Επί του πιεστηρίου

Σε τούτη την παρτίδα στην Ελβετία, στο θέρετρο Κραν Μοντανά, δεν φαίνεται το κλίμα να είναι ευνοϊκό για τις επιθυμίες του τούρκου Σουλτάνου. Ο πορτογάλος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δεν… μασάει εύκολα. Είναι Ευρωπαίος και ξέρει πολύ καλά και από την καίρια θέση που κατέχει ότι δεν μπορεί χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μειωμένη κυριαρχία, από τη στιγμή που θα παραμένουν ξένα στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις, όπως επανειλημμένα έχει καταστήσει σαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Και αυτή, μάλιστα, τη θέση είχε διακηρύξει εδώ ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγερ όταν πέρυσι τον Δεκέμβρη είχε επισκεφθεί τη χώρα μας. Πέραν αυτού, ο Ερντογάν με την παραμονή των στρατευμάτων κατοχής και τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων επιδιώκει να πατήσει πόδι στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να το πετύχει.

***

Με το φανάρι του Διογένη έχουμε βγει στη γύρα ζητιανεύοντας επενδυτές, όχι τίποτε κολοσσούς, μικρούς και ό,τι να ʼναι, μήπως και πάρει μπρος η μηχανή. Όμως οι ντόπιοι επιχειρηματίες, που τα κονομάνε εδώ, αντί να επενδύουν στη χώρα μας τα λεφτά που βγάζουν από τους έλληνες καταναλωτές, τα επενδύουν σε άλλες χώρες. Όπως, καλή ώρα, η Chipita, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στη Σλοβακία 63 εκατ. ευρώ, δίνοντας δουλειά σε 600 άτομα. Κατά τα άλλα, θέλουν καλούς δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.

***

Προσυπογράφουμε τη θέση του διεθνούς σκηνοθέτη μας Θόδωρου Τερζόπουλου για τα νέα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι σπουδασμένα και καλά μυαλά, που φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν βρίσκουν δουλειά. «Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό κάνουν καλά. Και εγώ έφυγα έξω μικρός. Κι αυτά τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά για την πατρίδα τους, δεν της γυρνούν την πλάτη».

***

Αυτή κι αν είναι αναβάθμιση. Με μια φωτογραφική τροπολογία –ποιος να είναι ο λεγάμενος;– για να διεκδικήσει ένας θέση καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου) δεν χρειάζεται να έχει κανέναν τίτλο σπουδών, ούτε καν απολυτήριο γυμνασίου! Αρκεί να έχει αναγνωρισμένη προσφορά στον χώρο της τέχνης, και ιδιαίτερα του θεάτρου. Πλυντήριο για τα αγράμματα δικά μας παιδιά έχει γίνει η Βουλή.

***

Στα πράσα έπιασε η Κομισιόν την Google και της επέβαλε πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ. Έπειτα από επτά χρόνια έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης, παρέχοντας «παρανόμως πλεονέκτημα» στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών. Όπως είπε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «η Google δεν έδωσε τη δυνατότητα σε άλλες εταιρείες να ανταγωνίζονται και άφησε τους καταναλωτές χωρίς πραγματική επιλογή».

Το συμπέρασμα το ίδιο στον αιώνα τον άπαντα: Κανείς δεν έκανε λεφτά με το… τσουβάλι με την… αγιαστούρα.


Σχολιάστε εδώ