Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

Τώρα είναι η ώρα της ενότητας για τον νέο φορέα. Αυτό το πιστεύουν όλοι και αυτό αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα των αποφάσεων.

Το σημαντικό όμως είναι ότι στις εργασίες του συνεδρίου αποσαφηνίστηκαν οι ιδεολογικές αρχές της ΔΗΣΥ και η πολιτική στρατηγική της, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Πάνω σε αυτές τις αρχές μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της εθνικής συνεννόησης. Πάνω σε αυτές τις προγραμματικές θέσεις και κατευθύνσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση το «Πρόγραμμα Ελλάδα» συνδέεται με τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Πάνω σε αυτήν την πολιτική πλατφόρμα μπορεί να δομηθεί και πάλι μια νέα στρατηγική ηγεμονίας του προοδευτικού χώρου.

Μετά τη διάψευση των προσδοκιών μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, μετά τη συσσωρευμένη και τραγική αποτυχία του εθνικολαϊκιστικού πειράματος των εταίρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα χρειάζεται σήμερα τη δύναμη και τη σταθερότητα μιας ισχυρής και ενωμένης δημοκρατικής παράταξης. Έχω τονίσει και πάλι ότι είναι ίσως από τις ιστορικές περιόδους όπου το μέλλον της χώρας συνδέεται άρρηκτα με τη δυναμική και το μέλλον του χώρου.

Και για να γίνει αυτό, η πορεία προς τον νέο φορέα θα πρέπει να στηριχτεί στον πολλαπλασιασμό των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων, στη μεγάλη κεντροαριστερή πλειοψηφία, που βρίσκεται ζωντανή, αν και διάσπαρτη, ακόμα σήμερα στην κοινωνία, σε όλους όσοι μπορούν να ενσαρκώσουν σήμερα τη νέα αλλαγή. Υπό αυτήν την έννοια, ο νέος φορέας δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα του «μικρού δικομματισμού» ούτε να υιοθετήσει την καχεκτική πλέον λογική του «τρίτου πόλου», αλλά να διεκδικήσει δυναμικά μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας με σαφή σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και το νόημα της απεύθυνσης στον πολίτη να συμπαραταχθεί στην αφετηρία αυτού του εγχειρήματος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τον παλαιοκομματικό κυβερνητισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το πελατειακό καθεστώς που επιχειρούν να επιβάλουν.

Η Κεντροαριστερά χρειάζεται επομένως επανασύνδεσή της με την κοινωνία, με όρους πολιτικούς και κυρίως μια νέα στρατηγική ηγεμονίας. Μπροστά στην πίεση των γεγονότων, τη συνεχιζόμενη κρίση και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δρομολογηθεί η κοινή πορεία των προοδευτικών δυνάμεων που εκφράζουν μια ρεαλιστική ελπίδα εξόδου από την κρίση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί πλέον να εκφράσει τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία των πολιτών, των δυνάμεων της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, της ανοιχτής κοινωνίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της νέας γενιάς που θέλει να δημιουργήσει στον τόπο της αλλά και να συγκρουστεί οριστικά με κάθε παρασιτικό σύστημα, το οποίο κρατάει τη χώρα εγκλωβισμένη στην αδράνεια και στη μιζέρια.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι για να πάρουμε τη χώρα πίσω αυτός ο χώρος δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα του «μικρού δικομματισμού», ούτε να υιοθετεί τη λογική ενός «τρίτου πόλου», ιδεολογικά άμορφου και πολιτικά καχεκτικού. Οφείλει να διεκδικήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, να γίνει αυτός ο δεύτερος πόλος της νέας αλλαγής, που θα ενώνει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού – μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας σε ένα ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, δύναμη σταθερότητας και καταλύτη των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας. Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περνάει μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του. Περνάει όμως, επίσης, από την καθημερινή υπεράσπιση των θεσμών (π.χ. Δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές), οι όποιοι βάλλονται, υπονομεύονται ή εργαλειοποιούνται από τον καθεστωτισμό της κυβέρνησης. Περνάει μέσα από τη δική μας εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας αλλά και την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας και την ανάταξη της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό σήμερα η χώρα χρειάζεται την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία αλλά και στη Βουλή, για να υπάρξει μια ρεαλιστική έξοδος από την κρίση με σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτήν την προοπτική υπηρετεί ο δικός μας χώρος και σε αυτήν την κατεύθυνση ζητά από τον ελληνικό λαό να του δώσει τη δύναμη για τη νέα αλλαγή.


Σχολιάστε εδώ