Στη ΔΕΘ τα σπουδαία από Τσίπρα…

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί στο υπόλοιπο του καλοκαιριού να δημιουργηθούν επικοινωνιακά και πολιτικά συνθήκες πολιτικής ανάκαμψης της κυβέρνησης, καθώς τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων προκαλούν έντονο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως δεν φτάνει απλά να λες ότι τον Αύγουστο του 2018 θα τελειώσει το πρόγραμμα και θα υπάρχει άλλη πορεία, αλλά πως πρέπει να δημιουργηθεί, πέρα από θεωρητικές αναφορές, μια ατζέντα με κοινωνικές προτεραιότητες και χειρισμούς για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, στα οποία θα μπορέσει να πατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήδη, έστω και σπασμωδικά και με αντιφατικές κινήσεις, δημιουργείται μια στοιχειώδης ατζέντα με στοχεύσεις για πολυάριθμες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

• Γονείς και μαθητές, όσον αφορά τη βελτίωση του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το «λίφτινγκ» στο λύκειο, αν και αυτό πέρασε από αντιφάσεις και 40 κύματα, με την αρχική εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων να μένει στο ράφι.

• Τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι θα κλείσει το θέμα με θετικό τρόπο.

• Αξιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν υποχώρηση της ανεργίας και με προγράμματα για ανέργους.

• Προετοιμασία πρωτοβουλιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που μένουν απλήρωτοι για μήνες και ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας κ.ά.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου συντηρεί το κλίμα πόλωσης αλλά και τις υποθέσεις παλαιότερων σκανδάλων (όπως έχουν χαρακτηριστεί) προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω συσπείρωση της αντιπολίτευσης, την πορεία προσέγγισης τμημάτων του εκλογικού σώματος με τη ΝΔ και την επιστροφή παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μια σειρά από δημοσκοπικά ευρήματα εντείνουν την κριτική και τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τη Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να τους αποδομήσουν προσωπικά και να συγκρατήσουν μεγαλύτερες διαρροές προς τη ΝΔ και τη Συμπαράταξη.

Είναι χαρακτηριστική η επιμονή με την οποία και ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν διαρκώς τους τόνους της κριτικής και των επιθέσεων κατά του Κώστα Σημίτη και υπουργών του, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια σύμπτυξης ενός ευρύτατου μετώπου για ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όπως εκτιμούν, γίνεται με δύο τρόπους:

• Με απευθείας συνεργασία ενός τμήματος των εκσυγχρονιστών με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο όνομα της σύγκλισης των κεντρώων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων).

• Με την αναδιάρθρωση της Κεντροαριστεράς, που θα ενδυναμωθεί εκλογικά και θα μπορέσει να βρει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τη ΝΔ.

Για την ώρα τουλάχιστον, και υπό το βάρος των δημοσκοπικών δεδομένων, φαίνεται να υποχωρούν ιδέες και σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό και πρόωρες κάλπες, καθώς υπάρχει εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τώρα σε σημαντική εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπʼ αυτές τις συνθήκες, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ένας γενναίος ανασχηματισμός, που δεν θα περιοριστεί μόνο σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση αλλά θα αγγίξει όλο το εύρος του κρατικού μηχανισμού, ώστε να δοθεί η εικόνα μιας δυναμικής επανεκκίνησης, με βάση και όσα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ