Η πόρτα είναι ανοιχτή για τους προοδευτικούς πολίτες

Η κ. Γεννηματά πρότεινε την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017 και ίδρυση νέου ενιαίου φορέα με ιδρυτικό συνέδριο, που έχει καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2017. Κάλεσε δε τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου, προοδευτικού φορέα.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, αποδέχθηκε την πρότασή της.

Η κ. Γεννηματά πρότεινε επίσης τη δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όσους άλλους το επιθυμούν και εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο, με διαφανείς διαδικασίες.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είναι όμως κλειστή γι’ αυτούς που πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θεοχαρόπουλος: Αυτόνομη Κεντροαριστερά

«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, αυτόνομη Κεντροαριστερά, μακριά από τον αριστερό λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, που θα αναδειχθεί πολιτικά και ιδεολογικά κυρίαρχη δύναμη του ενός από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος και θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακά εξέφρασε ένα τμήμα των προοδευτικών πολιτών και το εγκλώβισε σε αδιέξοδες πολιτικές.

Ταυτοχρόνως, όμως, η αντίθεσή μας με τη ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Πρότεινε μαζί με την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα να στηθεί κάλπη και για το αν ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος.

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι

Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προς τη ΝΔ άσκησε από το βήμα του Συνεδρίου ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση, ενώ επεσήμανε ότι «έχουμε περάσει πάρα πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ή στους αριστερούς ψάλτες του Καραμανλισμού της χρεοκοπίας.

Κ. Σημίτης: Χρειάζεται συνεχής επαφή με την κοινωνία

Ο Κώστας Σημίτης επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης περί τέλους της επιτήρησης και των Μνημονίων και ανάκαμψης της οικονομίας και τόνισε πως η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια.

Σημείωσε πως στην Κεντροαριστερά υπάρχουν προβλήματα δυσκολίας στη συνεννόηση: «Υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή, οργανωμένη δράση. Δεν υπάρχει συναντίληψη για το τι πρέπει να γίνει, ούτε για τώρα αλλά ούτε και για αργότερα.

Κυριαρχεί ο βραχυπρόθεσμος ανταγωνισμός αντί για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Υπό τις συνθήκες αυτές, τονίζω με λύπη, δεν θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».

Σημείωσε ακόμα πως «επικρατεί και η αφέλεια ότι κάθε ομάδα διαθέτει την αναγκαία γνώση και πείρα ώστε να λύσει όλα τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, χωρίς άνοιγμα προς την κοινωνία, ούτε και όλοι μαζί δεν θα μπορούμε να στρατολογήσουμε τις αναγκαίες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Η συνένωση, η κοινή πορεία και προσπάθεια, η στράτευση νέων προσώπων, η συνεχής επαφή με την κοινωνία είναι βασικές προϋποθέσεις για να συμβάλουμε στην υπέρβαση της κρίσης.

Πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε να υπερβούμε την απορριπτική στάση μιας πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας παρουσιάζοντας περισσότερους πολέμαρχους, αντιμαχόμενους για το μέλλον της χώρας και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε;».

Στην έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ μίλησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συ­μπαράταξης.

Με τη Φώφη ο Ραγκούσης, θύμωσε η Διαμαντοπούλου

Με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, o Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση που παρέλαβε ως ιδρυτικό μέλος της «Ώρας Αποφάσεων» για να παραστεί και να μιλήσει στο Συνέδριο.

Έκανε δε λόγο για «σωστές και σημαντικές προτάσεις της Φώφης Γεννηματά», τις οποίες άλλωστε, όπως σημείωσε, και ο ίδιος επιδιώκει. Ωστόσο η κίνηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου, που διαμήνυσε ότι χωρίζουν οι δρόμοι της «Ώρας Αποφάσεων» και του Γ. Ραγκούση.


Σχολιάστε εδώ