Οδηγός για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων του ιδιωτικού τομέα

Το «Π» εξαρχής είχε ενημερώσει για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Στον σχετικό οδηγό, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει μεταξύ άλλων:

α) Τον χρόνο της πραγματικής ασφάλισης.

β) Τα πλασματικά έτη.

γ) Τον λογιζόμενο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας (στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων).

δ) Τον χρόνο της προαιρετικής ασφάλισης.

ε) Τον χρόνο που έχει αναγνωριστεί – εξαγοραστεί στο παρελθόν στα εντασσόμενα Ταμεία.

Ουσιαστικά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο παραμένουν αμετάβλητες οι ισχύουσες διατάξεις, που καθορίζουν ποιοι θεωρούνται πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, και υπάρχει αλλαγή μόνο στον τρόπο υπολογισμού του ασφαλίστρου αναγνώρισης των πλασματικών ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται η καταβολή εισφοράς.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή από 13 Μαΐου 2016, δηλαδή από τη δημοσίευση του ν. 4387/2016. Τα πρόσωπα που δικαιούνταν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα αναγνώρισης. Υπάρχουν και κάποιες μικροδιαφοροποιήσεις, όπως η δυνατότητα των νέων ασφαλισμένων (από 1/1/1993), οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και την πραγματοποίηση 40 ετών (12.000 ημερών) ασφάλισης, να αναγνωρίζουν πλασματικά έτη. Από την άλλη, καταργείται το δικαίωμα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας (ν. 1358/1983) από τους συνταξιούχους, και σε περίπτωση θανάτου από τα μέλη της οικογένειας του θανόντος, όπως αναφέρει το άρθρο 34 του ν. 4387/2016. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.


Σχολιάστε εδώ