Ποιος είναι ο ρόλος τους; Μας μπερδεύουν…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: Η συγκρότηση και δομή του ρεπουμπλικανικού καθεστώτος και οι οργανωτικές αλλαγές που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, οι θεμελιώδεις πολιτειακές αρχές του κράτους, οι μηχανισμοί άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας και οι παράγοντες που την απαρτίζουν, οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά τις διάφορες περιόδους της ρεπουμπλικανικής εποχής, η κρατική αντιμετώπιση προς τις μη μουσουλμανικές και μουσουλμανικές μειονότητες. Η διδασκαλία των σεμιναρίων θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.
Δεν γνωρίζουμε εάν η διδασκαλία της τουρκικής ιστορίας είναι μέρος των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας, αλλά πάντως θα ήταν πολύ καθησυχαστικό εάν υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα συγκεκριμένα σεμινάρια δεν έχουν σχέση με κάποιο τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή -ακόμη περισσότερο- με κάποια πολιτιστική πρωτοβουλία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ίσως κάποιος κύκλος σεμιναρίων για το πώς σχεδιάσθηκε η εθνοκάθαρση εις βάρος της ελληνικής μειονότητας και της ορθόδοξης παρουσίας στην Τουρκία να ήταν περισσότερο χρήσιμος και πιο συμβατός με την αποστολή και τους σκοπούς της ομοσπονδίας.
***
Ράμα – Ερντογάν: Αυτάδελφοι…
• Πιθανόν δεν μπορείτε να φαντασθείτε ποιος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Έντι Ράμα για την εκλογή του…
• Φυσικά ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο αλβανός πρωθυπουργός είναι από τους πιο συνεπείς φίλους και συμμάχους του τούρκου Προέδρου. Και είναι αποκαλυπτικό της σχέσης τους το ένθερμο τηλεγράφημα του κ. Ερντογάν, όπως δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο: «Συγχαρητήρια για τη θεαματική νίκη! Η νίκη αυτή ενισχύει τις σχέσεις Τουρκίας – Αλβανίας, δύο στρατηγικών εταίρων. Ευχές σε όλους τους Αλβανούς για το Μπαϊράμι».
***
Α΄Εθνική!
Με ισχυρή ομάδα βρέθηκε στο Κραν Μοντανά ο Νίκος Κοτζιάς: Δ. Παρασκευόπουλος, Π. Μαυροειδής, Τ. Αθανασίου Ηλ. Φωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στρ. Ευθυμίου, οι εμπειρογνώμονες και σύμβουλοι του υπουργού Χ. Αβραάμ, Π. Λιάκουρας, Α. Τζανακόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης.
Η Αθήνα ακούει;
Για τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σας έχουμε ενημερώσει πλήρως. Τελικά, ο κ. Ντούλες κατόρθωσε οριακά να εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα στον Αυλώνα. Αλλά το ενδιαφέρον είναι άλλο: Εκτός του κ. Ντούλε, τρία ακόμη μέλη της μειονότητας εξελέγησαν στη νέα Αλβανική Βουλή. Στο Αργυρόκαστρο εξελέγη και πάλι ο Βαγγέλης Τάβος του ΣΚΕ, στον Αυλώνα ο Ανδρέας Μάρτος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο Ελμπασάν ο Αναστάσης Αγγέλης, επίσης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
• Δεν σημαίνει φυσικά ότι η ελληνική καταγωγή καθιστά κάποιον και αυτομάτως συνειδητό μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ωστόσο η Αθήνα οφείλει, έστω και σε διερευνητικό επίπεδο, να αναζητήσει επαφή και με τους τρεις βουλευτές των άλλων κομμάτων. Και, κυρίως, να αναζητηθεί -με νέο τρόπο και πιθανόν νέα εργαλεία- η προσέγγιση με τους ψηφοφόρους αυτών των ελληνικής καταγωγής βουλευτών, που για διάφορους λόγους αποξενώθηκαν από την ταυτότητά τους ως μέλη της μειονότητας…
• Οι εκλογές στην Αλβανία έκρυβαν πολλές εκπλήξεις.
Το Κόμμα των Τσάμηδων, αν και αύξησε τις ψήφους του, έχασε μία έδρα και εκλέγει πλέον τρεις βουλευτές, ενώ απέτυχε να εκλεγεί ο πρόεδρός του Σχπετίμ Ιντρίζι, που ήταν υποψήφιος στην περιφέρεια Τιράνων, όπου το κόμμα του συγκέντρωσε 2,97%, κάτω από το όριο του 3%.
• Έτσι, εκλέγονται για το Κόμμα των Τσάμηδων τρεις βουλευτές στις περιφέρειες Ντίμπρα και Ελμπασάν. Η διάσπαση των Τσάμηδων στον Αυλώνα στοίχισε μία έδρα στο κόμμα…
• Οι γνωστές φιέστες των Τσάμηδων για την Ημέρα της υποτιθέμενης «Γενοκτονίας των Τσάμηδων το 1944» θα λάβουν χώρα και φέτος. Ο πρόεδρος του κόμματος Σχπ. Ιντρίζι, παρότι ο ίδιος απέτυχε να εκλεγεί, έστειλε το μήνυμα: «Αν και πέρασαν τόσες δεκαετίες, δεν έχει κλείσει η πληγή. Το εθνικό μας ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Το αίμα που χύθηκε και ο πόνος των προγόνων μας μάς γεμίζει ευθύνη ώστε να αποκαταστήσουμε την αδικία». Αυτό είναι και το σύνθημα, ουσιαστικά, εν όψει της πορείας που οργανώνουν οι Τσάμηδες, με την ενίσχυση όλων των ακραίων, εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, το Σαββατοκύριακο στην Κονίσπολη, με κατάληξη τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Δεν τους πέφτει λόγος
Ακούμε διαρκώς την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της Αγιά Σοφιάς με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ακόμη και με το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα. Δεν τους εξηγεί κάποιος ότι η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δεν έχει σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης ή με οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα που με προκλητικό τρόπο προβάλλει η Τουρκία υπό μορφή αμοιβαιότητας… Γιατί αποδεχόμαστε αυτήν την απαράδεκτη σύγκριση και διασύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Λωζάννης όχι με τη Θράκη αλλά και με την Αθήνα; Από πού κι ως πού πέφτει λόγος στην Τουρκία για το εάν υπάρχει τζαμί η όχι στην Αθήνα; Ρώτησε ποτέ η Αθήνα γιατί καταπιέζονται οι αλεβίτες;
• Το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα είναι εντελώς δικό μας θέμα και πρόβλημα… Δεν νομιμοποιείται ο κ. Ερντογάν να το θέτει…
• Για μια ακόμη φορά, με αφορμή το Ραμαζάνι και τα μεγάλα ιφτάρ που οργανώθηκαν στη Θράκη, ξεσάλωσαν οι άνθρωποι του προξενείου και των ψευδομουφτήδων.
• Γεγονός είναι πως και πάλι πολλές από τις εκδηλώσεις οργανώθηκαν με έξωθεν βοήθεια (δήμους και συλλόγους στην Τουρκία). Έτσι, το «Καραβάνι της Αφθονίας», όπως το ονομάζουν, πριν επιστρέψει στην Τουρκία έστησε ένα μεγάλο ιφτάρ στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου στην πρώτη θέση των επισήμων ήταν φυσικά ο τούρκος πρόξενος Αλί Ριζά Ακιντζί και τα στελέχη του προξενείου, ο νέος πρόεδρος της αποκαλουμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής «Δυτικής Θράκης» και ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραΐμ Σερίφ, οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ και όλοι σχεδόν οι προεδρεύοντες σε τουρκοσυλλόγους της Θράκης.
• Η έκπληξη βεβαίως προήλθε από την παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη στο ιφτάρ και τις χειραψίες που είχε με τον Ιμπραΐμ Σερίφ.
• Όσο για τον Ιλχάν Αχμέτ, αυτός συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, μιας και σε ένα από τα ιφτάρ βρέθηκε να απευθύνει χαιρετισμό και να… ευχαριστεί όσους «μόχθησαν για να έρθει, ύστερα από 13 χρόνια, στη Θράκη ο… πρωθυπουργός μας…», εννοώντας φυσικά τον τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ…
• Αφελής η ερώτηση: Εάν κάποιος γενικός πρόξενος, αντί να βάλει τα παιδιά του να φοιτήσουν σε ένα από τα πολλά σχολεία που υπάρχουν στην πόλη διαπίστευσής του, επιλέξει ελληνικό σχολείο, πώς νομιμοποιείται, για τρία χρόνια φοίτησης σε αυτό, το παιδί του να συμμετέχει στις ειδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ των ομογενών;
Ο εξωφρενικός
[email protected]