Πουλήθηκαν «κόκκινα» δάνεια 1,33 δισ. ευρώ από την Attica Bank

Αναγκαία η παραπάνω αναφορά γιατί επιχειρήθηκε ακόμη και από κυβερνητικούς παράγοντες να αμφισβητηθεί η πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας στο φύλλο της 21ης/5/2017 ότι η Attica Bank πούλησε «κόκκινα» δάνεια αξίας 1,3 δισ. ευρώ για 104 εκατ. ευρώ.

Η απόλυτη επιβεβαίωση ήρθε την εβδομάδα που πέρασε, όταν ανακοινώθηκε από την Attica Bank η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της, συνολικού ύψους 1,33 δισ. ευρώ, στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artemis Securitisation, η οποία ανέθεσε τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου για 10 χρόνια στην εταιρεία «Θεά Άρτεμις», που έχει ιδρύσει η τράπεζα, με την Attica Bank να διατηρεί τη διαχείριση των δανείων για μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

Επίσης, η τράπεζα συμφώνησε να μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του αγοραστή, και συγκεκριμένα στην Aldridge EDC Specialty Finance, το 80% των μετοχών της εταιρείας «Θεά Άρτεμις», καθώς και το Junior Note που εκδόθηκε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, έναντι 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι «η συναλλαγή αυτή, με βάση τους όρους της, συνιστά αληθή πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων»!

Ξεπουλάει και η Eurobank

Υπήρξε, όμως, και δεύτερη επιβεβαίωση. Αφορά την άλλη πρόσφατη πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας στο φύλλο της 25ης/6/2017 με τίτλο: «Στα ξένα κοράκια παραδίδουν τα νοικοκυριά!». Αποκάλυψη που αφορούσε την πώληση από τη Eurobank καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, αξίας 2,8 δισ. ευρώ, στο 5% της αξίας τους. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, πρόκειται για 170.000 «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, μεγάλο μέρος των οποίων έχει χαρακτηρισθεί «κόκκινο» εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το «κούρεμα» φθάνει μέχρι και στο 95% της συνολικής οφειλής, δηλαδή για οφειλή 10.000 ευρώ ο οφειλέτης απαλλάσσεται οριστικά αν δώσει αμέσως 1.000 ευρώ.

Η μεταβίβαση σε funds θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

94,8 δισ. ευρώ χρωστάνε τα νοικοκυριά!

Κοντά στα 100 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός που έχουν στις τράπεζες τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, οφείλουν 94,8 δισ. ευρώ, με το 45,7% να είναι μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Από τα 94,8 δισ. ευρώ τα 27,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια, με το 55,3% να είναι «κόκκινο», και τα 67,2 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, με το 41,8% να είναι «κόκκινο».


Σχολιάστε εδώ