Όχι στη λύση τύπου Σχεδίου Ανάν που προωθούν
1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προώθηση μιας «λύσης» η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σαν εκείνη του Σχεδίου Ανάν, την οποία όμως απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (75,83%) ο κυπριακός Ελληνισμός, επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, κόντρα στην ενδοτική και «ρεαλιστική» λύση των κατεστημένων κομμάτων Αθήνας και Λευκωσίας, τα οποία διακήρυτταν, στη διαπασών, ότι το «ΟΧΙ» θα έφερνε την καταστροφή! Σήμερα, με τη «λύση» που προωθούν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, που χθες ήταν οι σημαιοφόροι του Σχεδίου Ανάν, επιχειρείται:
– Η αναγνώριση, νομιμοποίηση και μονιμοποίηση, με την υπογραφή της Ελλάδας και της Κύπρου, βαρύτατων παραβάσεων του Διεθνούς Δικαίου: Της εισβολής, της κατοχής και του εποικισμού της Βορείου Κύπρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέας κρατικής οντότητας, όπου δεν θα ισχύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αρχές και ιδίως η Αρχή της Πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.
2. Στις υπό εξέλιξη συνομιλίες, η εκπροσώπηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβαθμίζεται σε εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με ίσους όρους με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος-δημιούργημα της εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία το 1974, της βίαιης μετακίνησης πληθυσμών και του παράνομου εποικισμού.
3. Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο είναι ακόμα καιρός, να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό στη μόνη σωστή του βάση, ως ζήτημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, και να αγωνιστούν για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος με την ανάδειξη της Κύπρου ως ενιαίου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς καμιά παρέκκλιση από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, χάριν των συμφερόντων των ισχυρών. Ένα κράτος ευνομούμενο, που θα λειτουργεί στη βάση των αρχών της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη λήψη όλων των αποφάσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
4. Ζητούμε ο κυπριακός λαός, όπως και κάθε λαός, να μπορεί να ορίζει ο ίδιος τις τύχες του και η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στον σεβασμό όλων ανεξαιρέτως των αρχών και δικαιωμάτων που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ για τα κυρίαρχα κράτη και τους λαούς καθώς και την κατάργηση όλων των καταλοίπων της αποικιοκρατίας: Των βρετανικών βάσεων, του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων με δικαίωμα επέμβασης και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.