Και Μall θέλει να κάνει στο λιμάνι η Cosco!

Όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στο Κανάλι 1 – 90,4, οι Κινέζοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους σε κυβερνητικό επίπεδο, αποφεύγοντας να απευθύνουν σχετικό αίτημα στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, που είναι η αρμόδια, αφού αυτή θα θέσει τους περιβαλλοντικούς όρους και θα εγκρίνει τις μελέτες. Επειδή όμως ο Γ. Γαβρίλης ήταν αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η Cosco αποφεύγει να μιλάει μαζί του και τον παρακάμπτει, απευθυνόμενη σε ανώτερο επίπεδο!

Εκεί δηλαδή που βρίσκει ευήκοα ώτα και της κάνουν όλα τα… χατίρια. Όπως ανέφερε ο Γ. Γαβρίλης, η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει τη λειτουργία Mall στο λιμάνι, καθώς μιλάμε για χερσαία λιμενική ζώνη που λειτουργεί υπό αυστηρούς νομοθετικούς περιορισμούς. Για τους Κινέζους βέβαια αυτά είναι… ψιλά γράμματα, γιʼ αυτό ήδη έχουν προχωρήσει και στον σχεδιασμό του νέου εγχειρήματός τους.

Ο κ. Γαβρίλης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παρανομήσει και να δώσει άδεια, όμως γιʼ αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει «εφεύρει» το λεγόμενο «καθεστώς ειδικών εξαιρέσεων», που της επιτρέπει να παρακάμψει τον νόμο! Τότε, γιατί γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις; Αφού υπάρχει το παραθυράκι, το Mall θα γίνει, είτε το θέλουμε είτε όχι! Απλά πράγματα…

***

• Οι τρεις καλύτερες προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων, που προέκυψαν μετά τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο παλαιό δημαρχείο Δραπετσώνας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη, του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρετάκου και άλλων. Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αφορούν την αξιοποίηση όλου του χώρου και όχι μόνο της έκτασης των 86 στρεμμάτων της παραλίας, που έχει παραχωρηθεί στον δήμο. Όπως τονίστηκε, κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση του χώρου θα διαδραματίσει η στάση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέχει γύρω στα 240 στρέμματα, τα οποία εδώ και 23 χρόνια τα έχει αφήσει και ρημάζουν. Ειπώθηκε ακόμα ότι κακώς κατέχει η τράπεζα τον χώρο, αφού τα δάνεια για τα οποία τον είχε δεσμεύσει -σύμφωνα με δήλωση του Γ. Γαβρίλη- εξυπηρετήθηκαν! Άρα ο χώρος έπρεπε να επανέλθει στο Δημόσιο. Όσο η τράπεζα ανήκε στο Δημόσιο δεν υπήρχε θέμα. Τώρα όμως που έγινε συστημική και δεν ελέγχεται από το κράτος, οι εκτάσεις αυτές θα έπρεπε να περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως εκφράστηκε η πρόθεση από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας ώστε να υπάρξει συνεννόηση και να δώσει τη συγκατάθεσή της η τράπεζα στην αξιοποίηση του χώρου ή έστω να την εκχωρήσει στον δήμο αντί τιμήματος το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει η περιφέρεια, που -όπως ανακοινώθηκε- έχει δεσμεύσει ένα σημαντικό ποσό για τον σκοπό αυτό.

• Είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή ότι ο σύμβουλος του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – Η πόλη μας» Δ. Γκερλές είχε εκφράσει την εύλογη απορία του για το γεγονός ότι τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης κάποιων αθλητικών χώρων που χρησιμοποιούνται από την περιφέρεια θα ολοκληρωθούν σε 20 και 33 μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που κατατέθηκε. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα έργα σε δύο-τρεις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί και ότι τα γήπεδα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται, ωστόσο, για γραφειοκρατικούς λόγους, η οριστική παραλαβή τους από τον δήμο θα γίνει σε δύο-τρία χρόνια, γιατί πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές, να γίνουν έλεγχοι, να εγκριθούν τα πορίσματά τους από την αποκεντρωμένη, την περιφέρεια κ.λπ. Τυπικά θα χρειασθούν δύο-τρία χρόνια, είπε ο κ. Γαβρίλης, ουσιαστικά όμως σε δύο-τρεις μήνες τα έργα θα έχουν τελειώσει και οι χώροι θα παραδοθούν και πάλι στα παιδιά για να αθλούνται.

• Κάτι άρχισε να κινείται στο θέμα της ίδρυσης της Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων, που προβλέπεται να γίνει στον χώρο του παλαιού αμαξοστάσιου της ΗΣΑΠ, στην πλατεία Ιπποδαμείας. Ήδη έγινε την περασμένη Τρίτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη, του δημάρχου Γ. Μώραλη, του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσιώτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ώστε να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι εργασίες αξιοποίησης του χώρου. Στόχος είναι να γίνει και στον Πειραιά μια στεγασμένη αγορά, όπως η Βαρβάκειος, μιας και μετά την ανέγερση του Πύργου, το 1970, ο Πειραιάς ουσιαστικά δεν έχει αγορά, καθώς η αγορά του λειτουργούσε στον χώρο που έγινε το κτίριο-«φάντασμα».

• Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας αφού η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της αγωνίας – η Πόλη μας» Μαίρη Σταθάκη, επρόκειτο να καταθέσει μήνυση κατά του Προέδρου της ΔΗΡΑΠ, Τάκη Αβραμίδη σύμφωνα με δήλωσή της αλλά και ταυτόχρονη – ταυτόσημη ανακοίνωση του συνδυασμού. Στη δήλωσή της η κ. Σταθάκη υποστηρίζει ότι ο Τάκης Αβραμίδης κατά την διάρκεια του εν λόγω δημοτικού συμβουλίου είπε πράγματα που την έθιξαν προσωπικά. Να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση αυτή είχε τεθεί θέμα τοποθέτησης με ευθύνη της ΔΗΡΑΠ διαφημιστικών μηνυμάτων του Δήμου με χρηστικές πληροφορίες για τους δημότες στα δημοτικά λεωφορεία, κάτι που η κ. Σταθάκη χαρακτήρισε ως προπαγάνδα υπέρ της Δημοτικής Αρχής με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Στο πλαίσιο των αντεγκλήσεων ο κ. Αβραμίδης της υπενθύμισε ότι ως νομικός στο παρελθόν είχε στραφεί εναντίον αιρετών μεταξύ των οποίων και του ιδίου για να υποστηρίξει ιδιώτες που είχαν αντιπαράθεση με τον δήμο. Η Μ. Σταθάκη ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ως αντιδήμαρχος ο κ. Αβραμίδης προχώρησε σε πράξεις καταστροφικές για τον δήμο αφού με δική του υπαιτιότητα χρεώθηκε ο Πειραιάς και αν δεν ήταν αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος δεν θα είχε διασωθεί από την δικαιοσύνη. Ο κ. Αβραμίδης απάντησε ότι γι αυτές ακριβώς τις εκφράσεις της θα προχωρήσει και αυτός σε μηνύσεις και δήλωσε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε γιατί δεν είπε τίποτε επιλήψιμο κάτι που άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και από το βίντεο της συνεδρίασης και μεταδόθηκε από την web -TV της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, ενώ αναμεταδίδεται από πολλά sites στην πόλη.


Σχολιάστε εδώ