Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στην ομιλία του στο Συνέδριο «21st Economist Government Roundtable», εκφράζοντας παράλληλα, για μια ακόμη φορά, την αγωνία του για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στη δημόσια τοποθέτησή του στο Συνέδριο -και όπως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει αργότερα αναλυτικά σε ιδιαίτερες συνομιλίες του με εκπροσώπους των θεσμών- ο κ. Τρύφων επέμεινε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη του φαρμακευτικού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και ΝΑ Μεσογείου, αρκεί να προχωρήσουν αποφασιστικά οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά φαρμάκου.

«Εάν το 60% της αγοράς καλυφθεί από φάρμακα εγχώριας παραγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, «η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι 3,4-3,8 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 2.000-2.500 νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η τεχνογνωσία και θα συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, λόγω της χρήσης οικονομικότερων φαρμακευτικών επιλογών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτης στην ανάπτυξη και παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σταδιακά θα μετατραπεί σε Κέντρο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας (technology hub)».

Άρης Μπερζοβίτης


Σχολιάστε εδώ