Τα ασφαλιστέα πρόσωπα και ο χρόνος ασφάλισης στο επικουρικό ταμείο

1. Στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται υποχρεωτικά:

α) Οι ήδη ασφαλισμένοι των Ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο νυν ΕΤΕΑΕΠ.

β) Όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία/απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης, και δεν υπάγονται για την εργασία / απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους στην ασφάλιση άλλου φορέα επικουρικής ασφάλισης ή επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης ή των εξομοιούμενων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

2. Στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται προαιρετικά:

α) Οι ήδη προαιρετικά ασφαλισμένοι των Ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ).

β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3655/2008 καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΕΑΜ με το ΠΔ 284/1992.

3. Εξαιρούνται της ασφάλισης στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι υγειονομικοί.

4. Στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται υποχρεω­τικά:

α) Οι ήδη ασφαλισμένοι των Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ.

β) Όσοι για πρώτη φορά από την κατά τα ανωτέρω ένταξη των Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας αναλαμβάνουν εργασία απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων αυτών.

Χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ (άρθρο 79): Το άρθρο 40 του ν. 4052/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Χρόνος ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης είναι:

α) Ο χρόνος για τον οποίο καταβάλλονται ή οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ) και ε­φεξής.

β) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα Ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από την ασφάλιση στο ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ).

γ) Ο χρόνος ασφάλισης που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 47 του ν. 2084/1992, το άρθρο 20 του ν. 3232/2004 και το άρθρο 41 παρ. 7 του ν. 3996/2011.

2. Χρόνος ασφάλισης στον κλάδο εφάπαξ παροχών είναι:

α) Ο χρόνος για τον οποίον καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από την ένταξη των Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας και εφεξής.

β) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα Ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του.


Σχολιάστε εδώ