Ο σπόρος έπεσε και φυτρώνει…

Η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε με θέσεις, επιχειρήματα, με διαπραγματευτικές ιδέες που της έδωσαν ρόλο στη διαδικασία και τελικά κατόρθωσε, τουλάχιστον στο σκέλος που την αφορά, να πετύχει τον στόχο της, να φέρει δηλαδή στην κορυφή της ατζέντας τα θέματα της ασφάλειας και της κατάργησης των εγγυήσεων. Και φυσικά μπορεί να μην υπήρξε συμφωνία, όμως ο σπόρος της θέσης για κατάργηση εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος. Εξάλλου είναι και το βασικό θέμα, το οποίο υιοθέτησε ο κ. Γκουτιέρες, ασκώντας έτσι πίεση στην Τουρκία, η οποία, φυσικά, κάθε άλλο πάρα κάμφθηκε τελικά. Όμως ήταν η πρώτη φορά που τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος σοβαρά και εμπεριστατωμένα…

***

Γιατί τέτοια ανεκτικότητα στις προκλήσεις;

Με τον Μουεζίνογλου, τον υπουργό Εργασίας της Τουρκίας, δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Για λόγους και ψηφοθηρικούς αλλά και καθαρά εθνικιστικούς όλο και περισσότερο ανακατεύεται με τη Θράκη. Κι έτσι θυμήθηκε ότι είχε συνοδεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη το 2004, όπως φέτος συνόδευσε τον κ. Γιλντιρίμ, αλλά, όπως λέει, «γίνονται συζητήσεις που δείχνουν ότι θα γίνουν κάποια βήματα, αλλά τελικά περνάνε ένα-δύο χρόνια και τελικά δεν γίνεται τίποτα»…

• Συμμετείχε στο Μπαϊράμι στην Προύσα, σε αλυτρωτικό σύλλογο, ποζάροντας μπροστά από τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», με τα γνωστά συνθήματα και μηνύματα ενθάρρυνσης των ακραίων στοιχείων της Θράκης.

• Πραγματικά απορεί κανείς με την ανεκτικότητα της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία δεν φροντίζει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και στον κ. Μουεζίνογλου. Εξάλλου πολλές από τις δηλώσεις και ομιλίες του και στην Τουρκία και όταν έρχεται στη Θράκη κινούνται εκτός πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και μάλιστα μερικές εξ αυτών διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση στη Θράκη.

• Για τον Ιλχάν Αχμέτ το έχουμε ξαναγράψει. Το άγχος και η προσπάθειά του να αποκομίσει πολιτικά οφέλη τον οδηγούν σε λάθος βήματα. Έτσι, στο ευχετήριο μήνυμά του για το Μπαϊράμι θεώρησε καλό -στην καταχώρησή του στον τουρκόφωνο Τύπο- να απευθυνθεί στην «τουρκομουσουλμανικη κοινότητα της Δυτικής Θράκης»… Αυτά πάντως αλλά και τα άλλα μηνύματα που στέλνει, με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των τουρκοσυλλόγων, με φόντο συχνά-πυκνά τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», δεν είναι καθόλου συμβατά με το νέο κόμμα στο οποίο έχει βρει στέγη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη…

Τι συμβαίνει στην Αλβανία…

Οι εκλογές στην Αλβανία είχαν και εσωτερικές παρενέργειες. Δεν είναι μόνο το Κόμμα των Τσάμηδων, που έχασε τον αρχηγό του Σχπετίμ Ιντρίζι, καθώς έμεινε εκτός Βουλής. Και το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητεί νέο αρχηγό, καθώς ο Λουλζίμ Μπάσα, που έκανε τον ανένδοτο των τελευταίων μηνών εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δεν τα πήγε καλά και έτσι δεν έμενε άλλος δρόμος από την παραίτηση. Ο κ. Μπάσα προσπάθησε να ξεφύγει, δηλώνοντας ότι παγώνουν τα καθήκοντά του, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση τον περίμενε στη γωνία και έτσι δεν έχει πολλές ελπίδες επιβίωσης.

• Ο κ. Μπάσα θα επιδιώξει και πάλι να επανεκλεγεί στις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά τελικά μάλλον ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Σαλί Μπερίσα θα είναι αυτός που θα επιλέξει τον νέο αρχηγό…

• Στην κριτική που ασκείται πάντως στον Λουλζίμ Μπάσα συμπεριλαμβάνεται και η αντικαταστατική επιλογή των υποψήφιων του κόμματος. Και σε αυτό το κεφάλαιο φαίνεται ότι στοχοποιούνται και οι αρχηγοί μικρότερων κομμάτων, που συνεργάσθηκαν με το ΔΚ και βρήκαν θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος Βαγγέλης Ντούλες.

• Πάντως τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα. Ο Μπερίσα χαρακτηρίζει το καθεστώς Ράμα ως το πιο επικίνδυνο για τη χώρα μετά την κομμουνιστική δικτατορία και κάνει έκκληση στους πολίτες να αντιταχθούν με όλα τα δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα στην πίεση και στην τρομοκρατία που υφίστανται.

…Αλλά και στα Σκόπια…

Αλλά και στα γειτονικά Σκόπια η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη. Η εισαγγελέας που έψαχνε τις υποθέσεις διαφθοράς έχει ασκήσει διώξεις κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι και συνεργατών του και έχει μάλιστα παρακρατήσει τα διαβατήριά τους. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη φάση, καθώς υπάρχει φυσικά το λαϊκό αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης και αποκάλυψη όλων των υποθέσεων διαφθοράς, αλλά ενδεχόμενη συνέχιση της υπόθεσης εναντίον του Νίκολα Γκρούεφσκι θα έχει πολλαπλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ. Οι οπαδοί του κ. Γκρούεφσκι ίσως επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση για τη δίωξη του ηγέτη τους, υπάρχει όμως και η ευκαιρία για τα νέα στελέχη του VMRO-DPMNE να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους και να απαλλάξουν την ΠΓΔΜ από το μεγαλύτερο εμπόδιο, προκειμένου να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα και έτσι να ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία της.

• Πάντως, οι ελπίδες που είχε η σκοπιανή ηγεσία, η οποία πίστευε ότι με την έλευση Νίμιτς θα ξεκίναγε υπό τους δικούς της όρους η συζήτηση για το όνομα, διαψεύσθηκαν και όχι μόνο επειδή ο κ. Κοτζιάς απουσίαζε στην Ελβετία για το Κυπριακό… Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς ξέκοψε προς το παρόν τη συζήτηση για εσπευσμένη αναζήτηση λύσης και υπέδειξε με τον τρόπο του ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση με την Αθήνα στο θέμα της ονομασίας πριν επιχειρηθεί να υποβληθεί αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία.

• Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τέτοιους εκβιασμούς και το επιχείρημα είναι πολύ απλό: Εάν η ΠΓΔΜ και ο διεθνής παράγοντας καίγονται για τη σταθεροποίηση της χώρας και την ευρωατλαντική της προοπτική, ας ασκήσουν πίεση στον κ. Ζάεφ να προσέλθει στις συνομιλίες για άμεση εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και όχι να το αναβάλλει για το απώτερο μέλλον, θέλοντας απλώς τώρα να παρακάμψει και να εξουδετερώσει τα ελληνικά βέτο…

• Πάντως και όσον αφορά το Σκοπιανό -το φθινόπωρο- θα απαιτηθεί ειδικός χειρισμός, καθώς η ΕΕ θα πιέσει μετά τον Νοέμβριο για απόφαση που θα επιτρέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας…

Ο εξωφρενικός
[email protected]

***

Με μοριοδότηση οι μετακινήσεις στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού

Πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά οι υπηρεσιακές διαδικασίες της ΓΓΕΕ για τις μετακινήσεις στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού, σύμφωνα με τον νέο νόμο, με επιλογές ύστερα από μοριοδοτήσεις και συνεντεύξεις.

• Στην Άγκυρα αναλαμβάνει προϊσταμένη του ΓΤΕ η κ. Σία Παπαντριανταφύλου, γνωστή από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου στη Νέα Υόρκη.

• Ο κ. Νίκος Οικονομίδης αναλαμβάνει προϊστάμενος στο ΓΤΕ Γενεύης και εκτιμάται ότι με την εμπειρία του από τα ΓΤΕ Σίδνεϊ και Ρώμης θα διευρύνει τη δραστηριότητα του γραφείου τόσο στα διμερή όσο και τα ομογενειακά θέματα.

• Τον κ. Ν. Βλαχάκη, που κατάφερε να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή περίοδο στο ΓΤΕ Βερολίνου, θα αντικαταστήσει η κ. Άννα Γεωργίου.

• Η κ. Μαργαρίτα Αδάμου αναλαμβάνει το ΓΤΕ Λισαβόνας, ένα γραφείο που, από το παρελθόν του, δεν φημίζεται για τη δραστηριότητά του.

• Στο ΓΤΕ Λονδίνου αντικαθίστανται όλα τα στελέχη. Προϊσταμένη αναλαμβάνει η κ. Έλενα Σουπιανά, συνεπικουρούμενη από τον κ. Άλκη Δελαντώνη, στέλεχος με εμπειρία από τη θητεία του στα ΓΤΕ Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ.

• Στο ΓΤΕ Ν. Υόρκης, που κάποτε, με την παρουσία στελεχών όπως οι κ. Δημήτρης Γέμελος και Στέλιος Κορκίδης, διαμόρφωνε γνώμη στα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της ομογένειας για τα εθνικά θέματα, αναλαμβάνει προϊστάμενος ο κ. Ι. Μπουμπούκης.

• Στο ΓΤΕ Λευκωσίας αναλαμβάνει προϊσταμένη η κ. Α. Λάμπρου, σε γνώριμο περιβάλλον, εφόσον έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στο γραφείο αυτό.

Η εφαρμογή του εν λόγω νόμου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, απέδειξε ότι παρά τις καλές προθέσεις της ηγεσίας της ΓΓΕΕ να αποτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις του παρελθό­ντος, δεν εξυπηρετεί τελικά τη λειτουργία και τους στόχους αυτής της υπηρεσίας.


Σχολιάστε εδώ