«Χωρίς υποθηκοφυλακεία, δεν υπάρχει Κτηματολόγιο»

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αποπειράθηκε, μέσω τροπολογίας, να καταργήσει την παρακράτηση ποσοστού 0,025% επί της αξίας των συναλλαγών των ακινήτων υπέρ των άμισθων υποθηκοφυλάκων, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδρασή τους. Θεωρούν την παραπάνω ενέργεια «μέρος μιας οργανωμένης -από το 2010- επιχείρησης ηθικής και οικονομικής εξόντωσης των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, η οποία (επιχείρηση) υπονομεύει ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο λειτούργημα, καίριο για την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη».

Ακόμη, αναφέρονται και στην επικείμενη «κρατικοποίηση με κριτήριο την αντισυνταγματική πρόσληψη στο Δημόσιο των 700 περίπου υπαλλήλων των υποθηκοφυλάκων, επιβάρυνση του Δημοσίου με λειτουργικά έξοδα που σήμερα βαρύνουν τους άμισθους υποθηκοφύλακες και καμιά ελάφρυνση για τους συναλλασσόμενους». Τέλος, διαμηνύουν ότι «όσο διαρκεί ο εναντίον τους πόλεμος τόσο θα πλήττεται το έργο του Κτηματολογίου και η ανάπτυξη της χώρας, με την ακίνητη περιουσία να καθίσταται έρμαιο αλλότριων συμφερόντων και διαθέσεων, η δε ασφάλεια των συναλλαγών θα εκμηδενίζεται, απωθώντας διά παντός και με βεβαιότητα κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον, εγχώριο η ξένο».

***

Εντός εκατό ημερών ο νέος οργανισμός Κτηματολογίου

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε (για μια ακόμη φορά) την ενοποίηση του Κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων σε έναν ενιαίο φορέα που θα διαχειριστεί το Κτηματολόγιο στη νέα του μορφή. Μιλώντας, την περασμένη Τετάρτη, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας του Γιώργου Πατρίκιου στη θέση του προέδρου του «Πράσινου Ταμείου», ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο. Γνωστοποίησε ότι έχουν προκηρυχθεί και οι 32 μελέτες που αφορούν πλέον όλο το σύνολο της επικράτειας, τόνισε δε πως οι 28 εξ αυτών έχουν ήδη επικυρωθεί, ενώ μόλις τέσσερις δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Βέβαια, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση…

***

Ελλάς, η χώρα των παρατάσεων

Γράφει ο Κοσμάς Βίδος στο protagon.gr: «Ελλάς, η χώρα των παρατάσεων. Γιατί δεν είναι μόνο οι φορολογικές δηλώσεις που κάθε χρόνο… παίρνουν τον χρόνο τους για να υποβληθούν. Είναι, επιπλέον, οι διαρκείς παρατάσεις στην κτηματογράφηση, ένα θρίλερ με πολλά, πάρα πολλά επεισόδια. Από δίπλα και οι παρατάσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων: ʽʽΑν το δηλώσεις θα το σώσειςʼʼ. Και γιατί να βιάζεσαι; Σπίτι είναι (π.χ. μέσα σε καταπατημένη δασική έκταση), πού θα πάει; Προ ημερών παρατάθηκε και η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Γιατί, είπαμε, στη χώρα των παρατάσεων η ασυνέπεια είναι ο πιο εύκολος δρόμος».

***

Από τα Άγραφα (κυριολεκτικά)

Μια ακατανόητη απόφαση του Κτηματολογίου ξεσήκωσε τους κατοίκους της Αργιθέας στη Θεσσαλία, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο χωριό Μαυρομάτι και να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, αφού εκεί ορίστηκε το γραφείο κτηματογράφησης. Ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας διαμαρτύρεται γιατί πέρυσι ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση αίθουσας 60 τ.μ., που βρίσκεται στο Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας, για σαράντα μήνες και όλοι οι κάτοικοι περίμεναν να στεγαστεί εκεί το κτηματολογικό γραφείο. Σημειώνει δε ότι για να μεταβεί ένας κάτοικος Αργιθέας στο Μαυρομάτι πρέπει να διανύσει 82 χιλιόμετρα σε άσχημο δρόμο, ενώ απαιτούνται σχεδόν 2,5 ώρες οδήγησης.


Σχολιάστε εδώ