Και τι έγινε;

Στην τελευταία, μεταξύ των θεμάτων που αναλύονται είναι και η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στον Δήμο Μύκης (Ξάνθη), κατά την οποία βασικό κριτήριο για… κάθε ενδιαφερόμενο ήταν και η άριστη γνώση της τουρκικής γλώσσας, πιστοποιημένης, βεβαίως, από τουρκικό ινστιτούτο… «Ιδιαίτερα δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την τρικυμία που ξέσπασε μέσα σε ένα κουτάλι νερό σχετικά με την ανακοίνωση περί πρόσληψης προσωπικού από τον Δήμο Μύκης, όταν μάλιστα αυτή έγινε σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες», γράφει ο Τσαβούς και πράγματι κάνει τον καθέναν να αναρωτιέται πώς ένα κουτάλι μπορεί να χωρέσει… τόσο πηκτό θράσος.

***

Δημοκρατικότατα…

Κι επειδή ο Τσαβούς και οι συν αυτώ σφύζουν από δημοκρατικότητα, στο παιχνίδι επανέρχεται και το δημοψήφισμα, εν είδει πρότασης από τον πρόεδρο του «δημοκρατικότατου» DEB: «Σχετικά με την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων, η μειονότητα μπορεί να παρουσιάσει τις λύσεις της αν μπει μπροστά της μια κάλπη και γίνει ένα δημοψήφισμα», σημειώνει και καθαρίζει…

***

Επί των θεμάτων…

Εννοείται πως τα θέματα που συντηρεί ο πρόεδρος είναι τα εξής γνωστά: Το εκπαιδευτικό, η ταυτότητα, οι μουφτείες, τα βακούφια και, τέλος, η οικονομία, μιας και ο (τελευταίος) διακαής πόθος είναι η πρόσληψη στο Δημόσιο, που λόγω κρίσης θα ήταν μια κάποια λύση (και) για τη νεολαία της μειονότητας.

Τώρα, αν η νεολαία δεν μιλά ελληνικά, αφού τα δημόσια σχολεία είναι ταμπού για τους ταγούς, αυτό… λύνεται με το… προηγούμενο της προκήρυξης στον Δήμο Μύκης.

Όχι, οι άνθρωποι το έχουν… κυκλώσει το θέμα.

***

Non stop…

Σε σύνοδο του ΟΑΣΕ με θέμα τη θρησκευτική ελευθερία συμμετείχαν εκπρόσωποι της… νέας γενιάς γνωστών-αγνώστων, που δουλεύουν (με το αζημίωτο) για τη… μαμά πατρίδα ρίχνοντας λάσπη στην Ελλάδα…

Πρόκειται για τη διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων Δ. Θράκης») Μελέκ Κιρμαντζί Αρίκ, το μέλος της ομάδας λόμπι (όχι παίζουμε) Διεθνών Εργασιών της ΕΟΤΔΘ Φουντά Ρεσίτ Ταστετκίν και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Αλί Χουσεΐνογλου.

Τα… παιδιά άσκησαν κριτική στις επεμβάσεις που γίνονται στη θρησκευτική αυτονομία, ενώ έθεσαν και τις διώξεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα κατά θρησκευτικών ηγετών… Μάλιστα, η Κιρμαντζί επεσήμανε πως στην Ελλάδα, παρά το ότι η «τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης», βάσει διεθνών συμφωνιών, έχει το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες, το δικαίωμα αυτό αφαιρέθηκε με νόμο του 1991 και η ευθύνη δόθηκε στο κράτος…

Φυσικά, δεν δυσκολεύτηκε να ρίξει και τη μελάνη της, καθώς τόνισε ότι «πληροφορίες λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει βήμα που θα άρει εντελώς τη θρησκευτική αυτονομία που διαθέτει η ʽʽτουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκηςʼʼ, ενώ ζήτησε «να τερματιστούν οι επεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη θρησκευτική αυτονομία της ʽʽτουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκηςʼʼ». Από την πλευρά του, ο Χουσεΐνογλου αναφέρθηκε στα γενικότερα θέματα που βιώνει η «τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης» και έθεσε το θέμα των μεστζίτ που τα κλείνουν το τελευταίο διάστημα.

Όσο για την Ταστετκίν, η κυρία έθεσε το… θέμα των δικαστικών διώξεων θρησκευτικών λειτουργών – αναφέρεται στους ψευδομουφτήδες, αλλά αυτά, όπως και όλα τα προηγούμενα, είναι… ψιλά γράμματα…

Εντός των ψιλών γραμμάτων περιλαμβάνεται και ο όρος «κοινότητα Δυτικής Θράκης», ο οποίος επανήλθε από τη «νέα γενιά», τώρα που το Κυπριακό απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και μια ταύτιση σε επίπεδο ορολογίας και νομικών όρων πολύ θα βοηθούσε την τουρκική διπλωματία…

***

Το λουκέτο…

Ο Χουσεΐνογλου αναφέρθηκε σε αυτό σε διεθνές επίπεδο, χωρίς φυσικά να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Πρόκειται για το λουκέτο που μπήκε στο μεστζίτ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό τώρα. Διότι μπορεί οι εντός και εκτός προβοκάτορες να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για το θέμα, ωστόσο ένας χώρος λατρείας θα πρέπει να πληροί κανόνες και προδιαγραφές… κοινώς να έχει άδεια για να λειτουργήσει. Τόσο απλά…


Σχολιάστε εδώ