Γαλήνη στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης εν αναμονή του νέου βιβλίου των Θρησκευτικών

Και άφησε τις όποιες ενστάσεις και τα όπλα που έχει για την περίπτωση που η συγγραφή και το περιεχόμενο του νέου βιβλίου για τα Θρησκευτικά, το οποίο θα διδαχθεί από τη σχολική χρονιά 2018-2019, θα προκαλέσουν την κάθετη διαφωνία της Εκκλησίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εποχές Μακαριστού Χριστόδουλου, με αφορμή τη μη αναφορά του θρησκεύματος στην ταυτότητα.

Η εξέλιξη αυτή, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι η δέσμευση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτικό, επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ μας της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Ειρήνη ημίν» για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης και την κατάργηση από τον σημερινό υπουργό όλων των αποφάσεων του προκατόχου του Νίκου Φίλη, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα.

Γεύση του διαφορετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία, που συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τρίτη, τα εξής: «Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: Αν κάτι προκύψει προβληματικό, είμαστε έτοιμες οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Ένα πρόσθετο στοιχείο που επιβεβαιώνει την παραπάνω δέσμευση είναι η αποκάλυψη από τον Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος ήταν ο βασικός εισηγητής προς την Ιεραρχία, ότι:

«Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. υπουργού όσον και του προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του ΜτΘ, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στη Βʼ και Γʼ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».

Διά βοής…

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των Μητροπολιτών υπήρξαν αντιρρήσεις σχετικά με το αν πράγματι έκανε ουσιαστικές υποχωρήσεις η κυβέρνηση ή ήταν κάποιες ανώδυνες παραχωρήσεις, που δεν αφορούν τα καυτά προβλήματα που έχει θέσει η Εκκλησία. Η απουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρέστη, η απάντησή του ήταν ότι θα αποτελούσε προδοσία η συναίνεση στις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για τα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Σοβαρές ενστάσεις είχαν και άλλοι, όχι πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Καισαριανής και Υμηττού κ. Δανιήλ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να μη γίνει ψηφοφορία για τα Προγράμματα Σπουδών και να εγκρίνει διά βοής η Ιεραρχία την εισήγησή του.

Για πρώτη φορά…

Αξίζει να παραθέσουμε την παρακάτω επισήμανση του Αρχιεπισκόπου: «Πρέπει εδώ εξαρχής να δεχθούμε ότι διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τη διδακτέα ύλη των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία διά θέματα αφορώντα εις αυτήν, ως τούτο απορρέει εκ του Συντάγματος και του Καταστατικού αυτής Χάρτου (Ν. 590/1977). Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας».

Εν αναμονή του νέου βιβλίου των Θρησκευτικών…

Κοινή είναι στην Ιεραρχία η θέση ότι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης θα κριθούν από το οριστικό περιεχόμενο του νέου βιβλίου των Θρησκευτικών, το οποίο θα διδαχθεί από το σχολικό έτος 2018-2019. Κάτι που σημαίνει ότι η αποδοχή του από την Εκκλησία και γενικά η πλήρης συναίνεση και από τις δύο πλευρές για την τελική συγγραφή του θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί εντός του 2017. Μέχρι τότε θα διατηρηθεί το κλίμα νηνεμίας, έστω και τυπικής…

Κατάργηση του Φίλη…

Σχετικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και την τριμελή Επιτροπή της Ιεραρχίας, που την αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Ύδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, διασφαλίστηκαν τα παρακάτω, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

«1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση. Τι άλλο συμβαίνει μετά την “κατάργηση” των ΦΕΚ Βʼ 2906 και Βʼ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των ΦΕΚ Βʼ 2104 και Βʼ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν υπουργού κ. Γαβρόγλου.

2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.

4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».


Σχολιάστε εδώ