι η προσπάθεια και η συνεργασία των κρατών, των επιχειρήσεων, των πολιτών και των επιστημόνων για τα επόμενα τρία χρόνια.