Πρώτα ονόματα του Πειραιά στο σκάνδαλο με τα «μικρά έργα» στον ΟΛΠ

Ανάμεσα στα 43 άτομα που διώκονται περιλαμβάνονται ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος επί 13 χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, και ο Χρήστος Αγραπίδης, που μετείχε στο ΔΣ του ΟΛΠ από το 1999 μέχρι και το 2006 ως δήμαρχος Πειραιά. Περιλαμβάνονται επίσης πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, ένας συνδικαλιστής, υπάλληλοι του ΟΛΠ και εκπρόσωποι των εταιρειών που είχαν αναλάβει τα έργα. Να σημειώσουμε βέβαια πως πολλοί από τους κατηγορούμενους ενδεχομένως να μην έχουν ιδέα για τα έργα αυτά, καθώς, ειδικά στο ΔΣ, περνούσαν από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο διά βοής. Όμως η… ιστορία δεν σταματά εδώ. Η Αʼ ειδική ανακρίτρια Πειραιά ερευνά και όλες τις παρόμοιες υποθέσεις από το 2005 και μετά και οι πρώτες ενδείξεις αποκαλύπτουν ότι το… πάρτι μέχρι κάποια εποχή συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα η ζημία του ΟΛΠ να φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ!

***

Χαμός στο Ειρηνοδικείο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Εφιάλτες του παρελθόντος ξύπνησαν την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά, όπου… επανήλθαν δριμύτεροι οι πλειστηριασμοί ακόμα και σπιτιών που αποτελούν πρώτη κατοικία. Δυστυχισμένοι άνθρωποι, μεγάλης ηλικίας, έπεφταν στα γόνατα και παρακαλούσαν τα «κοράκια», που έκαναν κυριολεκτικά γιουρούσι, να μην τους πάρουν τα σπίτια. Αγανακτισμένοι πολίτες, βλέποντας αυτό το φαινόμενο, επιτέθηκαν στα «κοράκια» αλλά και στους συμβολαιογράφους, αποκαλώντας τους «γιουσουφάκια» και «λεχρίτες», επειδή δεν σέβονταν φτωχούς ανθρώπους με άσπρα μαλλιά και πήγαιναν να τους πάρουν τα σπίτια. Τελικά, οι αγανακτισμένοι πολίτες κέρδισαν τον πρώτο γύρο. Μόνο κάτι κτίρια γραφείων στην Ψίλωτος και ένα μαγαζί στο Πασαλιμάνι άλλαξαν χέρια. Χαρακτηριστικές της έντασης ήταν σκηνές που τα λεγόμενα «κοράκια» έσπρωχναν τους πολίτες για να φθάσουν στην έδρα και να καταθέσουν προσφορές. Οι πολίτες που ήταν μπροστά δεν τους άφηναν με αποτέλεσμα να τους σπρώχνουν. Στις αψιμαχίες που ακολουθούσαν άκουγες: «Φύγε ,ʽʽκοράκιʼʼ, μη μʼ ακουμπάς, μυρίζεις πτωματίλα», έλεγε ένας πολίτης. «Εσύ μυρίζεις, άπλυτε», απαντούσε ο επίδοξος αγοραστής. «Να πάτε, να φύγετε, βρωμιάρηδες, νεκροθάφτες. Τι δουλειά έχετε εκεί με τους ζωντανούς; Ποιος σας έφερε;», έλεγε άλλος πολίτης. «Ο Τσίπρας με έφερε και δεν μπορεί να με διώξει κανένας, με καλύπτει ο νόμος», απαντούσε ο υπερθεματιστής.

Έτσι κύλησε η πρώτη μέρα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στον Πειραιά. Οι επίδοξοι αγοραστές των ακινήτων που έβγαιναν στο σφυρί, τα λεγόμενα «κοράκια», έλεγαν ότι η κυβέρνηση έπιασε τη βάση του προβλήματος και για να μην τους ενοχλούν οι αγανακτισμένοι πολίτες από τον Σεπτέμβρη θα εφαρμόσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ακούγοντας αυτό οι πολίτες που έχαναν τα σπίτια τους φώναζαν: «Να σας καούν τα κομπιούτερ, κερατάδες, ασυνείδητοι. Ό,τι και να λέτε εσείς και ο προστάτης σας, ο Τσίπρας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη χάσουμε τα σπίτια μας, κι εμείς κι όλος ο κόσμος. Αγώνας υπέρ πάντων, κανένα σπίτι στα νύχια των ʽʽκορακιώνʼʼ!». Να σημειώσουμε ότι όλη η διαδικασία έγινε υπό αφόρητες συνθήκες.

***

• Το θέμα των σκουπιδιών κυριάρχησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι για τη δραματική τροπή που έχει πάρει η κατάσταση ευθύνονται οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς επέμενε να ανανεωθούν οι συμβάσεις, τη στιγμή που τόσοι πολλοί δήμαρχοι όσο και η ΚΕΔΕ της έλεγαν ότι αυτό που πάει να κάνει δεν θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως δεν θα περάσει και η νέα νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε και προβλέπει ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τον Μάρτη του 2018. Αναφερόμενος στους δημάρχους που επαίρονται -όπως είπε- ότι μαζεύουν τα σκουπίδια τους, ο Γ. Μώραλης ανέφερε ότι η πράξη τους είναι αντισυναδελφική. Ξεκαθάρισε όμως ότι για τον Πειραιά δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Υπογράμμισε πάντως ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μια λύση. Παρόμοια έκκληση στους εργαζόμενους, από τους οποίους ζήτησε να προστατεύσουν την υγεία του πειραϊκού λαού, έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης. Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης, γνώστης της κατάστασης, αφού έχει διατελέσει επί σειρά ετών τόσο αντιδήμαρχος Οικονομικών όσο και αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είπε ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες σε ανθρώπους για τους οποίους ξέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Προσλήψεις στην καθαριότητα πρέπει να γίνουν και μπορεί να γίνουν, όπως τόνισε, επειδή δεν επιβαρύνεται με αυτές ο προϋπολογισμός του κράτους και κατά συνέπεια δεν αντικρούουν στα Μνημόνια.

• Θα μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του δημοτολογίου, του ληξιαρχείου και του ΚΕΠ από τον Πύργο του Πειραιά. Θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο, καταλληλότερο και πιο λειτουργικό, γιατί οι χώροι του Πύργου είναι ακατάλληλοι για εργαζόμενους και επισκέπτες.

• Εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, οι συμβάσεις μεταξύ δήμου και περιφέρειας για την ανακαίνιση σχολείων και αθλητικών χώρων. Η ένσταση που είχε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας» Δημ. Γκερλές ήταν γιατί η αποπεράτωση των εργασιών τραβάει πολύ σε μάκρος. Δηλαδή η ανακαίνιση της Ραλλείου Πειραματικών Σχολείων προϋπολογισμού 190.348 ευρώ προβλέπεται να τελειώσει σε τέσσερα χρόνια! Δηλαδή, αν χτιζόταν από την αρχή, πόσα χρόνια θα απαιτούνταν, ρώτησε. Επίσης η αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου «Π. Σαλπέας», προϋπολογισμού 692.697 ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 33 μήνες. Το κλειστό μπάσκετ στα Καμίνια, προϋπολογισμού 716.000 ευρώ και αποπεράτωση σε 33 μήνες κι αυτό, ενώ η ανακαίνιση του γηπέδου μπάσκετ του Πορφύρα, για το οποίο εγκρίθηκε κονδύλι 50.000 ευρώ περίπου, θα αποπερατωθεί σε 30 μήνες.


Σχολιάστε εδώ