Περιζήτητη… νύφη η Φώφη

Γιʼ αυτό και όλα τα φώτα έχουν πέσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου… βράζει το καζάνι του Συνεδρίου, και οι ένθεν και ένθεν αδημονούν να δουν αν θα βγει κάτι ή θα καταλήξει σε μια από τα ίδια, προς μεγάλη τέρψη τους. Γιατί έτσι θα συνεχίσουν να χειρίζονται οι ίδιοι την τράπουλα, χωρίς απρόβλεπτους που ήταν κάποια στιγμή στο παιχνίδι και ξέρουν ότι οι απέξω κινούν τα νήματα κι εσύ δεν έχεις άλλο περιθώριο από το να εκτελείς. Και σήμερα νομίζουν ότι μπορούν, με τις εμπειρίες που απέκτησαν, να μην είναι τυφλά όργανα.

Δεν έκανε τυχαία, από το πουθενά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση στην πρόεδρο της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα εκλογών. Η κίνησή του έχει να κάνει με τα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνησή του και στο κόμμα, καθώς κάποιοι βουλευτές του αρχίζουν να έχουν… συνειδησιακή κρίση με το «ναι σε όλα», σε ό,τι ζητούν οι δανειστές. Μεγαλύτερο, όμως, είναι το πρόβλημα με τον… συνέταιρό του, τον Πάνο Καμμένο, λόγω των συζητήσεων που είχε με τον έγκλειστο στις φυλακές Γιαννουσάκη, καταδικασμένο σε ισόβια για το ναρκόπλοιο «Noor1», που μετέφερε δυο – τρεις τόνους ηρωίνης. Και ο Τσίπρας είναι αναγκασμένος να τον στηρίζει διότι αλλιώς, αν δεν συνεχισθεί η κυβερνητική κάλυψή του, ο Καμμένος με τους ΑΝΕΛ του μπορεί να φύγει και να πέσει η κυβέρνηση.

Ως μπαλαντέρ βλέπει τη Φώφη Γεννηματά ο Τσίπρας, ένα χαρτί με το οποίο μπορεί να… μπλοφάρει προς τον Καμμένο ώστε να μην «εκβιάζει», αλλά ενδεχομένως να θέλει και να απαλλαγεί από τη μόνιμη κατηγορία ότι ένα αριστερό κόμμα συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό.

Η Φώφη, όμως, όχι μόνο δεν ενέδωσε σε αυτά τα σχέδια, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση. Όταν την κάλεσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση στο θέμα του χρέους και των απαιτήσεων των δανειστών, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, δημόσια και με σκληρές φράσεις, τον κατήγγειλε ότι έβαλε τη θηλιά στον λαιμό της χώρας και των πολιτών, και από εκείνη τη στιγμή κόπηκαν οι γέφυρες. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι ο Τσίπρας δεν θα επανέλθει, ενδεχομένως με άνοιγμα σε άλλα στελέχη της ΔΗΣΥ και των κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν σε αυτήν.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι βλέπουν τη Γεννηματά ως… πολύφερνη νύφη.

Και ο Μητσοτάκης αλληθωρίζει προς Χαριλάου Τρικούπη…

Όμως και από τον άλλο πόλο αναζητούν γέφυρες προς την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, για την περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν αυτοδυναμία στις εκλογές, όποτε γίνουν. Μόνο που δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που έκανε ο Βενιζέλος ως αρχηγός του Κινήματος, καταλήγοντας σε μονοψήφιο ποσοστό.

Έχουν βάση, πάντως, οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο κινείται ώστε να υπάρχει δεκανίκι για την περίπτωση που στις εκλογές, όποτε γίνουν, δεν πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ του Κυριάκου. Και για αυτήν την εξασφάλιση προσφέρει τις υπηρεσίες και τις γνωριμίες του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, του οποίου οι πολύ στενές σχέσεις με τη Γερμανία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της είναι γνωστές παλαιόθεν.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να επιστρατευθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει και έναν προσωπικό λόγο, να μην έχει κανένα στήριγμα ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία.

«Δεν θα γίνω δεκανίκι κανενός»

Το μήνυμα που στέλνει η Φώφη σε αυτό το αμφίπλευρο φλερτ, από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε, πολύ περισσότερο, της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο, που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Κλείνοντας με κατηγορηματικό τρόπο κάθε «παράθυρο» συμπόρευσης ή συνεργασίας με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Φ. Γεννηματά επιχειρεί να προσεγγίσει αφενός τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν να μετακινηθούν στη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που δεν συμφωνούν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν προτίθενται να κάνουν το μεγάλο άλμα και να μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

Καμία συνεργασία με τη ΝΔ

Την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έκλεισε η Φ. Γεννηματά στη διάρκεια της ομιλίας της στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της», είπε χαρακτηριστικά. Άσκησε δε σκληρή κριτική στη σημερινή ηγεσία της, διότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της «για την περίοδο 2004-2009, του κ. Καραμανλή, που οδήγησε στην κρίση». Αλλά και γιατί δεν έχει πει λέξη «για την αντιμνημονιακή σημαία που αυτή πρώτη σήκωσε σε πλατείες και Ζάππεια», αναφερόμενη στον Αντ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ