Οι αστοχίες του ΕΦΚΑ στα ειδοποιητήρια των εισφορών συνεχίζονται…

Και ενώ όλοι συμφωνούν στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων -αφού υπήρχαν χρόνιες παθογένειες-, δεν μπορούν να συγχωρέσουν την προχειρότητα εκείνων που δεν οργάνωσαν σωστά ένα τέτοιο εγχείρημα.

Έτσι, χιλιάδες ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες παραμένουν στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών τους για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 ή καλούνται να πληρώσουν λανθασμένα ειδοποιητήρια. Επιπλέον, τα ειδοποιητήρια του Μαΐου, που ήταν να πληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, αναρτήθηκαν λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, εκτός των άλλων φορέων, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε:

α) Την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

β) Να μη θεωρηθεί εκπρόθεσμη η οποιαδήποτε πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μετά τις 30/6/2017, λόγω της μη αποστολής των ειδοποιητηρίων στους ιατρούς και να μην υπάρξει καμιά περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση μέσω της επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων. Βέβαια, η προχειρότητα δημιουργίας του ΕΦΚΑ δεν σταματά μόνο στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με τη μη έκδοση κάποιων εγκυκλίων αλλά και τη μη πληρωμή τρίτων, όπως η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ για το διάστημα μέχρι 31/12/2012, που ήταν να δοθούν έως τις 30 Ιουνίου 2017.

***

Εμπρόθεσμες οι ΑΠΔ

Αναρτήθηκε, ύστερα από έξι μήνες, η εγκύκλιος που αφορούσε την ένταξη στον ΕΦΚΑ των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα με έμμισθη εντολή δικηγόρων (πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ). Με την εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 3, και 39 παρ. 11, του ν.4387/2016. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη ότι κατά την πρώτη υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Καταστάσεων (ΑΠΔ) για τις μισθολογικές περιόδους Ιανουάριος-Μάιος 2017, αν οι αντίστοιχες ΑΠΔ υποβληθούν έως 31/7/2017, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.


Σχολιάστε εδώ