Η αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε πολλές αναταράξεις

Όπως μάλιστα σημείωναν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, και η παράταξη αλλά και η ίδια βγήκαν εξαιρετικά ενισχυμένοι από τις διαδικασίες του Συνεδρίου, ενώ τώρα πλέον ετοιμάζονται προσεκτικά τα επόμενα βήματα. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τον Οκτώβριο θα γίνει εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση, ενώ νωρίτερα, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, θα προηγηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά προχώρησε τα τελευταία 24ωρα σε συσκέψεις με τους επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων και πρωτοκλασάτα στελέχη που μετέχουν στη Δημοκρατική Συ­μπαράταξη προκειμένου να καθοριστούν νέες πρωτοβουλίες της επικεφαλής της Συμπαράταξης για τη συσπείρωση του χώρου. Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, τον οποίο πρότεινε ως επικεφαλής του Μητρώου και εγγυητή των διαδικασιών για τον νέο φορέα. Συναντήθηκε επίσης με τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να κλείσει οριστικά ο κύκλος της αντιπαράθεσης και της εσωστρέφειας που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο δίμηνο πριν από το Συνέδριο.

Όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, το Συνέδριο έδωσε νέα ώθηση στην ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όσους έμειναν έξω από τις διαδικασίες του Συνεδρίου.

Σε μια πρώτη αποτίμηση του Συνεδρίου, κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνουν ότι:

– Καταγράφηκε κλίμα επανάκαμψης μεγάλου αριθμού στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί ή αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

– Καταγράφηκε πλήρως το διακριτό στίγμα της Συμπαράταξης και έναντι της ΝΔ και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, αντιθέσεις και διαχρονικές αντιπαλότητες επώνυμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ευρύτερου χώρου, σχεδόν όλοι κρατήθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, καταγράφοντας βέβαια την άποψή τους αλλά αποφεύγοντας να δημιουργήσουν εσωστρέφεια ή αμφισβήτηση γύρω από τις κεντρικές επιλογές.

Ωστόσο, στην πορεία, πλην των θετικών στοιχείων, υπάρχουν και «αγκάθια» που πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία. Το πιο σημαντικό είναι τι θα γίνει τελικά με τον νέο φορέα, αν αυτός θα προέλθει από την αυτοδιάλυση των κομμάτων και φορέων ή αν θα είναι πολυκομματικός και πολυτασικός. Βεβαίως, εδώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα μπουν στη διαδικασία αυτοδιάλυσης του ιστορικού κόμματος που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή αν θα το διατηρήσουν και θα προχωρήσει η διαδικασία για πολυκομματικό φορέα.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ακανθώδες ζήτημα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αν και πολλά επιφανή στελέχη εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ -κάτι που επισημάνθηκε και στο Συνέδριο-, ενώ υπάρχουν ήδη γκρίνιες για το γεγονός ότι το ιστορικό έμβλημα, ο Ήλιος του ΠΑΣΟΚ, παραμερίστηκε από το νέο έμβλημα/λογότυπο που υιοθέτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όπως παραδέχονται στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το όλο θέμα είναι πιθανό να δημιουργήσει νέες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και κατʼ επέκταση στη Συμπαράταξη. Για την ώρα, η Φώφη Γεννηματά αφήνει να ξετυλιχθεί η δυναμική που αναδείχτηκε από το Συνέδριο και επιμένει πως το θέμα της αυτοδιάλυσης ή όχι των κομμάτων αφορά κάθε κόμμα ή κίνηση χωριστά και θα αποφασιστεί μέσα από εσωτερικές διαδικασίες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν φαίνεται να συμμερίζεται προτάσεις που έχουν γίνει από φορείς και στελέχη της Συμπαράταξης, που τόνισαν ότι θα πρέπει την ίδια μέρα που θα γίνει η εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση να στηθεί και δεύτερη κάλπη, στην οποία θα κληθούν τα μέλη και οι φίλοι της Συμπαράταξης να ψηφίσουν αν θέλουν αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων και κινήσεων και νέο ενιαίο φορέα ή έναν πολυκομματικό/πολυτασικό φορέα. Επιμένει στην λογική πως κάθε κόμμα ή κίνηση αυτοβούλως θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον και την πορεία της, δηλαδή για την αυτοδιάλυσή της ή όχι.

Βεβαίως, πέραν του ότι μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ποικίλες προσεγγίσεις για το ακανθώδες αυτό θέμα, απόκλιση απόψεων υπάρχει και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς η τελευταία τάσσεται υπέρ του ενιαίου φορέα, που συνεπάγεται αυτοδιάλυση των κομμάτων.

Η κ. Γεννηματά θέλει να κινηθεί πολύ προσεκτικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, δεν δείχνει να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή κάλπη κατά την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα και το πιθανότερο είναι στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (που θα προηγηθεί χρονικά της εκλογής νέου επικεφαλής), με μια μορφή εσωτερικού δημοψηφίσματος, να ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να αποφανθούν αν είναι υπέρ ή κατά της αυτοδιάλυσης.

Πάντως και ο Γιώργος Παπανδρέου (πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ) είναι κατά της αυτοδιάλυσης των κομμάτων και είναι προσανατολισμένος σε έναν νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, όπου τα κόμματα και οι κινήσεις θα διατηρήσουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τη σχετική οργανωτική τους αυτονομία.

Πάντως, από την ώρα που η κ. Γεννηματά, με την πρωτομιλία της στο Συνέδριο, εξήγγειλε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση του νέου φορέα, που προβλέπει την εκλογή του επικεφαλής από τη βάση, άνοιξαν συζητήσεις για το ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία εκτός της Φώφης Γεννηματά.

Είναι πολύ πιθανό -το πιθανότερο ίσως- να θέσει υποψηφιότητα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αν τελικά στο όλο εγχείρημα αποφασίσει να μπει και το Ποτάμι, τότε, πλην απροόπτου, την ηγεσία θα διεκδικήσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όσο αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται να επιμένει στην αρχική του απόφαση να μη διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα.

Για την ώρα τουλάχιστον, υπάρχουν συζητήσεις για το αν -εκτός από τη Φώφη Γεννηματά- θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και το πώς θα αντιμετωπίσουν το όλο θέμα στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενδεχομένως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ακούγεται ότι και ο Γιάννης Ραγκούσης θα βάλει υποψηφιότητα.

***

Στήνουν κάλπη στη ΔΗΜΑΡ

Για την αποτίμηση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να συνεδριάσει το κεντρικό συντονιστικό συμβούλιο, καθώς παραμένουν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις που κατέθεσαν στο Συνέδριο οι Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν πολύ θετικά βήματα το γεγονός ότι οι ιδρυτικές διαδικασίες θα γίνουν εντός του 2017, ενώ παράλληλα έγινε η υπέρβαση με το νέο σύμβολο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεδριάσει για να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα η ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας ενώ στις 22 του μήνα η ΚΕ του κόμματος. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εκλεγούν και τα δέκα μέλη που θα εκπροσωπούν το κόμμα στη Συμπαράταξη. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο γραμματέας Γιώργος Μπουλμπασάκος, οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Γιάννης Αμοιρίδης, Θωμάς Ψύρρας, τα μέλη της ΕΕ Τάσος Δαρσινός, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Έφη Παγκάλου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιώργος Σιακαντάρης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Φωτεινή Αναστασίου, τα μέλη της ΚΕ και μέλη της Νεολαίας Γιώργος Γιάνναρος, Κώστας Πανδής, Ρωμανός Οικονομίδης, Στέργιος Καλπάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ενώ ακούγονται ακόμη τα ονόματα των Γιάννη Ρελάκη, Γαβρίλη Λαμπάτου, και Σταμάτη Μαλέλη.

Στη Δημοκρατική Αριστερά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία τις τελευταίες εβδομάδες -δύο χρόνια μετά την εκλογή Θεοχαρόπουλου στην ηγεσία-, καθώς τη μελαγχολία των προηγούμενων μηνών ήρθαν να αντικαταστήσουν τα πρώτα χαμόγελα, που πηγάζουν αφενός από το θετικό αποτύπωμα του Συνεδρίου της Συμπαράταξης στην κοινωνία και αφετέρου από τα θετικά αποτελέσματα που απέφερε η οργανωτική κινητοποίηση της ΔΗΜΑΡ εν όψει του συνεδρίου. Έτσι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οργανωτικού του κόμματος Τάσο Δαρσινό, στην εσωτερική ενημέρωση που έγινε στην Αγίου Κωνσταντίνου, η ανταπόκριση των μελών του κόμματος στο Συνέδριο ήταν απολύτως ικανοποιητική, ενώ σε μια σειρά νομούς και περιφέρειες η ΔΗΜΑΡ εξέρχεται ενισχυμένη από την επιστροφή και επαναδραστηριοποίηση δεκάδων μελών και μεσαίων στελεχών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Πελοποννήσου, όπως και η Αττική, κυρίως στη Βʼ Αθήνας και τον Πειραιά, ενώ δυναμική παρουσία έχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον πέντε γνωστοί δημοσιογράφοι καθώς και στελέχη των ΜΜΕ μετέχουν σε μόνιμη βάση στις εργασίες του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ