Αν Βενιζέλος και Τσίπρας είχαν αποδεχθεί τις προτάσεις του Σόιμπλε, πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα;

Το «όχι» του Βενιζέλου

Αναφερόμαστε στη συζήτηση που είχε ο Σόιμπλε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών τότε, στο Eurogroup του Βρότσλαβ και με τον Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2015.

Με αφορμή την πρόταση του προέδρου του FDP Κρίστιαν Λίντνερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονο «κούρεμα» του χρέους, ο Γ. Παππάς ρώτησε τον Σόιμπλε αν του κλέβει τις ιδέες, καθώς αυτό είχε προτείνει και εκείνος το 2015. Και η απάντησή του ήταν η εξής:

– Αυτό το απέρριψε η Ελλάδα. Ήταν απόφαση της Ελλάδας. Τότε ήταν υπουργός Οικονομικών ο Βενιζέλος. Μου είπε: «Όχι, Βόλφγκανγκ, δεν το θέλουμε. Θα μείνουμε στο ευρώ». Αυτή είναι η απόφαση του ελληνικού λαού. Τη σέβομαι χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μόνον που η Ελλάδα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

Η κουβέντα με τον Τσίπρα και το πικρό εξάμηνο…

Μπήκε, όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και στην κουβέντα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός. Με αφορμή τους σημερινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, ο Γ. Παππάς ρώτησε αν η Ελλάδα θα μπορέσει το καλοκαίρι του 2018 να σταθεί στα πόδια της και να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Στην απάντησή του φέρνει στο φως τι συνέστησε στον Τσίπρα:

– Ναι, αυτός είναι ο στόχος. Η Ελλάδα τώρα σχεδιάζει ξανά τη μερική πρόσβαση στις αγορές. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2014, προτού η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ –εν όψει της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας– αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα».

Το έκανε παρʼ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη.

Ύμνος για Τσακαλώτο

Σε αντίθεση με τις πικρόχολες αναφορές κατά του Τσίπρα, ήταν πολύ φιλικός για τον Τσακαλώτο. Είπε πολύ χαρακτηριστικά:

«Αν τον ρωτήσετε, πιθανόν να σας το πει: Όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου. Τον ρωτώ κάθε φορά τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα πάνω και πέρα από το πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων».

Αν…

Λογικό για κάθε νουνεχή Έλληνα είναι να βάλει σήμερα κάτω τις δύο προτάσεις του Σόιμπλε, αυτήν που είχε κάνει στον Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου για προσωρινή έξοδο από το ευρώ με «κούρεμα» του χρέους και την άλλη στον Αλέξη Τσίπρα, με την… ευχή να μην κερδίσει τις εκλογές, και να αναρωτηθεί ποια θα ήταν σήμερα η θέση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αν είχαν γίνει αποδεκτές. Θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Μόνο υποθέσεις και αναλύσεις μπορούμε να κάνουμε, έχοντας σήμερα οδηγό την πραγματικότητα, αυτά που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε, χωρίς να έχει φανεί κάτι θετικό στον ορίζοντα, που να δείχνει ότι πλέον το τούνελ είναι πίσω μας… Δύσκολα, πάντως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι προτάσεις του Σόιμπλε είχαν στόχο να μας ξεφορτωθούν… Απλώς ήθελαν να μας βάλουν για κάποια χρόνια στο… σωφρονιστήριο…

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν καλύτερα για εμάς, αφού βλέπουμε τη μια χώρα μετά την άλλη να μπαίνει στο μαγκανοπήγαδο της λιτότητας.


Σχολιάστε εδώ