Στη λίστα των δανειστών τα επιδόματα αναπηρίας και οι κοινωνικές παροχές

Έτσι, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα ανοίξει από το τρέχον καλοκαίρι και θα κλείσει μάλλον μέχρι τέλος του έτους και το αργότερο, το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο χάρτης των περικοπών των προνοιακών – οικογενειακών επιδομάτων αλλά και η μείωση αυτών, όπως της αναπηρίας. Στον δρόμο βρίσκεται η ενοποίηση του ενιαίου βοηθήματος τέκνων με το επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ, με άμεσο στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών. Γενικότερα, οι αλλαγές αυτές εμπεριέχουν κατάργηση ή μείωση επιδομάτων μέσα από την αλληλοκάλυψη του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Σημειωτέον ότι θα ακολουθήσουν, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, υφίσταται διαρκής υπερφορολόγηση και αυξήσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ, συνεχείς περικοπές των συντάξεων, μείωση των παρεχόμενων προνοιακών αγαθών (χειροτέρευση των συνθηκών στα νοσοκομεία κ.λπ.) και μια σειρά ακόμη δυσβάστακτων μέτρων που περιορίζουν αισθητά τη ζωή των ελλήνων πολιτών. Το «ΠΑΡΟΝ» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ενημερώσει για τις επερχόμενες αλλαγές. Θα θέλαμε πολύ να διαψευστούμε, αλλά, προς το παρόν, δεν το βλέπουμε.

***

Το ΚΕΠΑ και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος – Για εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν -παλαιότερα- στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού (ΑΣΥΕ), Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον ν. 3863/2010, δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), υπαγόμενο σε διεύθυνση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ), για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Έργο των υγειονομικών επιτροπών (του ΚΕΠΑ) είναι:

α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για τη σύνταξη.

β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ.

γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ανάπηροι).

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από την Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ, πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του πρώην ΙΚΑ. Το έντυπο αίτησης μπορεί να το συμπληρώσει ηλεκτρονικά. Οδηγίες για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες καθώς και τις διευθύνσεις των γραμματειών ΚΕΠΑ που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια μπορούμε να τις βρούμε στην ηλεκτρονική σελίδα του πρώην ΙΚΑ.

***

Παράταση εισφορών για τους αγρότες

Την παράταση καταβολής των εισφορών του Βʼ εξαμήνου 2016 της κύριας ασφάλισης αγροτών (πρώην ΟΓΑ) έως τις 30/11/2017 ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Τα δικαιώματα και ευεργετήματα αυτής (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας κ.λπ.) που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία της παράτασης. Η εξόφληση θα γίνει μέσω των καταστημάτων των ΕΛΤΑ και του διατραπεζικού συστήματος.

Για τους ανάπηρους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει συντάξει διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, με την οποία θα παρατείνεται η χορήγηση των συντάξεων αναπηρίας για έξι μήνες, αν υπάρχει εκκρεμότητα εξέτασης από τo ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

***

Σας ενδιαφέρουν

1. 55.000 ασφαλισμένοι -κυρίως νέοι- θα κληθούν, λόγω λαθών του ΕΦΚΑ, να αποδώσουν διπλές εισφορές (αναδρομικά από την αρχή του έτους) από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017.

2. Η προχειρότητα δημιουργίας του ΕΦΚΑ, μπαίνοντας στον έβδομο μήνα λειτουργίας του, αναδεικνύεται καθημερινά, εκτός όλων των άλλων, και από τη σημαντική έλλειψη αναλώσιμων.

3. Αποφασίστηκε από τον ΕΦΚΑ η παράταση καταβολής των εισφορών έτους 2016 (ή βʼ εξαμήνου 2016) για όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ έως τις 30 Νοεμβρίου 2017.


Σχολιάστε εδώ