Επιτακτική ανάγκη η «κρατικοποίηση» των υποθηκοφυλακείων

Προ εβδομάδων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας 16 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία ισάριθμα άμισθα υποθηκοφυλακεία κρατικοποιούνται (δέκα στην Αττική και έξι στην περιφέρεια).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ως μη νόμιμα τα Προεδρικά Διατάγματα, θεωρώντας πως «καθήκοντα υποθηκοφύλακα δεν μπορούν να ανατεθούν σε ειρηνοδίκη παρά μόνο στον προϊστάμενο της γραμματείας του ειρηνοδικείου ή του πρωτοδικείου».

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε ότι η γνωμοδότηση του ΣτΕ τη δικαιώνει απόλυτα, καθώς είχε ζητήσει από την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος».

Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σαρλής δήλωσε πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και τα ΜΜΕ έκαναν κακή ανάγνωση της γνωμοδότησης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει τον δρόμο των επιλογών του.

Αναμένουμε τις συνέπειες αυτών των επιλογών, τόσο για τους εργαζόμενους στα υποθηκοφυλακεία όσο και για τους πολίτες των περιοχών αρμοδιότητάς τους, οι οποίοι (σε πολλές περιπτώσεις) ταλαιπωρούνται από την έλλειψη επικεφαλής σε ένα τέτοιο κομβικό πόστο.

Συνήγορος του Πολίτη: «Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις των δασικών χαρτών»

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, που στόχευαν στην επίσπευση της κύρωσης των δασικών χαρτών, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ανδρέας Ποττάκης επισημαίνει πως η διατήρηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση (ως οικιστικές πυκνώσεις) δεν συνιστά λόγο δημοσίου συμφέροντος ώστε να δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης. Ομοίως, η δυνατότητα νομιμοποίησης επιδοτούμενων καλλιεργειών σε δάση, εφόσον εκχερσώθηκαν την περίοδο 1975-2007, χαρακτηρίζεται «λανθασμένο και ευκαιριακό μοντέλο διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος». Τέλος, ο Συνήγορος χαρακτηρίζει ορισμένες ρυθμίσεις ευθέως αντισυνταγματικές, καλώντας την κυβέρνηση να τις αποσύρει.

***

Υπογραφή… μετʼ εμποδίων

Η ένωση εταιρειών «Cosmos Business Systems – Δυναμική Πληροφορική» υπέγραψε σύμβαση με το Κτηματολόγιο, που αφορά την «ανάπτυξη υποδομής ασφάλειας και εξοπλισμού αποθήκευσης δεδομένων», συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Για την Ιστορία, ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε κατακυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στην εν λόγω ένωση εταιρειών, ωστόσο τον περσινό Ιανουάριο η διοίκηση του Κτηματολογίου ακύρωσε το έργο, επικαλούμενη την αλλαγή αναγκών και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υποδομή πληροφοριακών συστημάτων, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό. Ακολούθησε προσφυγή της ένωσης εταιρειών πληροφορικής και εντέλει (με τριάντα μήνες καθυστέρηση) υπεγράφη η σύμβαση.

***

Φρένο στις επενδύσεις

Ανάλυση της πορείας της ελληνικής οικονομίας έκανε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας 2017». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το περιβάλλον ειδικά για τις επενδύσεις παραμένει χαώδες και απρόβλεπτο. Τριάντα χρόνια συζητάμε για το Κτηματολόγιο και ακόμα να ολοκληρωθεί. Άλλα τόσα χρόνια συζητάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό κι ακόμα δεν μπορεί να προχωρήσει επένδυση, χωρίς να αντιμετωπίσει εμπόδια, νομικές ασάφειες, αντιφατικές διατάξεις, προσφυγές και απρόβλεπτες εμπλοκές. Πότε θα είναι η δασική υπηρεσία, πότε το υπουργείο Πολιτισμού, πότε κάποια άλλη υπηρεσία που θα βάλει φρένο».


Σχολιάστε εδώ